Social Media
Light
Dark

Tesla bereidt zich voor op volledig zelfrijdende uitrol in China

Tesla Prepares for Full Self-Driving Rollout in China

Tesla boekt aanzienlijke vooruitgang op weg naar de lancering van zijn FSD-technologie (Full Self-Driving) in China. Deze actie kan het landschap van autonoom rijden mogelijk veranderen in een van ‘s werelds grootste automarkten. Volgens een recent rapport bereidt Tesla zich actief voor op de registratie van zijn FSD-systeem bij de Chinese autoriteiten, een belangrijke stap op weg naar de lancering van de geavanceerde bestuurdersassistentiefunctie later dit jaar.

Registratie bij autoriteiten

Drie mensen die bekend zijn met de situatie hebben aangegeven dat Tesla FSD wil laten certificeren door Chinese toezichthouders. Deze stap is cruciaal voor Tesla’s plannen om het geavanceerde bestuurdersassistentiesysteem later dit jaar in China te lanceren. Volgens insiders overweegt Tesla een abonnementsvorm voor FSD in China.

Als de registratie succesvol is, zullen Tesla-medewerkers beginnen met het testen van FSD op de openbare weg in China. Deze stap is cruciaal om de prestaties en veiligheid van het systeem in de praktijk te garanderen. Tesla biedt in China nu alleen Basic en Enhanced Autopilot aan.


Bestaande Autopilot-opties

Tesla biedt momenteel twee versies van zijn Autopilot-systeem aan in China: Basic Autopilot en Enhanced Autopilot. Deze systemen bieden verschillende niveaus van bestuurdersassistentie, bedoeld om zowel de rijervaring als de veiligheid te verbeteren.

Autopilot Basic

Basic Autopilot wordt standaard geleverd bij elke Tesla die in China wordt verkocht. Het bevat cruciale functies voor dagelijks rijden. Deze functies zijn onder andere

  • Verkeersbewuste Cruise Control: Deze functie wijzigt automatisch de snelheid van de auto om een veilige afstand tot de voorligger te bewaren.
  • Autostuur: Deze functie zorgt ervoor dat de auto op zijn rijstrook blijft, waardoor de bestuurder minder snel vermoeid raakt en de veiligheid tijdens lange reizen toeneemt.

Verbeterde stuurautomaat

Enhanced Autopilot is een optionele upgrade die 32.000 RMB (ongeveer 4.400 dollar) kost. Het breidt uit op de Basic Autopilot door complexere functies toe te voegen, waaronder:

  • Navigeren op stuurautomaat: Deze functie leidt de auto van op- naar afritten, beveelt veranderingen van rijstrook aan en maakt overstappunten mogelijk op basis van de locatie die in het navigatiesysteem is ingesteld.
  • Automatisch wisselen van rijstrook: Met deze functie kan de auto automatisch van rijstrook wisselen wanneer de bestuurder de richtingaanwijzer gebruikt, waardoor het reizen op de snelweg comfortabeler en minder stressvol wordt.
  • Autoparkeren: Dit helpt bij parallel en haaks inparkeren door het sturen, accelereren en remmen tijdens de parkeermanoeuvre te regelen.
  • Summon: Met deze technologie, die wordt beheerd via de mobiele Tesla-app, kan de auto in en uit krappe ruimtes navigeren zonder dat de bestuurder achter het stuur zit.

Beperkingen van de huidige opties

Hoewel Basic en Enhanced Autopilot aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van gemak en veiligheid, bevatten ze niet de meest geavanceerde functie van het Full Self-Driving (FSD) systeem, Autopilot on City Streets. Met deze functie kan de auto autonoom door stedelijke gebieden rijden, inclusief stopborden, verkeerslichten en complexe verkeersscenario’s in de stad.

Het vermogen van FSD om door straten in de stad te rijden zou het rijden in de stad voor Tesla-klanten in China kunnen veranderen. In een markt met veel concurrenten die systemen aanbieden die vergelijkbaar zijn met Basic en Enhanced Autopilot, zou FSD Tesla een groot voordeel kunnen opleveren.

Abonnementsmodel en verkoop

Tesla verkoopt FSD momenteel voor een eenmalig bedrag van 64.000 yuan ($8.828). Het bedrijf onderzoekt ook een maandelijks abonnementsmodel, met een mogelijke prijs van rond de $98. De introductie van FSD als abonnementsdienst zou meer gebruikers kunnen aantrekken en Tesla een nieuwe inkomstenstroom kunnen bieden.

Concurrentie

De Chinese markt voor elektrische voertuigen is zeer concurrerend, met meerdere autofabrikanten die superieure technologieën voor bestuurdersassistentie aanbieden. Bedrijven als Huawei en Xpeng bieden autonoom rijden op niveau twee, vergelijkbaar met FSD. Sommige concurrenten, zoals Li Auto en Xpeng, bieden deze mogelijkheden gratis aan op high-end versies, terwijl anderen, zoals Nio, gratis proefperiodes aanbieden.

Strategisch voordeel

In tegenstelling tot typische regelgebaseerde algoritmen, wordt FSD van Tesla aangedreven door een krachtig end-to-end neuraal netwerk. Dankzij deze strategie kan het systeem van Tesla sneller leren en meer op mensen lijkende rijbeslissingen nemen. Tesla gebruikt ook zijn uitgebreide netwerk van voertuigen en de krachtige Dojo supercomputer om FSD voortdurend te verbeteren.

De introductie van FSD in China zou een aanzienlijke upgrade betekenen ten opzichte van deze bestaande opties, en mogelijk een uitgebreidere en autonome rijervaring bieden waarmee Tesla zich zou kunnen onderscheiden van zijn concurrenten op de Chinese markt.

Geef een reactie