Social Media
Light
Dark

Tesla ansöker om patent för automatiserad sanering i robotaxis

Tesla FSD Update: Steering Wheel Nag Removal

Tesla ansökte nyligen om ett patent för ett automatiserat saneringssystem för sina kommande självkörande elfordon Robotaxi. Denna lösning är avsedd att hantera framväxande frågor inom samåkningssektorn. Det automatiska saneringssystemet kommer att förändra samåkningssektorn. Det kommer att eliminera behovet av manuell rengöring, sänka driftskostnaderna och förbättra tillgängligheten och tillförlitligheten hos Teslas robotaxi-flotta.

Utmaningen med självkörande bilar

Tekniken för självkörande bilar har ännu inte lösts helt och hållet. Tesla är dock optimistiska om att den kommer att vara klar inom kort. Elon Musk tror att det kan ske vilken dag som helst. Att ta bort föraren från samåkningsfordon väcker ytterligare frågor. Förare gör mer än att köra; de städar och underhåller också sina bilar. Utan förare, vem kommer att hålla fordonen rena?

Teslas nya patent har titeln “Kontroll av miljöförhållanden i slutna utrymmen” Det föreslår att man använder en mängd olika sensorer för att övervaka fordonets interiör. Dessa sensorer inkluderar bild-, akustiska, termiska, tryck-, kapacitiva, radiofrekvens- och gasdetektorer. De övervakar miljön inne i bilen för att säkerställa att den förblir ren.

Delade utrymmen ger fördelar i fråga om kostnad, effektivitet och miljömässig hållbarhet. Till exempel ger en bil som transporterar flera personer under hela dagen lägre transportkostnader och lägre miljöavtryck än en bil som används av en enda person för personliga resor. Delade utrymmen har dock den nackdelen att de underlättar indirekt överföring av smittsamma sjukdomar genom förorenad luft eller förorenade ytor. Nuvarande metoder för sanering av gemensamma utrymmen, t.ex. manuell avtorkning av beröringsytor med desinfektionsservetter, kan vara tidskrävande, mödosamma och leda till otillfredsställande sanitära förhållanden. Dessutom kan sådana manuellt genomförda aktiviteter vara svåra att verifiera.

Tekniker för sanering

Teslas patent beskriver många innovativa sätt att rengöra interiören i självkörande bilar. UV-lampor och ett värmesystem är de grundläggande sätten att desinficera fordonsytor och luft. UV-strålning är känd för att döda olika sjukdomar, medan värme kan hjälpa till att neutralisera bakterier och bakterier.

Dessutom kan Teslas teknik generera desinfektionsmedelånga för att nå platser som manuell rengöring kanske missar. I kombination med fordonets HVAC-system kan denna ånga ändra temperaturen och luftfuktigheten så att bakterier och virus blir obekväma. Bilen kan gå in i ett “saneringsläge”, som använder sensorer för att avgöra när fordonet är ledigt och automatiskt startar rengöringsåtgärder. Detta alternativ kan kräva att man byter säte eller öppnar fönstren för att maximera exponeringen för steriliserande ljus och luft.

Dessutom förutser patentet ett scenario där fordonet kör sig själv till specialiserade saneringsanläggningar utrustade med robotrengöringsarmar för att göra en mer fullständig rengöring.

Tesla robotaxi: Sensorkapacitet

Patentet beskriver en komplex sensoruppsättning för att övervaka och upprätthålla fordonets inre atmosfär. Dessa sensorer inkluderar bild-, akustiska, termiska, tryck-, kapacitiva, radiofrekvens- och gasdetektorer. De samarbetar för att övervaka många miljöfaktorer i fordonet, inklusive temperatur, luftfuktighet och förekomst av patogener.

Informationen som samlas in av dessa sensorer används för att utveckla en personlig saneringsprocedur. Rutinen ändrar bilens miljöförhållanden för att uppnå maximal rengöring, med fokus på områden som kräver uppmärksamhet. Systemet kan t.ex. upptäcka hög luftfuktighet och ändra den till en torrare inställning för att förhindra bakterietillväxt. Dessa sensorer håller bilens interiör ren och säker för passagerarna genom att ständigt övervaka den.

Påverkan på efterlysning av skjuts

Utplaceringen av Teslas autonoma saneringssystem kan väsentligt påverka ride-hailing-sektorn. Genom att eliminera behovet av mänsklig rengöring sänker lösningen driftskostnaderna samtidigt som den ökar effektiviteten och tillförlitligheten hos Teslas robotaxi-flotta . Detta system säkerställer att fordonen alltid är redo för nästa passagerare, vilket minskar stilleståndstiden och ökar flottans tillgänglighet.

Dessutom kommer den noggranna och automatiska rengöringen att tilltala hälsomedvetna kunder, särskilt efter COVID-19-utbrottet. Passagerarna kan vara säkra på att bilen de kliver in i har rengjorts grundligt. Denna förbättrade hygien kan bli avgörande för Teslas samåkningstjänst och locka nya användare som värdesätter renlighet och säkerhet.

Cybercabben

Tesla avser att avslöja sitt exklusiva robotaxifordon, Cybercab, den 8 augusti 2024. Detta futuristiska fordon, inspirerat av Cybertruck-konceptet, kommer att vara självkörande och kommer inte att ha någon ratt. Till skillnad från den efterlängtade Model 2, som fortfarande kommer att ha en ratt, är Cybercab avsedd för fullständig autonomi, vilket betonar övergången till ett helt automatiserat transportsystem. Denna bil kommer att vara mittpunkten i Teslas robotaxi-flotta och demonstrera företagets senaste framsteg inom självkörande teknik och automatiserad sanering.

Teslas nya patent visar på företagets engagemang för innovation. Automatiserad saneringsteknik är avgörande för en renare och mer effektiv taxitjänst – Teslas debut av Cybercab positionerar företaget för att leda vägen inom autonom fordonsteknik.

Lämna ett svar