Social Media
Light
Dark

Tesla återkallar 125 227 fordon för problem med säkerhetsbältesvarning

Tesla Recalls 125,227 Vehicles for Seat Belt Warning Issue

Tesla har utfärdat en återkallelse av 125 227 fordon i USA. Detta steg togs som svar på att upptäcka ett problem i Teslas säkerhetsbältesvarningssystem. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) utfärdade återkallelsen på fredagen och hävdade en förhöjd risk för skada i en olycka på grund av felet.

Tesla: Bristande efterlevnad av federala säkerhetskrav

Enligt NHTSA uppfyller de berörda bilarna inte federala säkerhetsstandarder. När föraren inte är fastspänd kanske varningslampan för säkerhetsbältet och ljudsignalen inte fungerar korrekt. Bristande överensstämmelse med FMVSS nr 208, S7.3(a)(1), som specificerar vissa skyltar, kan öka risken för skador vid en olycka.

Återkallelsen påverkar flera Tesla-modeller, inklusive:

  • 2012-2024 Modell S
  • 2015-2024 Model X
  • 2017-2023 Modell 3
  • 2020-2023 Modell Y

Dessa fordon sträcker sig över en betydande produktionsperiod, vilket belyser problemets utbredda karaktär.

Tesla: Lösning med mjukvaruuppdatering över luften

Tesla avser att åtgärda problemet med en OTA-programvaruuppgradering (over-the-air). Denna lösning kommer att eliminera beroendet av förarsätets beläggningssensor. Istället kommer bältespåminnarsignalerna att aktiveras baserat på förarens spänne och tändningsstatus.

Denna programvaruuppgradering förväntas börja användas från och med juni 2024. Denna strategi gör det möjligt för Tesla att snabbt lösa problemet utan att behöva boka tid för verklig fordonsservice.

Upptäckt och utredning

Problemet upptäcktes under en intern efterlevnadsundersökning den 18 april 2024. En Tesla Model X från 2024 aktiverade inte sina påminnelsesignaler för säkerhetsbälten när den genomgick tester för UNECE:s föreskrifter nr 16.

Efter detta avslöjande inledde Tesla en detaljerad undersökning från den 22 april till den 14 maj 2024. Företaget använde fleet query analytics för att beräkna antalet drabbade fordon. Beslutet om återkallelse fattades den 20 maj 2024, efter att 104 garantianspråk identifierats som potentiellt relaterade till problemet.

Tidigare återkallelser och utredningar

Detta är inte Teslas första återkallelse i år. I januari återkallade företaget 200 000 Model S-, X- och Y-fordon på grund av en mjukvarufel som kan försämra förarnas synlighet vid backning. I april återkallade Tesla 3 878 Cybertrucks för att åtgärda ett problem med gaspedalens dyna.

Dessutom undersöker amerikanska bilsäkerhetsmyndigheter om Teslas återkallelse i december av nästan 2 miljoner fordon för att installera ytterligare Autopilot-åtgärder var tillräcklig. Denna utredning följde på en rad olyckor som involverade Tesla-fordon.

Teslas proaktiva återkallelse av 125 227 fordon visar på företagets engagemang för säkerhet. Genom att korrigera problemet med säkerhetsbältesvarningssystemet via en OTA-programuppdatering. Tesla säkerställer att de påverkade fordonen uppfyller federala säkerhetsbestämmelser i tid. Denna återkallelse fungerar som en påminnelse om nödvändigheten av att följa säkerhetsregler och pågående ansträngningar inom fordonsindustrin för att säkerställa fordonssäkerhet.

Lämna ett svar