Social Media
Light
Dark

Veiligheidsrisico’s Tesla Supercharger verlengsnoeren onder de aandacht gebracht

Tesla Supercharger Extension Cords Safety Risks Highlighted

Een verlengsnoer voor Tesla Superchargers heeft onlangs de aandacht getrokken als mogelijke oplossing voor het probleem met de locatie van laadpoorten waarmee elektrische auto’s (EV’s) die niet van Tesla zijn, worden geconfronteerd. Naarmate het Supercharger-netwerk van Tesla zich uitbreidt met andere EV’s, hebben variaties in de locatie van laadpoorten parkeerproblemen veroorzaakt. Hoewel sommige mensen aanraden om verlengsnoeren te gebruiken als oplossing, heeft Wes Morrill, hoofdingenieur bij Tesla, grote zorgen geuit over de veiligheidsproblemen die deze aanpak met zich meebrengt.

Waarom Supercharger verlengsnoeren worden overwogen

De uitbreiding van Tesla’s Supercharger netwerk naar niet-Tesla EV’s bracht een onverwachte uitdaging met zich mee. Veel EV’s hebben laadpoorten op verschillende locaties, in tegenstelling tot Tesla’s, die er één aan de achterkant van de bestuurder hebben. Dit zorgt voor problematische parkeersituaties waarbij niet-Tesla EV’s vaak twee oplaadplaatsen bezetten.

Om dit te verhelpen, raden sommige enthousiastelingen aan om verlengsnoeren te gebruiken. Met deze snoeren kunnen niet-Tesla EV’s de Supercharger gemakkelijker naderen zonder onhandig te parkeren.

Veiligheidsproblemen naar voren gebracht door Tesla’s hoofdingenieur

De Cybertruck hoofdingenieur van Tesla, Wes Morrill, heeft gewaarschuwd tegen het gebruik van verlengkabels bij Superchargers. Hij identificeerde verschillende gevaren met North American Charging Standard (NACS) verlengsnoeren. Morrill zegt dat deze aansluitingen oververhitting en kortsluiting in de gelijkstroomvoeding kunnen veroorzaken.

Morrill verklaarde dat hij getuige is geweest van talloze situaties waarbij verlengsnoeren kabels oververhitten, wat leidt tot schadelijke omstandigheden. Dit gebeurt omdat het verlengsnoer de veiligheidsfunctie uitschakelt die in de Supercharger kabels is ingebouwd en die de temperatuur registreert en indien nodig het vermogen verlaagt. Hij zei:

Ik zou het gebruik van een verlengsnoer op een supercharger (of elk DC laadstation met een vloeistofgekoelde kabel) afraden. Ik heb meerdere gevallen gezien waarbij de kabel oververhit raakte en kortsluiting veroorzaakte in DC /-.

Impact van het verliezen van temperatuurcontrole

Het belangrijkste veiligheidsaspect van superlaadkabels is hun vermogen om temperatuur te meten. Als de draden oververhit raken, schakelt de Supercharger de stroom uit om schade of ongelukken te voorkomen. Deze temperatuurcontrole werkt echter niet met verlengsnoeren.

Morrill zei dat het toevoegen van een uitbreiding de hoeveelheid warmte en het aantal aansluitpunten verhoogt, waardoor oververhitting waarschijnlijker wordt. Het regelen van de temperatuur in een verlengsnoer is praktisch onmogelijk zonder vloeistofkoeling, die wordt gebruikt in gewone Supercharger kabels.

“Er is een temperatuurmeting in het handvat en de supercharger derailleert op basis van die temperatuur. Met de verlengkabel verdwijnt die veiligheid. Bovendien wordt er een extra knooppunt toegevoegd dat warmte genereert, waardoor het nog erger wordt,” merkte Morrill op in een bericht op X.

Tesla’s benadering van oplaadveiligheid

Tesla heeft veiligheid in zijn voertuigen en laadinfrastructuren altijd hoog in het vaandel gedragen. Daarom heeft het bedrijf al eerder gewaarschuwd tegen het gebruik van sommige standaardmethoden om de laadprestaties te veranderen. Tesla heeft bestuurders bijvoorbeeld afgeraden om een natte handdoek op een NACS-handgreep te gebruiken om meer stroom in het voertuig te krijgen, omdat dit oververhitting kan veroorzaken. De ingenieurs van het bedrijf ontwikkelen elk onderdeel van het Superchargersysteem, inclusief de kabellengte, om maximale veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen. Draadverlenging met behulp van een aftermarket verlengsnoer kan dit ontwerp in gevaar brengen en nieuwe gevaren met zich meebrengen.

De toekomst van Supercharger-kabels

Tesla werkt aan langere draden voor de Supercharger V4-stalling. Deze langere draden zouden het probleem aanpakken van niet-Tesla EV’s die extra bereik nodig hebben zonder dat er een verlengsnoer nodig is. Het merendeel van de Supercharger-stations gebruikt echter nog steeds V3-stallingen, die niet de juiste kabellengte bieden.

Hoewel verlengkabels een praktische oplossing kunnen zijn voor het opladen van niet-Tesla EV’s bij Superchargers, kennen Tesla-technici de potentiële veiligheidsproblemen. Oververhitting, verlies van temperatuurcontrole en het toevoegen van warmte op knooppunten maken het gebruik van deze snoeren tot een groot risico. Tesla richt zich op het bouwen van veilige en efficiënte laadsystemen; daarom zal het gebruik van verlengsnoeren waarschijnlijk worden ontmoedigd.

Geef een reactie