Social Media
Light
Dark

Tesla Supercharger förlängningssladdar säkerhetsrisker markerade

Tesla Supercharger Extension Cords Safety Risks Highlighted

En förlängningssladd för Tesla Supercharger har nyligen uppmärksammats som en möjlig lösning på problemet med laddningsportens placering för elbilar (EV) som inte är Tesla-bilar. När Tesla Supercharger-nätverket expanderar till att omfatta andra elbilar har variationer i portplatsen skapat parkeringsproblem. Medan vissa människor rekommenderar att man använder förlängningssladdar som en lösning, har Teslas chefsingenjör, Wes Morrill, uttryckt stora farhågor om säkerhetsfrågorna med detta tillvägagångssätt.

Varför Supercharger-förlängningssladdar övervägs

Utvidgningen av Teslas Supercharger-nätverk till icke-Tesla EVs presenterade en oväntad utmaning. Många elbilar har laddningsportar på olika platser, till skillnad från Tesla-fordon, som har en på förarsidan bak. Det skapar problematiska parkeringssituationer där elbilar som inte är Tesla ofta upptar två laddplatser.

För att lösa detta rekommenderar vissa entusiaster att man använder förlängningssladdar. Dessa sladdar kan göra det möjligt för icke-Tesla EVs att närma sig Supercharger lättare utan att parkera besvärligt.

Säkerhetsproblem som tagits upp av Teslas ledande ingenjör

Teslas Cybertruck chefsingenjör, Wes Morrill, har varnat för att använda förlängningskablar vid Superchargers. Han identifierade olika faror med NACS-förlängningssladdar (North American Charging Standard). Morrill säger att dessa anslutningar kan orsaka överhettning och kortslutning i likströmsförsörjningen.

Morrill säger att han har sett många situationer där förlängningssladdar har orsakat överhettning av kablar, vilket har lett till skadliga förhållanden. Detta inträffar eftersom förlängningssladden stänger av den säkerhetsfunktion som är inbyggd i Supercharger-kablarna, som känner av temperaturen och minskar effekten efter behov. Så här sa han:

Jag skulle rekommendera att man INTE använder en förlängningssladd på en supercharger (eller någon DC-laddstation med en vätskekyld kabel). Jag har sett flera fall där kabeln har överhettats och kortslutit DC /-.

Konsekvenser av att förlora temperaturkontrollen

Kompressorkablarnas viktigaste säkerhetsaspekt är deras förmåga att känna av temperaturen. När ledningarna överhettas bryter kompressorn strömmen för att undvika skador eller olyckor. Den här temperaturkontrollmetoden fungerar dock inte med förlängningssladdar.

Morrill säger att en förlängning ökar värmemängden och antalet anslutningspunkter, vilket gör överhettning mer sannolikt. Att kontrollera temperaturen i en förlängningssladd är praktiskt taget omöjligt utan vätskekylning, vilket används i vanliga Supercharger-kablar.

“Det finns en temperaturmätning i handtaget och kompressorn avtar baserat på den temperaturen. Med förlängningskabeln försvinner den säkerheten. Utöver att lägga till en extra korsning som genererar värme som gör saken värre, “ noterade Morrill i ett inlägg på X.

Teslas tillvägagångssätt för laddningssäkerhet

Tesla har alltid prioriterat säkerheten i sina fordon och laddningsinfrastrukturer. Som ett resultat har verksamheten tidigare varnat för att använda vissa standardmetoder för att ändra laddningsprestanda. Till exempel har Tesla uppmanat förare att inte använda en våt handduk på ett NACS-handtag för att få mer kraft in i fordonet, vilket kan orsaka överhettning. Företagets ingenjörer utvecklar varje komponent i Supercharger-systemet, inklusive kabellängden, för att säkerställa maximal säkerhet och tillförlitlighet. Kabelförlängning med hjälp av en förlängningssladd från eftermarknaden kan äventyra denna konstruktion och medföra nya faror.

Framtiden för Supercharger-kablar

Tesla arbetar med längre kablar för Supercharger V4-stallningen. Dessa längre kablar skulle lösa problemet med icke-Tesla elbilar som kräver ytterligare räckvidd utan att kräva en förlängningssladd. Huvuddelen av Supercharger-stationerna fortsätter dock att använda V3-bås, som inte erbjuder den exakta kabellängdsflexibiliteten.

Även om förlängningssladdar kan vara en praktisk lösning för att ladda icke-Tesla-elbilar vid Superchargers, känner Teslas ingenjörer till de potentiella säkerhetsproblemen. Överhettning, förlust av temperaturkontroll och tillsats av värme vid kopplingspunkter gör att det är en stor risk att använda dessa sladdar. Tesla fokuserar på att bygga säkra och effektiva laddningssystem; därför kommer användning av förlängningssladdar sannolikt att avskräckas.

Lämna ett svar