Social Media
Light
Dark

Tesla förbereder sig för fullständig självkörande utrullning i Kina

Tesla Prepares for Full Self-Driving Rollout in China

Tesla gör betydande framsteg mot att lansera sin FSD-teknik (Full Self-Driving) i Kina. Denna åtgärd kan potentiellt förändra det autonoma körlandskapet på en av världens största bilmarknader. Enligt en färsk rapport förbereder sig Tesla aktivt för att registrera sitt FSD-system hos kinesiska myndigheter, ett viktigt steg mot att lansera den avancerade förarassistansfunktionen senare i år.

Registrering hos myndigheter

Tre personer som är bekanta med situationen indikerade att Tesla vill få FSD certifierat av kinesiska tillsynsmyndigheter. Detta steg är avgörande för Teslas planer på att lansera sitt avancerade förarassistanssystem i Kina senare i år. Enligt insiders mullrar Tesla en prenumerationsstrategi för FSD i Kina.

Om registreringen är framgångsrik kommer Tesla-anställda att börja testa FSD på allmänna vägar i Kina. Detta steg är avgörande för att säkerställa systemets prestanda och säkerhet i verkliga scenarier. Tesla erbjuder nu endast Basic och Enhanced Autopilot i Kina.


Befintliga alternativ för autopilot

Tesla tillhandahåller för närvarande två versioner av sitt Autopilot-system i Kina: Basic Autopilot och Enhanced Autopilot. Dessa system erbjuder olika nivåer av förarassistans och syftar till att förbättra både körupplevelsen och säkerheten.

Grundläggande Autopilot

Basic Autopilot ingår som standard i alla Tesla-fordon som säljs i Kina. Den innehåller viktiga funktioner för vardagskörning. Dessa funktioner inkluderar följande:

  • Trafikmedveten farthållare: Denna funktion ändrar automatiskt bilens hastighet för att hålla ett säkert avstånd från fordonet framför.
  • Autostyrning: Denna funktion håller fordonet i linje i sitt körfält, vilket minimerar förarens trötthet och ökar säkerheten vid längre resor.

Förbättrad autopilot

Enhanced Autopilot är en valfri uppgradering som kostar 32 000 RMB (cirka 4 400 USD). Den utökar den grundläggande autopiloten genom att lägga till mer komplexa funktioner, bland annat

  • Navigera med autopilot: Denna funktion styr fordonet från påfart till avfart, rekommenderar filbyten och kör genom korsningar baserat på den plats som ställts in i navigationssystemet.
  • Automatiskt filbyte: Denna funktion gör att bilen automatiskt byter fil när föraren använder blinkersen, vilket gör motorvägskörning bekvämare och mindre stressande.
  • Autopark: Denna funktion hjälper till med parallell- och vinkelrät parkering genom att styra styrning, acceleration och bromsning under parkeringsmanövern.
  • Summon: Denna teknik, som hanteras via Teslas mobilapp, gör att bilen kan navigera in och ut ur trånga områden utan att föraren sitter vid ratten.

Begränsningar av nuvarande alternativ

Medan Basic och Enhanced Autopilot ger betydande bekvämlighets- och säkerhetsfördelar, innehåller de inte FSD-systemets (Full Self-Driving) mest avancerade funktion, Autopilot on City Streets. Denna funktion gör det möjligt för bilen att köra autonomt i stadsområden, inklusive stoppskyltar, trafikljus och komplexa trafikscenarier i staden.

FSD:s förmåga att ta sig fram på stadsgator kan förändra stadskörningen för Teslas kunder i Kina. På en marknad med många konkurrenter som erbjuder system som liknar Basic och Enhanced Autopilot, kan FSD ge Tesla en stor fördel.

Prenumerationsmodell och försäljning

Tesla säljer för närvarande FSD för en engångsavgift på 64 000 yuan (8 828 dollar). Företaget utforskar också en månatlig prenumerationsmodell, potentiellt prissatt till cirka $ 98. Att introducera FSD som en prenumerationstjänst kan locka fler användare och ge en ny intäktsström för Tesla.

Konkurrenskraftigt landskap

Kinas elfordonsmarknad är hårt konkurrensutsatt, med flera biltillverkare som erbjuder överlägsen teknik för förarassistans. Företag som Huawei och Xpeng erbjuder autonoma körfunktioner på nivå två som liknar FSD. Vissa konkurrenter, som Li Auto och Xpeng, inkluderar dessa funktioner gratis i avancerade versioner, medan andra, som Nio, erbjuder kostnadsfria provperioder.

Strategisk fördel

Till skillnad från typiska regelbaserade algoritmer drivs Teslas FSD av ett kraftfullt neuralt nätverk från början till slut. Denna strategi gör det möjligt för Teslas system att lära sig snabbare och fatta mer människoliknande körbeslut. Tesla använder också sitt omfattande nätverk av fordon och den kraftfulla superdatorn Dojo för att kontinuerligt förbättra FSD.

Införandet av FSD i Kina skulle innebära en betydande uppgradering jämfört med dessa befintliga alternativ och potentiellt erbjuda en mer omfattande och autonom körupplevelse som skulle kunna skilja Tesla från sina konkurrenter på den kinesiska marknaden.

Lämna ett svar