Social Media
Light
Dark

Tesla-patent voor draadloos opladen onthuld

Tesla Wireless Charging Patent Unveiled

Tesla creëert de volgende generatie elektrische voertuigtechnologie met zijn draadloze thuislaadstation. Deze innovatie sluit aan bij Tesla’s visie van autonoom rijden, waardoor opladen handiger en handsfree wordt voor toekomstige Tesla-eigenaren. Traditioneel was het opladen van een EV niet moeilijk; je hoefde alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Maar naarmate auto’s autonoom gaan rijden, wordt verwacht dat ze kunnen opladen zonder menselijke tussenkomst. Dit is waar het draadloze laadsysteem van Tesla om de hoek komt kijken.

De uitdagingen van draadloos opladen overwinnen

Efficiëntie is altijd een grote uitdaging geweest bij draadloos opladen. In het verleden was draadloos opladen minder efficiënt dan normaal opladen via een kabel vanwege energieverliezen tijdens de overdracht. Recente ontwikkelingen, met name op het gebied van magnetische resonantietechnologie, hebben de kloof echter kleiner gemaakt. Deze nieuwe technologieën claimen een efficiëntie van ongeveer 95%, vergelijkbaar met opladen via de kabel. Deze vooruitgang is cruciaal omdat hiermee een van de fundamentele obstakels uit de weg wordt geruimd waardoor draadloos opladen nog niet zo populair is.

Van robotarmen tot draadloze pads

In de begindagen van de ontwikkeling van zelfrijdende technologie werkte Tesla aan een oplossing waarbij het oplaadproces werd beheerd door een robotarm. Deze “slangoplader”, zoals hij liefkozend werd genoemd, was bedoeld om de oplaadkabel fysiek aan te sluiten op het stopcontact van de auto zonder menselijke interactie. De robotarm was weliswaar inventief, maar had bepaalde beperkingen. Het was een mechanische oplossing met bewegende delen en vereiste een precieze uitlijning van de auto en de oplader. Dit systeem kan gevoelig zijn voor slijtage, storingen en problemen met het aanpassen aan verschillende situaties of modellen.

Draadloze pads zorgen voor een soepele gebruikerservaring. Het voertuig moet op een specifieke locatie geparkeerd worden en het opladen begint automatisch. Dit is vooral nuttig voor zelfrijdende voertuigen, die naar een oplaadpad kunnen rijden en zonder menselijke tussenkomst kunnen beginnen met opladen.

De elegante, low-profile vorm van een draadloos oplaadpad kan visueel aantrekkelijker en minder invasief zijn dan een robotarm.

Nieuwe patentaanvragen: Een kijkje in de draadloze oplaadtechnologie van Tesla

Recente patentaanvragen ondersteunen Tesla’s inzet voor draadloze oplaadtechnologie. Volgens wereldwijde patentautoriteiten heeft Tesla vier nieuwe patenten voor draadloos opladen verkregen:

Kortsluitschakelaar om aardlekstroom bij inductief opladen te verminderen: Deze uitvinding pakt veiligheidsproblemen aan door aardlek te verminderen, een belangrijk probleem bij inductieve laadsystemen.

Temperatuursensoren en toepassingen bij draadloos opladen: Deze uitvinding richt zich op temperatuurregeling binnen het draadloze oplaadsysteem om een veilig en efficiënt gebruik te garanderen.

Topologie draadloos oplaadcircuit en bijbehorende productiemethoden: Dit octrooi beschrijft het ontwerp en de fabricageprocedures van draadloze oplaadcircuits om de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen.

Parameterschatting voor draadloos opladen: Dit patent beschrijft het schatten en wijzigen van parameters binnen een draadloos laadsysteem om de prestaties en betrouwbaarheid te verbeteren.

Deze patenten definiëren Tesla’s grondige strategie om technologische problemen met draadloos opladen op te lossen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de grootschalige toepassing ervan in elektrische voertuigen.

Hoewel de datum voor de publieke release van Tesla’s draadloze oplaadtechnologie onbekend is, wordt verwacht dat deze zal worden onthuld tijdens Tesla’s volgende Robotaxi-evenement . Draadloos opladen is sterk gerelateerd aan autonome autotechnologie. Daarom zou de lancering op zo’n evenement toepasselijk zijn.

Tesla verlegt de grenzen van wat mogelijk is in elektrische voertuigen door opladen eenvoudig en volledig geautomatiseerd te maken. Naarmate het bedrijf deze technologie verder verfijnt, ziet de toekomst van autorijden en opladen er steeds geautomatiseerder en efficiënter uit.

Geef een reactie