Social Media
Light
Dark

Tesla stelt een Robotaxi voor met draaibare en verstelbare stoelen

Tesla proposes a Robotaxi with Rotating and Reclining seats

Tesla loopt voorop op het gebied van auto-innovatie. De fabrikant heeft toezichthouders gevraagd om vreemde stoelconfiguraties toe te staan voor zijn volgende auto’s. Dit voorstel is meer dan een kleine aanpassing; het wijst op een toekomst waarin auto’s misschien geen bestuurder nodig hebben. Tesla heeft een verzoek ingediend bij de regelgevende instanties voor verbeteringen aan auto-ontwerpen die alleen mogelijk zouden zijn met volledig autonome technologie.

De recente aanvraag van het bedrijf bij de National Transport Commission (NTC) in Australië is een belangrijke stap in deze richting. Er wordt besproken hoe de huidige regelgeving mogelijk moet worden aangepast aan opkomende voertuigtechnologieën.

Waarom Tesla de huidige regelgeving aanvecht

Tesla beweert in zijn aanvraag dat de huidige regelgeving te beperkend is. Het bedrijf is van mening dat beperkingen die zich richten op de traditionele besturing van auto’s, zoals stuurwielen en pedalen, innovatie in de weg kunnen staan. Tesla’s visie omvat auto’s die misschien niet eens over dergelijke bedieningselementen beschikken. Het zou nieuwe en onorthodoxe zitcombinaties mogelijk maken. Tesla verklaart:

“Op dit moment geloven we niet dat voertuigbesturing of zitplaatsontwerp een geschikte determinator zijn voor gerelateerde gebruikersverplichtingen en we zijn bezorgd dat te conservatieve eisen een last zullen vormen voor innovatie in voertuigontwerp die is toegestaan door de integratie van hogere automatisering.”

Draaibare en verstelbare stoelen: Een nieuwe norm?

Het concept van draaibare en verstelbare stoelen betekent een verschuiving in het auto-ontwerp. Momenteel is het interieur van auto’s gebouwd om te voldoen aan de behoeften van de menselijke bestuurder. Dit omvat vaste stoelen die naar voren gericht zijn, zodat de bestuurder de auto moeiteloos kan besturen terwijl hij een duidelijk zicht op de weg houdt. Naarmate we echter steeds dichter bij volledig autonome voertuigen komen, worden oude ontwerpgrenzen overbodig.

Met de komst van zelfrijdende technologie is het niet meer nodig dat stoelen naar voren gericht zijn. Dit creëert nieuwe mogelijkheden voor het interieurontwerp. Stoelen die bijvoorbeeld naar achteren kunnen draaien of volledig achterover kunnen leunen, kunnen de ervaring in de auto volledig revolutioneren. Passagiers kunnen comfortabeler met elkaar omgaan, waardoor de auto een meer flexibele ruimte wordt.

Tesla’s octrooi en de visie van Robotaxi

In 2021 heeft Tesla een patent aangevraagd voor draaibare voorstoelen. Dit patent sluit perfect aan bij de ambitie van het bedrijf voor autonome voertuigen. Tesla is van plan om zijn Robotaxi te lanceren, waarvoor geen menselijke bestuurder nodig is.

Er is veel opwinding over de Robotaxi, die Tesla op 10 oktober zal onthullen. Hoewel de details nog beperkt zijn, mist het voertuig typische bedieningselementen zoals pedalen en een stuur. Dit duidt op een substantiële verandering in het ontwerp van de huidige auto’s.

De impact op de ontwerpvoorschriften voor voertuigen

Tesla implementeert deze aanpassingen niet alleen in Australië. Het bedrijf werkt ook samen met regelgevende instanties over de hele wereld. Het doel is om ervoor te zorgen dat de robotaxi legaal op alle openbare wegen kan rijden. Regelgevers staan nu voor de uitdaging om te bepalen hoe ze bestaande wetgeving moeten aanpassen om deze nieuwe voertuigontwerpen mogelijk te maken. De plannen van Tesla, zoals de draaiende stoelen, zorgen ervoor dat regelgevers opnieuw gaan nadenken over wat nodig is voor de veiligheid van passagiers in zelfrijdende voertuigen.

Voor consumenten betekent dit wellicht een comfortabelere en beter aanpasbare reiservaring. Auto’s zullen niet langer alleen een vervoermiddel zijn; ze kunnen ook dienen als locatie voor sociale interactie, ontspanning en zelfs werk. De toekomst van auto-ontwerp zal waarschijnlijk net zo interessant zijn als de technologie die de auto’s aandrijft.

Tesla wijst de weg en Robotaxi is nog maar het begin.

Geef een reactie