Tesla Cybertruck is het langverwachte elektrische voertuig. Houders van een vroege reservering die hopen snel winst te maken, kunnen echter teleurgesteld worden wanneer Tesla een nieuwe voorwaarde toevoegt aan zijn Motor Vehicle Purchase Agreement (MVPA) om doorverkoop te voorkomen. In een onverwachte wending heeft Tesla na een weekend van wijdverspreide protesten zijn strikte standpunt over …
Tesla Cybertruck komt terug op wederverkoopclausule
Tesla Cybertruck is het langverwachte elektrische voertuig. Houders van een vroege reservering die hopen snel winst te maken, kunnen echter teleurgesteld worden wanneer Tesla een nieuwe voorwaarde toevoegt aan zijn Motor Vehicle Purchase Agreement (MVPA) om doorverkoop te voorkomen. In een onverwachte wending heeft Tesla na een weekend van wijdverspreide protesten zijn strikte standpunt over de doorverkoop van Cybertrucks snel herzien. De ommezwaai komt nadat het bedrijf enorme kritiek te verduren kreeg vanwege zijn eerdere beslissing om vroege Cybertruck-eigenaren voor grote bedragen aan te klagen als ze probeerden hun auto’s binnen het eerste jaar te verkopen.
Tesla onthulde de Cybertruck voor het eerst in november 2019, met leveringen verwacht in 2021. De vertragingen waren te wijten aan de wereldwijde pandemie, uitdagingen in de toeleveringsketen en het geven van prioriteit aan de productie van Model 3 en Model Y. Ondanks de hindernissen neemt de interesse in de Tesla Cybertruck toe, met reserveringen van meer dan 1,5 miljoen.
Geen snelle flips over Tesla Cybertruck
Houders van vroege reserveringen die van plan zijn om te profiteren van de grote vraag door hun Cybertrucks snel door te verkopen, kunnen worden tegengehouden door de nieuwe “For Cybertruck Only”-regel van de MVPA. Deze voorwaarde verbiedt doorverkoop binnen het eerste jaar zonder schriftelijke toestemming van Tesla.
Strenge voorwaarden voor doorverkoop
De clausule van Tesla schetst een proces voor mogelijke wederverkoop. Als Tesla toestemming geeft, heeft het het recht om de Cybertruck terug te kopen tegen de vermelde aankoopprijs minus slijtagekosten. Als Tesla weigert, kan de eigenaar alleen aan een derde partij verkopen. Het overtreden van deze clausule kan juridische gevolgen hebben, zoals het aanklagen van de eigenaar door Tesla en misschien het verbieden van toekomstige voertuigverkopen.
Onder het gedeelte “Geen wederverkopers”, dat dealers over het algemeen verbiedt om Tesla’s in bulk in te kopen om ze door te verkopen, is een nieuw gedeelte toegevoegd met de naam “Alleen voor Cybertruck”, dat als volgt luidt:
Alleen voor Cybertruck: U begrijpt en erkent dat de Cybertruck eerst in beperkte oplage zal worden uitgebracht. U stemt ermee in dat u het Voertuig niet zult verkopen of anderszins zult proberen te verkopen binnen het eerste jaar na de leveringsdatum van uw Voertuig. Niettegenstaande het voorgaande, indien u het Voertuig binnen het eerste jaar na de leveringsdatum om een onvoorziene reden moet verkopen en Tesla is het ermee eens dat uw reden een uitzondering rechtvaardigt op zijn niet-verkopersbeleid, stemt u ermee in Tesla schriftelijk op de hoogte te brengen en Tesla redelijke tijd te geven om het Voertuig van u te kopen, naar eigen goeddunken en tegen de aankoopprijs vermeld op uw Definitieve Prijslijst min $ 0,25/mijl gereden, redelijke slijtage en de kosten om het Voertuig te herstellen volgens Tesla’s Cosmetische en Mechanische Gebruikte Voertuignormen. Indien Tesla weigert uw Voertuig te kopen, mag u uw Voertuig enkel doorverkopen aan een derde na schriftelijke toestemming van Tesla. U stemt ermee in dat in het geval u deze bepaling overtreedt, of Tesla redelijkerwijs gelooft dat u deze bepaling gaat overtreden, Tesla een voorlopige voorziening mag vragen om de eigendomsoverdracht van het Voertuig te voorkomen of een vaste schadevergoeding van u mag eisen ten bedrage van $50.000 of de waarde ontvangen als vergoeding voor de verkoop of overdracht, afhankelijk van welke waarde groter is. Tesla mag ook weigeren om u toekomstige voertuigen te verkopen.
