Social Media
Light
Dark

Tesla Lithium partnerskap med Yahua Group

Tesla, den ledande tillverkaren av elfordon, har nyligen tecknat ett förnyat avtal med kinesiska Yahua Industrial Group, vilket säkrar en kontinuerlig litiumförsörjning för sina elbilsbatterier. Det förlängda avtalet med Tesla innehåller en betydande ökning av mängden litium som ska levereras och sträcker sig över fem år eller fram till 2030.

Litium i elbilsbatterier

Litium är en mycket reaktiv metall som är känd för sin stora kapacitet för energilagring och lätta vikt. Den används på olika sätt för att driva elfordon, bland annat i litiumjon- (Li-ion) och litiumjärnfosfat- (LiFePO4) batterier. Litiumjonbatterier är det mest populära valet på grund av sin höga energidensitet, långa livslängd och kapacitet för snabbladdning.

  • Jämfört med andra batterityper har litiumjonbatterier en anmärkningsvärd energidensitet. Potentiella ägare av elfordon får längre räckvidd tack vare denna egenskap, eftersom det minskar räckviddsångesten.
  • Litiumjonbatteriernas hållbarhet är en stor fördel för elbilsägare. Batterierna klarar många laddnings- och urladdningscykler innan de visar tecken på försämring.
  • Koldioxidavtrycket från litiumjonbatteridrivna elbilar är mycket lägre än för konventionella fordon med förbränningsmotor. Användning av litiumjonbatterier ökar hållbarheten och minskar utsläppen av växthusgaser, vilket bidrar till kampen mot klimatförändringarna.

Detaljer om Teslas litiumupphandling

Enligt det förnyade avtalet kommer Tesla att köpa en betydande mängd litiumhydroxid av batterikvalitet, totalt mellan 207.000 och 301.000 ton. Datum för denna upphandling är 1 augusti 2023 till 31 december 2030. Det tidigare avtalet, som gällde fram till 2025, omfattade en leverans på 63 000 till 88 000 ton under fem år, vilket var en mycket lägre kvantitet.

Teslas flexibla leveransavtal

Yahua Industrial Group klargjorde att intervallet på 94 000 ton finns på grund av avtalets flexibla natur. Det är mer av ett ramavtal än ett strikt leveransavtal eftersom leveransvolymen och tillhörande priser kommer att bestämmas genom ömsesidig överenskommelse. Denna anpassningsförmåga säkerställer ett sömlöst partnerskap och gör det möjligt för båda företagen att anpassa sig till skiftande marknadsvillkor.

Produktion och tillämpning av litium

Yahua driver för närvarande en produktionsanläggning för litiumsalter i Sichuanprovinsen i Kina, med kapacitet att producera upp till 73 000 ton litiumföreningar per år. Det inkluderar litiumhydroxid och litiumkarbonat av batterikvalitet, viktiga komponenter i batterier för elfordon. I slutet av 2025 hoppas Yahua ha mer än fördubblat sin tillverkningskapacitet och nå 173 000 ton. Medan litiumkarbonat ofta används för LFP-batterier, används litiumhydroxid vanligtvis för NCM/NCA-batterier, som förmodligen är avsedda för Teslas långdistans- och prestandavariationer.

Tesla litiums inverkan på Yahua Groups försäljning

Tesla är ett populärt val bland Yahuas kunder och står för en betydande del av det kinesiska företagets försäljning. Enligt en kinesisk finansiell rapport köpte Tesla material från Yahua för 2,4 miljarder yuan (cirka 370 miljoner USD) år 2022 eller 17 % av Yahuas totala försäljning.

Anmärkningsvärda kunder hos Yahua förutom Tesla och Future Ventures

Förutom Tesla inkluderar Yahuas andra anmärkningsvärda kunder koreanska batteritillverkare SK och LG. Företaget planerar att förse SK New Energy med 20 000 till 30 000 ton litiumhydroxid från 2023 till 2025 och LG Energy Solution med upp till 30 000 ton under samma period. Dessutom har Yahua och LG Energy Solution samarbetat för att producera litiumhydroxid i Marocko, vilket tyder på framtida expansion och diversifiering av marknaden för litiumförsörjning.

Efterfrågan på batterier ökar, vilket kräver en betydande ökning av litiumtillförseln på grund av Teslas otroliga årliga tillväxt på över 50%. Genom det förlängda avtalet med Yahua säkrar Tesla en stabil och konsekvent litiumkälla, vilket är avgörande för att stödja den växande elfordonsflottan. Litiumpriser och kvantiteter är föremål för ömsesidiga överenskommelser, det faktiska värdet av kontraktet kan variera från de beräknade 10,6 miljarder euro, men det förstärker Teslas engagemang för hållbara och gröna transporter.


Lämna ett svar