Social Media
Light
Dark

Teslas patent för trådlös laddning avslöjat

Tesla Wireless Charging Patent Unveiled

Tesla skapar nästa generations teknik för elfordon med sin trådlösa laddningsstation för hemmabruk. Denna innovation är förenlig med Teslas vision om autonom körning, vilket gör laddningen bekvämare och mer handsfree för framtida Tesla-ägare. Traditionellt sett var det inte svårt att ladda en elbil; det krävdes bara att man kopplade in bilen. Men i takt med att fordonen blir självkörande förväntas de kunna ladda utan mänsklig inblandning. Det är här Teslas trådlösa laddningssystem kommer in i bilden.

Att övervinna utmaningarna med trådlös laddning

Effektivitet har alltid varit en stor utmaning med trådlös laddningsteknik. Historiskt sett har trådlös laddning varit mindre effektiv än vanlig kabelladdning på grund av energiförluster under överföringen. De senaste framstegen, särskilt inom magnetisk resonansteknik, har dock minskat gapet. Den nya tekniken har en verkningsgrad på cirka 95%, vilket är jämförbart med kabelladdning. Detta framsteg är avgörande eftersom det eliminerar ett av de grundläggande hinder som har hindrat trådlös laddning från att bli populär.

Från robotarmar till trådlösa kuddar

I början av utvecklingen av självkörande teknik arbetade Tesla med en lösning som innebar att laddningsprocessen hanterades med en robotarm. Denna “ormladdare”, som den kärleksfullt kallades, var avsedd att fysiskt ansluta laddningskabeln till bilens uttag utan mänsklig interaktion. Även om robotarmen var uppfinningsrik hade den dock vissa begränsningar. Det var en mekanisk lösning med rörliga delar och krävde exakt inriktning av bilen och laddaren. Detta system kan vara utsatt för slitage, funktionsfel och svårigheter att skala mellan olika situationer eller modeller.

Trådlösa kuddar ger en smidig användarupplevelse. Fordonet måste parkeras på en specifik plats och laddningen påbörjas automatiskt. Det är särskilt användbart för självkörande fordon, som kan köra till en laddningsplatta och börja ladda utan mänsklig inblandning.

En trådlös laddningsdynas eleganta, lågprofilerade form kan vara mer visuellt tilltalande och mindre invasiv än en robotarm.

Nya patentansökningar: En inblick i Teslas trådlösa laddningsteknik

Nya patentansökningar stöder Teslas engagemang för trådlös laddningsteknik. Enligt globala patentmyndigheter har Tesla säkrat fyra nya patent för trådlös laddning:

Kortslutningsbrytare för att minska jordläckströmmen vid induktiv laddning: Denna uppfinning hanterar säkerhetsfrågor genom att minska jordläckage, ett stort problem i induktiva laddningssystem.

Temperatursensorer och tillämpningar i trådlös laddning: Denna uppfinning fokuserar på temperaturreglering inom det trådlösa laddningssystemet för att säkerställa säker och effektiv användning.

Topologi för trådlösa laddningskretsar och relaterade tillverkningsmetoder: Detta patent beskriver den trådlösa laddningskretsens design och tillverkningsprocedurer för att öka effektiviteten och sänka kostnaderna.

Parameterberäkning för trådlös laddning: Detta patent beskriver uppskattning och modifiering av parametrar inom ett trådlöst laddningssystem för att förbättra prestanda och tillförlitlighet.

Dessa patent definierar Teslas genomgripande strategi för att övervinna tekniska problem med trådlös laddning, vilket banar väg för dess utbredda användning i elfordon.

Även om datumet för offentliggörande av Teslas trådlösa laddningsteknik är okänt, finns det förväntningar på att den kommer att presenteras vid Teslas nästa Robotaxi-event . Trådlös laddning är starkt relaterad till teknik för självkörande bilar. Därför skulle det vara lämpligt att lansera den vid ett sådant evenemang.

Tesla tänjer på gränserna för vad som är möjligt i elfordon genom att göra laddning enkel och helt automatiserad. När ett företag förfinar denna teknik ser framtiden för körning – och laddning – ut att bli mer automatiserad och effektiv.

Lämna ett svar