Social Media
Light
Dark

T-Mobile gör det första trådlösa nödlarmet via Starlink-satelliten

T-Mobile Makes First Wireless Emergency Alert via Starlink Satellite

T-Mobile och SpaceX har tagit stora steg framåt inom trådlös nödkommunikation. I ett nyligen genomfört test lyckades de sända en Wireless Emergency Alert (WEA) via SpaceX:s Starlink-satelliter. Detta är första gången i USA:s historia som ett satellitsystem har sänt en sådan varning. Testet är en del av T-Mobiles större relation med SpaceX, som inleddes 2022. Partnerskapets mål är att utöka den mobila uppkopplingen till avlägsna områden. Starlinks satelliter i låg omloppsbana runt jorden fungerar som mobilmaster i omloppsbana.

Initialt är tanken att möjliggöra textmeddelanden via satellit. Röstsamtal och internettjänster kommer att utökas gradvis, vilket möjliggör mobiltäckning även i områden som saknar traditionella mobilmaster.

Betydelsen av den första satellitbaserade WEA

WEA-testet skapar ett prejudikat för framtidens nödkommunikation. Klockan 17.13 svensk tid sändes en varning från jorden till en Starlink-satellit 349 kilometer bort i omloppsbana. Denna satellit skickade sedan meddelandet till ett specifikt geografiskt område, där det mottogs av en smartphone från T-Mobile på några sekunder.

Det här experimentet visar hur satelliter kan kringgå traditionell infrastruktur, som till exempel mobilmaster, för att skicka livräddande information till avlägsna platser.

Varför satellitbaserade nödvarningar är viktiga

Satellitbaserade nödvarningar kan hjälpa till att fylla betydande täckningsluckor. Tidigare naturkatastrofer, som branden i Camp Fire i Kalifornien 2018, har förstört mobilmaster, vilket har gjort att många medborgare inte har kunnat interagera med räddningspersonal eller nära och kära. Ett satellitbaserat system kunde ha räddat liv genom att säkerställa att larm nådde personer på avlägsna platser. T-Mobile uttalade:
“Genombrottet öppnar upp 500 000 kvadratkilometer av lättbefolkad, bergig och/eller obeboelig mark över hela landet för kritiska, livräddande nödlarm.”

När Starlink skjuter upp fler satelliter kommer satellitaktiverade varningar att täcka platser som ofta är bergiga, glest befolkade eller otillgängliga.

Betatestning och framtida expansion

T-Mobile planerar att genomgå en lång betatestning innan tjänsten säljs till allmänheten. Efter en exklusiv period med T-Mobile i USA kommer tjänsten så småningom att bli tillgänglig för andra operatörer. Länder som Kanada är redo att ta tjänsten i bruk, eftersom Rogers har tecknat ett avtal med SpaceX om att leverera satellittelefontjänster till avlägsna platser. Företaget sa:


“När det händer har T-Mobile för avsikt att beta-testa tjänsten innan den lanseras kommersiellt”

Med den planerade installationen av fler Starlink-satelliter kommer T-Mobiles satellit-till-smartphone-tjänst att expandera, vilket garanterar bättre tillgång för alla, oavsett var man befinner sig.

Lämna ett svar