Social Media
Light
Dark

Elon Musk tillkännager Dells partnerskap med xAI

Elon Musk Announces Dell's Partnership with xAI

Elon Musk har avslöjat Dells spännande samarbete med hans företag xAI för att skapa en revolutionerande superdator. Detta partnerskap är avsett att förbättra Grok, xAI:s unika AI-chatbot som konkurrerar med OpenAI:s populära ChatGPT.

Grok: xAI:s svar på ChatGPT

Den första generationens multimodala modell, Grok-1.5V, introducerades av xAI i april. Företaget betonade Groks förståelse för den fysiska världen. AI-modellen överträffade sina konkurrenter i RealWorldQA benchmark, som mäter rumslig förståelse i den verkliga världen.

Grok utvecklades som ett svar på den växande populariteten för ChatGPT, en produkt från OpenAI, som Elon Musk var med och grundade. Grok, som bygger på en bred språkmodell, kan bearbeta olika visuella inmatningar. Detta inkluderar dokument, diagram, tabeller, skärmdumpar och bilder, utöver dess textfunktioner.

Samarbete med Super Micro Computer

Dell monterar hälften av racken till den superdator som xAI håller på att bygga. Det är en del av arbetet med att förbättra Groks kapacitet. Som svar på en fråga om en annan samarbetspartner hänvisade Elon Musk till “SMC” Det står för Super Micro Computer, en San Francisco-baserad servertillverkare. Super Micro Computer Inc (NASDAQ) har bekräftat samarbete med xAI och Reuters. Företaget är välkänt för sitt nära samarbete med chiptillverkare som NVIDIA och sin unika vätskekylningsteknik.

För att vara exakt monterar Dell hälften av de rack som ska in i den superdator som xAI bygger

– Elon Musk (@elonmusk) 19 juni 2024

Vi bygger en Dell AI-fabrik med @nvidia för att driva @grok för @xai @elonmusk pic.twitter.com/2aTYLtCBup

– Michael Dell (@MichaelDell) 19 juni 2024

Använda NVIDIA:s H100 GPU:er

I juni avslöjade xAI sina avsikter att skapa en superdator som kallas “Gigafactory of Compute” Denna superdator är planerad att vara i drift hösten 2025. Oracle (NYSE) är också involverat i detta initiativ. Syftet är att förbättra kapaciteten hos Grok AI chatbot.

xAI:s framtida superdator kommer att drivas av upp till 100 000 NVIDIA H100 GPU:er baserade på NVIDIA:s banbrytande Hopper-arkitektur. Dessa GPU:er är avsedda att ge bra prestanda för AI- och HPC-arbetsbelastningar. Genom att använda ett så stort antal H100 GPU:er kan denna superdator bli fyra gånger större än de mest betydande befintliga GPU-klustren, vilket placerar den i framkant när det gäller AI-beräkningskapacitet.

H100 GPU:erna förbättrar avsevärt hastighet och effektivitet, vilket möjliggör snabbare exekvering av komplicerade AI-modeller och massiva datamängder. Den massiva beräkningskraften kommer att förbättra Groks förmåga, så att den kan hantera mer komplexa jobb och analysera data snabbare och mer exakt.

Storbritanniens initiativ för superdatorer för AI

I november tillkännagav den brittiska regeringen en investering på 225 miljoner pund i en superdator för artificiell intelligens. Syftet med satsningen är att positionera Storbritannien som en global ledare inom artificiell intelligens. University of Bristol kommer att utveckla Isambard-AI-datorn, som förutspås bli tio gånger snabbare än Storbritanniens nuvarande snabbaste maskin. Inom en snar framtid avser den brittiska regeringen att ansluta denna maskin till en annan nyligen tillkännagiven superdator, Dawn, som är baserad i Cambridge.

Dawn-superdatorn, som utvecklats av Dell och StackPC, kommer att drivas av över 1.000 Intel-processorer. Dessa maskiner kommer att ge forskare tillgång till 30 gånger kapaciteten hos Storbritanniens största offentliga AI-datorresurser. Dessa superdatorer kan utvärdera avancerade AI-modeller, vilket leder till genombrott inom ren energi och läkemedelsupptäckter.

Samarbetet mellan Dell, NVIDIA och xAI innebär ett stort steg framåt för AI-utvecklingen. Med den brittiska regeringens investering i AI-superdatorer hårdnar kampen om att vara ledande inom AI-teknik. Dessa upptäckter förväntas leda till viktiga genombrott inom olika discipliner.

Lämna ett svar