Precedent in de auto-industrie
Deze beperkende clausule is niet uniek voor Tesla; General Motors (GM) heeft een vergelijkbare maatregel ingevoerd voor de Hummer EV. Exclusieve autofabrikanten zoals Ferrari en Lamborghini houden ook lijsten bij van klanten die zich ertoe verbinden om hun auto’s met beperkte oplage gedurende een bepaalde periode niet door te verkopen. Hoewel deze clausules juridisch uitdagend lijken, zijn ze niet ongekend. Ford klaagde worstelaar John Cena aan voor het doorverkopen van een Ford GT, wat in strijd was met een doorverkoopclausule. Ferrari, bekend om exclusiviteit, hanteert vergelijkbare beperkende maatregelen.
Tesla’s leveringsevenement in Giga, Texas, op 30 november wordt een historisch moment als de Cybertruck aan het eind van de maand de weg op gaat. Volgens de gewijzigde MVPA zouden vroege eigenaars gedurende een jaar na het in bezit nemen van hun voertuig te maken krijgen met beperkingen op het doorverkopen ervan. Hoewel verschillende uitzonderingen Tesla’s toestemming voor wederverkoop vereisen, heeft het bedrijf het recht om dergelijke verzoeken te weigeren. Als de voorwaarden niet worden nageleefd, kan Tesla gerechtelijke stappen ondernemen en een schadevergoeding eisen.
Publieke reacties op de Tesla Cybertruck-clausule
De aankondiging leidde tot uitgebreide discussies en debatten over de ethiek van een dergelijke clausule. Terwijl velen scalpingpraktijken veroordeelden en het nuttig vonden om ze te voorkomen, uitten anderen hun bezorgdheid over de inbreuk op de rechten van eigenaars nadat ze een voertuig hebben gekocht.
Ongebruikelijke toepassing voor een in massa geproduceerd voertuig
Het toepassen van zo’n beperkende clausule leek ongebruikelijk voor een voertuig dat ontworpen is voor massaproductie en dat in eerste instantie geadverteerd werd met een basisprijs van $40.000. Met Tesla’s jaarlijkse capaciteit van 125.000 eenheden leek de clausule verbijsterend voor een voertuig dat bedoeld is voor universele beschikbaarheid.
Chaotische release en unieke kenmerken van de Tesla Cybertruck
De unieke kenmerken van de Cybertruck, zoals de extra dikke roestvrijstalen buitenkant en de 48-volt elektrische architectuur, hebben de interesse gewekt van concurrerende autofabrikanten. Tesla’s strategie om de vroege verkoop te beperken is bedoeld om chaotische lanceringen en potentiële problemen met auto’s met een lage VIN te minimaliseren.
Toekomstige speculaties
Ondanks het feit dat de clausule uit de huidige overeenkomst is verwijderd, blijft het vermoeden bestaan dat de clausule in volgende edities kan terugkeren of in een gespecialiseerde overeenkomst die uitsluitend is toegesneden op vroege kopers van Cybertrucks. De details van deze overeenkomsten moeten nog worden vrijgegeven en Tesla heeft geen formele communicatieafdeling. De exacte voorwaarden met betrekking tot doorverkoopbeperkingen voor vroege Cybertruck-kopers blijven onzeker.
De strategie van Tesla is om de controle over de markt te behouden, scalping te minimaliseren en een zekere mate van exclusiviteit te behouden door de wederverkoop van vroege Cybertrucks te beperken. Tesla’s snelle ommekeer met betrekking tot de doorverkoopclausule van de Cybertruck onderstreept de kracht van de publieke opinie en het aanpassingsvermogen van het bedrijf om te reageren op feedback van klanten. In afwachting van de distributie van vroege Cybertruck-overeenkomsten aan het einde van de maand, blijft het evoluerende verhaal rond het wederverkoopbeleid van Tesla de auto-industrie intrigeren.
Subscribe to Our Newsletter
Keep in touch with our news & offers