Social Media
Light
Dark

Tesla dient octrooi in voor geautomatiseerde reiniging in robotaxis

Tesla FSD Update: Steering Wheel Nag Removal

Tesla heeft onlangs een patent aangevraagd voor een geautomatiseerd saneringssysteem voor zijn aanstaande Robotaxi zelfrijdende elektrische voertuigen. Deze oplossing is bedoeld om opkomende problemen in de ride-hailing sector op te lossen. Het automatische reinigingssysteem zal de ride-hailing sector transformeren. Handmatig schoonmaken wordt overbodig, de bedrijfskosten worden lager en de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de robotaxi-vloot van Tesla wordt verbeterd.

De uitdaging van zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende technologie is nog niet volledig opgelost. Tesla is echter optimistisch dat het binnenkort klaar zal zijn. Elon Musk gelooft dat het elke dag kan gebeuren. Het verwijderen van de bestuurder uit ride-hailing voertuigen brengt extra problemen met zich mee. Chauffeurs doen meer dan alleen rijden; ze maken hun auto’s ook schoon en onderhouden ze. Wie houdt de voertuigen schoon zonder bestuurder?

Het nieuwe patent van Tesla is getiteld “Omgevingscondities in afgesloten ruimtes regelen” Het stelt voor om verschillende sensoren te gebruiken om het interieur van het voertuig te controleren. Deze sensoren omvatten beeld-, akoestische, thermische, druk-, capacitieve, radiofrequentie- en gasdetectoren. Ze bewaken de omgeving in de auto om ervoor te zorgen dat deze schoon blijft.

Gedeelde ruimtes bieden voordelen op het gebied van kosten, efficiëntie en milieuduurzaamheid. Een auto die de hele dag door vervoer biedt aan meerdere personen zorgt bijvoorbeeld voor lagere transportkosten en een kleinere ecologische voetafdruk dan een auto die door slechts één persoon wordt gebruikt voor persoonlijk woon-werkverkeer. Gedeelde ruimten hebben echter het nadeel dat ze indirecte overdracht van overdraagbare ziekten vergemakkelijken via besmette lucht of oppervlakken. De huidige middelen om gedeelde ruimten te ontsmetten, zoals het handmatig afvegen van aanrakingsoppervlakken met ontsmettingsdoekjes, kunnen tijdrovend en arbeidsintensief zijn en leiden tot onbevredigende hygiënische omstandigheden. Bovendien zijn dergelijke handmatig uitgevoerde activiteiten niet altijd gemakkelijk te controleren.

Sanitatietechnieken

Het patent van Tesla beschrijft tal van innovatieve manieren om het interieur van zelfrijdende auto’s te reinigen. UV-lampen en een verwarmingssysteem zijn de basismanieren om de oppervlakken en de lucht in het voertuig te desinfecteren. UV-straling staat bekend om het doden van verschillende ziektes, terwijl warmte kan helpen bij het neutraliseren van ziektekiemen en bacteriën.

Bovendien kan de technologie van Tesla desinfecterende dampen genereren om locaties te bereiken die bij handmatig reinigen misschien over het hoofd worden gezien. In combinatie met het HVAC-systeem van de auto kan deze damp de temperatuur en luchtvochtigheid veranderen om bacteriën en virussen oncomfortabel te maken. De auto kan in een “ontsmettingsmodus” gaan, die sensoren gebruikt om te bepalen wanneer de auto leeg is en automatisch begint met schoonmaken. Deze optie kan het wisselen van stoelen of het openen van ramen vereisen om de blootstelling aan steriliserend licht en lucht te maximaliseren.

Bovendien voorziet het patent in een scenario waarin het voertuig zichzelf naar gespecialiseerde ontsmettingsfaciliteiten rijdt die zijn uitgerust met robotarmen om een completere reiniging uit te voeren.

Tesla robotaxi: Sensormogelijkheden

Het patent beschrijft een complexe sensorenreeks voor het bewaken en onderhouden van de atmosfeer in het interieur van het voertuig. Deze sensoren omvatten beeld-, akoestische, thermische, druk-, capacitieve, radiofrequentie- en gasdetectoren. Ze werken samen om tal van omgevingsfactoren in het voertuig te controleren, zoals temperatuur, vochtigheid en de aanwezigheid van ziekteverwekkers.

De informatie die door deze sensoren wordt verzameld, wordt gebruikt om een gepersonaliseerde ontsmettingsprocedure te ontwikkelen. Deze routine past de omgevingsfactoren in de auto aan om een maximale reiniging te bereiken, waarbij de aandacht wordt gericht op gebieden die aandacht nodig hebben. Het systeem kan bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid detecteren en de omgeving droger maken om bacteriegroei te voorkomen. Deze sensoren houden het interieur van de auto schoon en veilig voor passagiers door het voortdurend te controleren.

Invloed op ritbezorging

De inzet van Tesla’s autonome reinigingssysteem zou de ride-hailing sector aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Door de noodzaak van menselijke reiniging weg te nemen, verlaagt de oplossing de operationele kosten terwijl de efficiëntie en betrouwbaarheid van Tesla’s robotaxivloot toeneemt. Dit systeem zorgt ervoor dat de voertuigen altijd klaar zijn voor hun volgende passagier, waardoor de stilstandtijd afneemt en de beschikbaarheid van de vloot toeneemt.

Bovendien zal de grondige en automatische reiniging gezondheidsbewuste klanten aanspreken, vooral na de COVID-19 uitbraak. Passagiers kunnen erop vertrouwen dat de auto waarin ze stappen grondig is gereinigd. Deze verbeterde hygiëne kan cruciaal worden voor Tesla’s ride-hailing service en nieuwe gebruikers aantrekken die waarde hechten aan reinheid en veiligheid.

De Cybercab

Tesla is van plan om op 8 augustus 2024 zijn exclusieve robotaxivoertuig, de Cybercab, te onthullen. Dit futuristische voertuig, geïnspireerd op het Cybertruck-concept, zal zelfrijdend zijn en geen stuur hebben. In tegenstelling tot de langverwachte Model 2, die nog steeds een stuur zal hebben, is de Cybercab bedoeld voor volledige autonomie, waarbij de nadruk ligt op de overgang naar een volledig geautomatiseerd transportsysteem. Deze auto wordt het middelpunt van Tesla’s robotaxivloot en demonstreert de meest recente vooruitgang van het bedrijf op het gebied van zelfrijdende technologie en geautomatiseerde reiniging.

Tesla’s nieuwe patent laat zien hoe toegewijd het bedrijf is aan innovatie. Geautomatiseerde reinigingstechnologie is essentieel voor een schonere en efficiëntere ride-hailing service – Tesla’s debuut van de Cybercab positioneert het bedrijf om voorop te lopen in autonome voertuigtechnologie.

Geef een reactie