Social Media
Light
Dark

Tesla roept 1,8 miljoen auto’s terug: Software oplossing voor probleem met vergrendeling motorkap

Tesla Recalls 1.8 Million Cars: Software Fix for Hood Latch Issue

Tesla heeft een terugroepactie aangekondigd voor meer dan 1,8 miljoen auto’s. Wat is het probleem? Er is een probleem met de vergrendeling van de motorkap. Deze schijnbaar triviale fout kan een ernstig veiligheidsrisico vormen als het probleem niet wordt opgelost. Typisch Tesla is echter dat de oplossing een eenvoudige over-the-air (OTA) software-update is.

De terugroepactie geldt voor alle modeljaren van Tesla’s populaire modellen: Model S, Model 3, Model X en Model Y. Het probleem heeft te maken met de vergrendeling van de motorkap, die mogelijk niet detecteert wanneer de motorkap is ontgrendeld. Hierdoor kan de motorkap onverwacht opengaan terwijl de auto in beweging is, waardoor het zicht van de bestuurder wordt geblokkeerd en het gevaar van een aanrijding toeneemt.

Hoe heeft Tesla het probleem ontdekt?

De eerste aanwijzingen voor problemen doken op in maart 2024. Tesla-consumenten in China kregen te maken met onbedoelde openingen van de motorkap. Medio april had Tesla het probleem gelokaliseerd op een vervorming in de schakelaar van de motorkapvergrendeling. Door deze vervorming kon de schakelaar bestuurders niet informeren over een onvergrendelde motorkap. Het bedrijf deed vervolgens technisch onderzoek in Europa en Noord-Amerika om de situatie beter te begrijpen.

Het onderzoek begon eind maart als reactie op klachten van klanten. In april had Tesla het probleem ontdekt en begon het met het onderzoeken van monsters van getroffen auto’s. Verrassend genoeg kwam het probleem vaker voor bij auto’s die in China waren gemaakt dan in Noord-Amerika en Europa. Ondanks de verschillen besloot Tesla alle getroffen locaties terug te roepen.

De betrokkenheid van de NHTSA

Tesla bracht de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) midden juli op de hoogte van het probleem. De terugroepdocumentatie van de NHTSA bevestigde dat de vergrendeling van de motorkap een geopende toestand mogelijk niet herkent als de motorkap niet goed vastzit. Dit kan leiden tot onveilige omstandigheden op de weg.

De oplossing: Een OTA software-update

Op 18 juni heeft Tesla firmware update 2024.20.3 uitgebracht. Deze OTA-update is ontworpen om te detecteren of de motorkap open is en een waarschuwing weer te geven aan de bestuurder. Dit waarschuwingssysteem helpt het risico te beperken door bestuurders te waarschuwen hun auto te stoppen en de motorkap te vergrendelen. De update is gratis voor klanten.

Tesla’s die na 15 juli 2024 zijn geproduceerd, krijgen de bijgewerkte software vooraf geïnstalleerd. De terugroepactie betrof deze voertuigen omdat ze al de nodige reparaties hadden om een geopende motorkap te detecteren en hiervoor te waarschuwen. Tesla heeft geen bevestigde aanrijdingen, verwondingen of dodelijke ongevallen met betrekking tot de vergrendeling van de motorkap geregistreerd. Er zijn echter drie garantieclaims of meldingen in de Verenigde Staten die mogelijk verband houden met dit probleem. De organisatie heeft de situatie snel opgelost en onderstreept daarmee haar toewijding aan veiligheid.

Deze terugroepactie illustreert een van de belangrijkste voordelen van Tesla: het vermogen om problemen snel en efficiënt op te lossen via OTA-upgrades. Hoewel een probleem met de vergrendeling van de motorkap schadelijk kan zijn, laten de snelle reactie van het bedrijf en de softwarereparatie een proactieve houding ten opzichte van voertuigveiligheid zien. Tesla’s snelle reactie via een OTA-update toont zijn vindingrijkheid op het gebied van autoveiligheid, ook al lijkt de terugroepactie in eerste instantie alarmerend. Als je in het bezit bent van een Tesla, zorg er dan voor dat je voertuig de meest recente update geladen heeft om je veiligheid op de weg te garanderen.

Geef een reactie