Social Media
Light
Dark

SpaceX skriver historia med Polaris Dawn

SpaceX Makes History with Polaris Dawn

SpaceX har återigen flyttat fram gränserna för rymdutforskning med sitt historiska uppdrag Polaris Dawn. Denna banbrytande SpaceX-insats, under ledning av Jared Isaacman, blev den första privata besättningen som genomförde en rymdpromenad. Med sin avancerade teknik och flygning på hög höjd representerar detta uppdrag framtiden för kommersiell rymdforskning.

Besättningen på fyra personer består av miljonären och entreprenören Jared Isaacman, grundare och VD för det nystartade betalningsförmedlingsföretaget Shift4, den pensionerade överstelöjtnanten Scott “Kidd” Poteet från flygvapnet samt SpaceX-ingenjörerna Sarah Gillis och Anna Menon.

SpaceX: Den första privata rymdpromenaden någonsin

En civil besättning klev för första gången ut ur ett rymdskepp under en rymdpromenad. Jared Isaacman ledde vägen och lämnade rymdfarkosten Crew Dragon, vilket markerade en viktig milstolpe i privata rymdfärder. Teamet var utrustat med SpaceX:s nästa generations rymddräkter som är byggda för extravehikulära aktiviteter (EVA). Under den cirka två timmar långa rymdpromenaden utvärderades de nya dräkternas kapacitet. Den banbrytande händelsen visade att det är möjligt för människor att genomföra utmanande rymduppdrag. Musk sade:
“Dragon kommer att färdas upprepade gånger genom omloppshöjderna för över 10 000 satelliter och bitar av rymdskrot”

Dräkttester och säkerhetsprotokoll

Innan besättningen på Polaris Dawn påbörjade den historiska rymdpromenaden följde de flera strikta säkerhetsåtgärder för att skydda sin säkerhet i den tuffa rymdmiljön. En av de viktigaste åtgärderna var“prebreathe“-tekniken, som innebär attman andas rent syre för att avlägsna kväve från blodomloppet. Denna fas var avgörande för att förhindra dekompressionssjukan, ofta kallad “the bends”, som kan uppstå när kroppen övergår från en rymdfarkost med tryck till rymdens vakuum. Dessutom sänkte besättningen gradvis trycket i kabinen till ungefärliga rymdförhållanden innan luckan öppnades.

Utforska nya höjder: 870 mil ovanför jorden

Kapseln lyfte tidigt på tisdagen med hjälp av en Falcon 9-raket från Kennedy Space Center i Florida. Jubel utbröt i kontrollcentret när rymdskeppet lyckades koppla loss sig från sin huvudmotor, vilket gav de första hisnande vyerna över jorden. Elon Musk, som delade spänningen, twittrade ett jublande foto på X.

“Det är ärligt talat en av mina favoritvyer“, tillade Mennon. “När solen når sin topp över horisonten lyser hela världen upp eller somnar.” Och man får se det timme efter timme, och det är underbart. “Vår jord är så vacker.”

Även om besättningen kommer att cirkla nästan tre gånger högre än den internationella rymdstationen, kommer de inte att slå Apollo 13-rekordet på 248 000 miles som sattes 1970. Apollo 13-besättningen tillryggalade denna sträcka medan de slungades runt månen efter en stor explosion som ledde till en nödåtergång till jorden.

SpaceX Makes History with Polaris Dawn

Uppdraget Polaris Dawn uppnådde en annan anmärkningsvärd milstolpe genom att nå en höjd av 870 miles, den högsta mänskliga orbitala flygningen sedan Apollo-uppdragen på 1970-talet. I det inre Van Allen-strålningsbältet utsätts astronauterna för högenergetiska partiklar. Uppdragets prestation i denna zon visar SpaceX framsteg när det gäller avskärmning och säkerhetsstandarder för långsiktig rymdforskning.

