Social Media
Light
Dark

Tesla roept 125.227 voertuigen terug voor probleem met gordelwaarschuwing

Tesla Recalls 125,227 Vehicles for Seat Belt Warning Issue

Tesla heeft in de Verenigde Staten 125.227 voertuigen teruggeroepen. Deze stap is genomen naar aanleiding van de ontdekking van een probleem in het waarschuwingssysteem voor veiligheidsgordels van Tesla. De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) kondigde de terugroepactie vrijdag aan, omdat het probleem een verhoogd risico op letsel bij een ongeval zou veroorzaken.

Tesla: Niet-naleving van federale veiligheidseisen

Volgens de NHTSA voldoen de getroffen auto’s niet aan de federale veiligheidsnormen. Als de bestuurder zijn veiligheidsgordel niet om heeft, werken het waarschuwingslampje en het geluidssignaal mogelijk niet goed. Niet-naleving van FMVSS No. 208, S7.3(a)(1), die bepaalde tekens specificeert, kan het risico op letsel tijdens een ongeval vergroten.

De terugroepactie heeft betrekking op verschillende Tesla-modellen, waaronder:

  • 2012-2024 Model S
  • 2015-2024 Model X
  • 2017-2023 Model 3
  • 2020-2023 Model Y

Deze voertuigen beslaan een aanzienlijke productieperiode, wat de wijdverspreide aard van het probleem benadrukt.

Tesla: Over-the-air software-update oplossing

Tesla is van plan het probleem aan te pakken met een over-the-air (OTA) software-upgrade. Deze oplossing maakt een einde aan de afhankelijkheid van de sensor voor de bezettingsgraad van de bestuurdersstoel. In plaats daarvan zullen de gordelverklikkersignalen worden geactiveerd op basis van de gordel- en ontstekingsstatus van de bestuurder.

Deze software-upgrade zal naar verwachting vanaf juni 2024 worden geïmplementeerd. Deze strategie stelt Tesla in staat om het probleem snel op te lossen zonder dat er echte onderhoudsafspraken voor de auto hoeven te worden gemaakt.

Ontdekking en onderzoek

Het probleem werd ontdekt tijdens een intern nalevingsonderzoek op 18 april 2024. Een Tesla Model X uit 2024 activeerde de gordelverklikkersignalen niet tijdens de tests voor UNECE-reglement nr. 16. Na deze onthulling lanceerde Tesla een onderzoek naar het probleem.

Na deze onthulling startte Tesla een gedetailleerd onderzoek van 22 april tot 14 mei 2024. Het bedrijf gebruikte wagenparkanalyses om het aantal getroffen voertuigen te berekenen. Het besluit tot terugroeping werd genomen op 20 mei 2024, nadat 104 garantieclaims waren geïdentificeerd die mogelijk verband hielden met het probleem.

Eerdere terugroepacties en onderzoeken

Dit is niet de eerste terugroepactie van Tesla dit jaar. In januari riep het bedrijf 200.000 Model S-, X- en Y-voertuigen terug vanwege een softwarefout die het zicht van bestuurders bij het achteruitrijden zou kunnen belemmeren. In april riep Tesla 3.878 Cybertrucks terug vanwege een probleem met het gaspedaal.

Daarnaast onderzoeken Amerikaanse toezichthouders op de veiligheid van auto’s of Tesla’s terugroepactie in december van bijna 2 miljoen voertuigen om extra Autopilot-maatregelen te installeren wel voldoende was. Dit onderzoek volgde op een reeks ongelukken met Tesla-voertuigen.

Tesla’s proactieve terugroepactie van 125.227 voertuigen laat zien dat het bedrijf veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Door het probleem met het gordelwaarschuwingssysteem te corrigeren via een OTA software-update. Tesla verzekert dat de getroffen voertuigen op tijd voldoen aan de federale veiligheidsvoorschriften. Deze terugroepactie herinnert ons aan de noodzaak van het naleven van de veiligheidsregels en de voortdurende inspanningen in de auto-industrie om de veiligheid van voertuigen te garanderen.

Geef een reactie