Social Media
Light
Dark

Tesla lager rally: Analytikerinsikter och marknadssentiment

Tesla's Stock Rally: Analyst Insights and Market Sentiments

Tesla-aktien (TSLA) har stigit i värde på grund av motstridiga åsikter från Wall Street-analytiker. Företagets bana, som ofta debatteras bortom dess biltillverkningsrötter, har resulterat i olika åsikter om dess värdering och framtida potential.

Teslas berättelse om bortom bilen

I flera år har Tesla-anhängare hävdat att företagets kapacitet går långt utöver traditionell biltillverkning. Även om Tesla har en stark närvaro inom energisektorn och aktivt arbetar med AI och andra områden, har dess finansiella grund främst baserats på dess bilverksamhet.

Trots Teslas mångsidiga strävanden har Wall Street främst fokuserat på dess finansiella resultat när man bedömt dess bilprestanda. Morgan Stanleys Adam Jonas har varit en av förespråkarna för att inkludera Teslas andra satsningar i sin värdering. Morgan Stanleys riktpris för Tesla varierar från $ 120 i det värsta scenariot till $ 380 i det bästa scenariot, med en hausseartad uppskattning på $ 550. Analytikerna tog tillbaka konceptet i fokus i en ny anteckning till kunder idag:

Många investerare diskuterar fortfarande fördelarna med Tesla som “mer än ett bilföretag” Enligt vår åsikt är Tesla definitivt ett bilföretag. Det är också ett AI-företag. Tänk “och”, inte “eller”

För att säkerhetskopiera sin poäng uppgav Jonas att endast 33% av Teslas prismål på 380 USD är relaterat till fordonsindustrin:

Enligt vår mening är Tesla mycket mer än ett bilföretag. Av vårt kursmål på 380 USD är vår värdering av “kärnverksamheten” 86 USD/aktie, vilket innebär att 77 % av vårt mål härrör från nätverkstjänster, mobilitet, tredjeparts batteri/FSD-licensiering, energi och försäkring. Vi får mycket kritik från våra kunder för att vi inkluderar intäktsströmmar från annat än bilindustrin i vår värdering. Vår OW-tes är starkt beroende av att dessa affärsområden blir betydligt större drivkrafter för resultatet med tydliga milstolpar/bevispunkter som backas upp av åtföljande finansiella upplysningar.

Bullish utsikter

Wedbush-analytiker Dan Ives upprepade sina hausseartade utsikter för Tesla och höjde sitt prismål till $ 350 samtidigt som han behöll en Outperform-rating. Ives förväntar sig att Tesla kommer att öka sin marknadsandel inom elfordon, särskilt i Kina, och att marginalerna kommer att stabiliseras trots prispress. Optimismen härrör från förväntningar på att Teslas Full Self-Driving-funktioner kommer att utvecklas med framsteg inom AI-teknik.

Ives drar paralleller till Apples tidigare tillväxt och förutspår att Tesla kan nå ett marknadsvärde på 1 biljon dollar 2024, trots växande skepsis på andra håll på Wall Street.

Bearish känslor och försiktighet

Å andra sidan är RBC Capital Markets Tom Narayan mer försiktig och sänker Teslas leveransuppskattningar för fjärde kvartalet. Han citerar nedåtriktade risker för konsensusförväntningar, vilket kan påverka Teslas årliga leveranser. Enligt Narayans uppskattningar kan det finnas ett underskott på grund av försvagade registreringsdata, och potentiella kunder kan dra sig framåt på grund av överhängande skattekreditförändringar.

Analytikernas olika perspektiv återspeglas i Teslas aktierörelse. Medan vissa är fortsatt optimistiska och förväntar sig att marknadsexpansion och tekniska framsteg ska driva på företagets tillväxt, är andra mer pessimistiska och fokuserar på potentiella leveransbrister och osäkerheter på marknaden. När rapporteringsperioden för årets slut närmar sig väntar marknaden ivrigt på Teslas resultatsiffror för att mäta dess bana under de kommande kvartalen.

Lämna ett svar