SpaceX: Förberedelser för framtiden

Teamet fick intensiv träning under två år för att förbereda sig fysiskt och känslomässigt för uppdraget. Utbildningen omfattade hundratals timmar i simulatorer som replikerade rymdfarkostens miljö och de förhållanden som de skulle möta i omloppsbana. Detta gjorde personalen bekväm med den dagliga verksamheten och potentiella nödsituationer.

Förutom simuleringsarbetet ägnade sig teamet åt olika fysiskt påfrestande uppgifter. Fallskärmshoppning var en sådan övning, som imiterade upplevelsen av fritt fall och förberedde astronauterna för tyngdlöshet i rymden. De deltog också i dykning, som simulerar känslan av rörelse i en miljö med låg tyngdkraft, vilket gör att de kan träna koordination och rörlighet i likhet med vad de skulle uppleva under extravehicular aktiviteter.

Uthållighetsträning och vetenskapliga experiment

För att utveckla uthållighet och motståndskraft tog sig besättningen till och med upp på en vulkan i Ecuador, vilket testade deras fysiska kondition och förmåga att fungera under utmanande förhållanden. Förutom träning har Polaris Dawn ett betydande vetenskapligt fokus. Uppdraget omfattade 36 experiment för att utöka kunskaperna inom många rymdvetenskapliga områden. Ett känt experiment handlar om att testa kontaktlinser med inbyggd mikroelektronik för att övervaka förändringar i ögontryck och form i rymden, vilket leder till vår förståelse för hur långvarig rymdflygning påverkar människors hälsa.

Laserbaserad satellitkommunikation

En av uppdragets viktigaste tekniker var laserbaserad satellitkommunikation. Detta system, som är kopplat till satellitkonstellationen Starlink, syftar till att öka kommunikationshastigheterna i rymden. Denna förbättring är avgörande för potentiella långtidsresor till andra världar.

Test av avancerade rymddräkter för framtida rymdpromenader

En annan viktig del av uppdraget var att testa SpaceX:s nästa generations rymddräkter, som är särskilt framtagna för EVA (extravehicular activities). Dessa dräkter är mer moderna och mindre skrymmande än NASA:s klassiska dräkter, vilket ger bättre rörelsefrihet och användbarhet. Astronauterna kan bättre ta del av sin omgivning tack vare hjälmkameror och heads-up-displayer. Dräkterna innehåller också anordningar för ökad rörlighet i lederna som testades under rymdpromenaden. Trots de tuffa förhållandena fungerade dräkterna utmärkt och inga större problem noterades. Dessa studier är avgörande för att skapa mer användbara rymddräkter för framtida kommersiella rymdresor.

Tre uppdrag inom ramen för Polaris-programmet

Polaris Dawn är bara början. Det är det första av tre Polaris-uppdrag. Det sista uppdraget blir den första bemannade flygningen med SpaceX:s Starship, en prototypraket som planeras för bosättning på Mars. Dessa uppdrag kommer att flytta fram gränserna för privat rymdflygning och föra mänskligheten närmare upptäckten av nya världar.

Finansiell investering i framtidens rymdresor

Jared Isaacman, en miljardär inom fintech, har gjort betydande investeringar i Polaris-initiativet. Han investerade enligt uppgift 200 miljoner dollar i Inspiration4-uppdraget 2021, som banade väg för Polaris Dawn. Hans engagemang för att främja kommersiell utforskning av rymden återspeglar det ökade intresset för och investeringarna i den privata rymdsektorn.

Polaris Dawn är en viktig milstolpe för den kommersiella rymdsektorn. Detta uppdrag, som inkluderar den första privata rymdpromenaden och innovativa tekniktester, banar väg för framtida utforskning av månen, Mars och bortom. Framgången med detta uppdrag visar på den betydelse som privata företag som SpaceX kommer att spela i framtiden för utforskningen av rymden.

“Hemma har vi alla mycket arbete kvar att göra, men härifrån ser världen perfekt ut” – Isaacman

Lämna ett svar