Social Media
Light
Dark

Tesla Model 3 betaalbare instapversie debuteert in Mexico

Tesla Model 3 Affordable Entry-Level Version Debuts in Mexico

Tesla Model 3 heeft een meer betaalbare instapversie in Mexico, wat duidt op een strategische verschuiving in de prijsstrategie van het bedrijf. Tesla wil met het schrappen van een aantal luxe eigenschappen zijn populaire elektrische sedan toegankelijker maken voor een breder publiek. Deze stap onderstreept Tesla’s voortdurende inspanningen om concurrerend te zijn in een steeds drukkere EV-markt, vooral tegenover agressief geprijsde modellen van nieuwkomers.

Prijsuitdagingen in een concurrerende markt

Concurrerend blijven op het gebied van prijzen is echter moeilijk. Nieuwe spelers, voornamelijk uit China, verkopen hun elektrische auto’s op agressieve wijze. Om concurrerend te blijven, heeft Tesla strategische veranderingen doorgevoerd. Een belangrijk voorbeeld is de lancering van een nieuw instapmodel Model 3 in Mexico. Deze variant ziet af van een aantal typische kenmerken voor een lagere prijs.

Tesla’s nieuwe Model 3 in Mexico is een voordeligere optie. In tegenstelling tot eerdere modellen mist hij een aantal premium kenmerken. Zo is de bekleding nu grijs in plaats van zwart of wit kunstleer. De stoelen zijn niet langer verwarmd of geventileerd en het stuurwiel heeft geen verwarmingsfunctie meer. Tesla heeft voorzieningen zoals het entertainmentscherm achterin en RGB-ambianceverlichting geschrapt. De auto heeft nog steeds akoestische beglazing, maar alleen op de voorruiten.

Tesla Model 3: Uitrusting vergelijken in verschillende markten

In sommige markten, zoals Frankrijk, biedt de Model 3 aandrijving extra mogelijkheden. Frankrijk heeft bijvoorbeeld een audiosysteem met 9 luidsprekers, in tegenstelling tot de 17 luidsprekers in de Long Range-versie. Je kunt echter geen Model 3 Propulsion met verouderde uitrusting bestellen in Mexico. De enige optie om die functies terug te krijgen is om te upgraden naar de duurdere Model 3 Long Range.

Ondanks de beperkte voorzieningen zou dit nieuwe instapmodel Model 3 kopers kunnen verleiden. Veel kopers kozen voor Tesla op basis van de prestaties en betrouwbaarheid, niet alleen op basis van de functies. De auto heeft nog steeds een respectabele actieradius en sterke oplaadmogelijkheden. Sommigen beweren dat de lagere prijs de inruil in functies rechtvaardigt.

Potentiële uitbreiding van instapmodellen

Er is geen teken dat Tesla dit instapmodel Model 3 in Europa zal introduceren. Maar als dat wel gebeurt, kan het een groter publiek aanspreken. In Frankrijk kost de Model 3 Propulsion €41.490, wat sommigen onbetaalbaar vinden. Een goedkopere, uitgeklede versie kan meer kopers aantrekken. Bovendien zou Tesla kunnen overwegen om een instapversie van de toekomstige gerestylede Model Y uit te brengen in Europa. Dit kan in aanmerking komen voor ecologische bonussen in Frankrijk, waardoor het nog aantrekkelijker wordt.

De evolutie van Tesla’s functieset

Tesla heeft lang de intentie gehad om elektrische voertuigen goedkoop te maken. Luxe heeft nooit tot de missie van het bedrijf behoord. De kosten van Tesla bleven echter jarenlang hoog door de toegenomen vraag na 2020. Toen de vraag afnam, moest Tesla zijn prijsstrategie heroverwegen.

Hoewel Tesla geen premiummerk is, zijn de auto’s vaak uitgerust met verschillende functies. Deze zijn vaak standaard in Tesla-auto’s, maar optioneel in concurrerende modellen. Sommige tegenstanders zijn echter van mening dat Tesla functies mist die wel in dure auto’s zitten. Zo is de sfeerverlichting onlangs toegevoegd aan de vernieuwde Model 3. Bovendien biedt Tesla nog steeds geen massagestoelen, wat sommigen frustrerend vinden.

Zelfs het laagste model van de nieuwe, opnieuw ontworpen Model 3 heeft tal van comfortelementen. Sommige klanten vinden deze functies echter overbodig. Verwarmde en geventileerde stoelen, sfeerverlichting en een infotainmentscherm achterin zijn allemaal optionele extra’s. Door deze te schrappen zou Tesla de prijs van de Model 3 kunnen verlagen. Door deze opties te schrappen kon Tesla de prijs verlagen, wat veel Mexicaanse kopers op prijs stelden.

De Mexicaanse Tesla Model 3: een nadere blik

De Mexicaanse versie van de Model 3 is vergelijkbaar met de Amerikaanse versie, maar mist een paar kenmerken. In plaats van veganistisch leer zijn de stoelen bekleed met textielstof, waardoor er geen verwarming of koeling nodig is. Een verwarmd stuurwiel is overbodig in een warm klimaat zoals in Mexico, dus dat is geschrapt. Tesla heeft ook kosten bespaard door alleen akoestisch glas te gebruiken voor de voorruiten.

Interessant is dat de gestripte Model 3 in Mexico meer kost dan de Amerikaanse versie, terwijl hij minder luxe heeft: de Model 3 RWD kost 749.000 pesos in Mexico, of ongeveer 40.211 dollar. In de Verenigde Staten kost hetzelfde model $ 38.990 met alle voorzieningen inbegrepen. Het prijsverschil geldt echter niet voor de duurdere uitvoeringen. De Model 3 Long Range AWD is bijvoorbeeld identiek geprijsd in beide markten.

Tesla’s marketingstrategie evolueert voortdurend. De lancering van een uitgeklede Model 3 in Mexico toont Tesla’s bereidheid om te veranderen en concurrerend te blijven. Hoewel sommige functies zijn geschrapt, biedt de auto nog steeds uitstekende prestaties en waarde. Terwijl Tesla door een veranderende markt navigeert, zal het interessant zijn om te zien hoe de prijzen en functies zich in verschillende regio’s ontwikkelen.

Geef een reactie