Social Media
Light
Dark

Tesla avbryter Gigafactory-samtal med Valencia efter informationsläcka

Spanien, Europas näst största biltillverkare, avser att dra nytta av EU:s COVID-stimulansfonder för att uppmuntra biltillverkare att investera i produktion av elfordon och batterier. Eftersom EU har för avsikt att fasa ut fordon med traditionella förbränningsmotorer ser Spanien en möjlighet att positionera sig som ett nav för tillverkning av elfordon. I Valencia, i östra Spanien, finns redan en bilfabrik som drivs av Ford, som planerar att börja tillverka elfordon där.

I en oväntad händelseutveckling har Tesla beslutat att dra sig ur förhandlingarna med den regionala regeringen i Valencia, Spanien, om utvecklingen av en Gigafactory. Beslutet fattades efter att information om förhandlingarna läckt ut till media, vilket fick Tesla att avsluta samtalen.

Tidigare denna månad berättade en representant för Valencias regionala regering för Reuters att den regionala regeringen hade haft diskussioner och samtal med ett hemligt företag om en “viktig investering i fordonssektorn”, men avböjde att ge ytterligare detaljer på grund av att diskussionerna var konfidentiella. Konfidentialiteten i dessa förhandlingar äventyrades dock när kunskapen om dessa samtal blev offentlig. Detta brott mot sekretessen gjorde uppenbarligen Tesla upprörd och fick diskussionerna att kollapsa. Till följd av detta övervägs Valencia inte längre som en möjlig plats för Teslas Gigafactory.

Valencia har strukits från listan över kandidater

Valencias drömmar om att bli värd för Teslas framtida Gigafactory har grusats på grund av effekterna av de läckta förhandlingarna. Det bör noteras att inget formellt avtal har ingåtts mellan Tesla och den regionala administrationen i Valencia, trots rapporter om att förhandlingarna var i full gång. En annan aspekt som kan ha påverkat Teslas beslut var den uppenbara bristen på engagemang från den spanska presidenten Pedro Sánchez, som inte kunde ingripa på grund av Europeiska unionens förbud mot multilaterala möten inför Spaniens kommande allmänna val.

Global konkurrens om Teslas Gigafactory intensifieras

Andra länder tar tillfället i akt att locka till sig denna massiva investering i takt med att Valencias chanser att bli värd för Teslas Gigafactory minskar. Frankrike har hoppat in i kampen och president Emmanuel Macron har träffat Teslas VD Elon Musk för att diskutera ett eventuellt samarbete. Musk träffade Italiens premiärminister Giorgia Meloni under sitt besök i Europa. Efter att ha träffat premiärminister Narendra Modi framstod dessutom Indien som en kandidat efter att Musk utlovat betydande investeringar i landet.

Med tanke på den nuvarande situationen verkar det osannolikt att Tesla kommer att återuppta sitt intresse för att etablera en Gigafactory i Valencia. De avslöjade förhandlingarna och det efterföljande avbrottet i samtalen har skapat betydande hinder för framtida samarbete. Valencias regionala regering, ledd av president Ximo Puig, intensifierar sina försök att locka till sig internationella investeringar från andra företag. Efter att Spanien dragit sig tillbaka från listan över tänkbara alternativ ( ) har Portugal seglat upp som en potentiell kandidat för Teslas andra europeiska Gigafactory ( ), och många länder har uttryckt sitt intresse.

När Spanien förbereder sig för val måste den regionala regeringen i Valencia intensifiera sina ansträngningar för att locka utländska investeringar, medan Tesla letar efter alternativa platser för sin Gigafactory. Teslas investeringsrace fortsätter och dramatiken kring Gigafabrikens placering fortsätter att fascinera.


Lämna ett svar