Social Media
Light
Dark

Tesla föreslår en Robotaxi med roterande och lutande säten

Tesla proposes a Robotaxi with Rotating and Reclining seats

Tesla ligger i framkant när det gäller bilinnovation. Tillverkaren har bett tillsynsmyndigheterna att godkänna udda säteskonfigurationer för sina följande bilar. Detta förslag är mer än bara en mindre modifiering; det antyder en framtid där bilar kanske inte behöver förare. Tesla har lämnat in en begäran till tillsynsmyndigheter om förbättringar av bildesigner som endast skulle vara möjliga med helt autonom teknik.

Företagets senaste ansökan till National Transport Commission (NTC) i Australien är ett viktigt steg i denna riktning. I rapporten diskuteras hur nuvarande regelverk kan behöva ändras för att passa ny fordonsteknik.

Varför Tesla utmanar nuvarande regleringar

Tesla hävdar i sin ansökan att nuvarande regler är alltför restriktiva. Företaget anser att begränsningar som fokuserar på traditionella bilkontroller, såsom rattar och pedaler, kan hindra innovation. Teslas vision inkluderar bilar som kanske inte ens har sådana kontroller. Det skulle möjliggöra nya och oortodoxa säteskombinationer. Tesla säger:

“För närvarande tror vi inte att fordonskontroll eller sittplatsdesign är en lämplig bestämningsfaktor för relaterade användarskyldigheter och vi är oroliga för att alltför konservativa krav kommer att utgöra en börda för innovation inom fordonsdesign som tillåts genom integration av högre automatisering.”

Roterande och lutande säten: En ny norm?

Konceptet med roterande och lutande säten innebär ett skifte i bilkonstruktionen. För närvarande är fordonsinteriörer byggda för att tillgodose den mänskliga förarens behov. Det inkluderar fasta säten som är vända framåt, vilket gör att föraren enkelt kan styra bilen samtidigt som han eller hon har fri sikt över vägen. Men i takt med att vi närmar oss helt autonoma fordon blir gamla designgränser föråldrade.

I och med den självkörande tekniken försvinner kravet på att sätena ska vara riktade framåt. Detta skapar nya möjligheter för inredningsdesignen. Säten som till exempel kan vridas bakåt eller lutas helt bakåt har potential att revolutionera upplevelsen i bilen helt och hållet. Passagerarna skulle kunna umgås mer bekvämt med varandra, vilket gör bilen till ett mer anpassningsbart utrymme.

Teslas patent och Robotaxi-visionen

År 2021 lämnade Tesla in ett patent för svängbara framsäten. Detta patent ligger helt i linje med företagets ambitioner för autonoma fordon. Tesla planerar att lansera sin Robotaxi, som inte kommer att kräva en mänsklig förare.

Det finns mycket spänning kring Robotaxi, som Tesla kommer att avslöja den 10 oktober. Även om detaljerna fortfarande är begränsade saknar fordonet typiska kontroller som pedaler och ratt. Detta indikerar en betydande förändring i utformningen av nuvarande bilar.

Påverkan på regler för fordonsdesign

Tesla implementerar inte bara dessa justeringar i Australien. Företaget samarbetar också med tillsynsmyndigheter runt om i världen. Målet är att säkerställa att robotaxin lagligen kan köras på alla allmänna vägar. Tillsynsmyndigheter står nu inför utmaningen att bestämma hur man ska ändra befintlig lagstiftning för att tillgodose dessa nya fordonsdesigner. Teslas planer, till exempel de snurrande sätena, får tillsynsmyndigheterna att ompröva vad som krävs för passagerarsäkerhet i självkörande fordon.

För konsumenterna kan detta innebära en bekvämare och mer anpassningsbar reseupplevelse. Bilar kommer inte längre bara att vara ett transportmedel, utan kan också fungera som platser för social interaktion, avkoppling och till och med sysselsättning. Framtiden för bildesign kommer sannolikt att vara lika intressant som den teknik som driver dem.

Tesla visar vägen och Robotaxi är bara början.

Lämna ett svar