Tesla, de gigant van elektrische auto's, heeft onlangs aan het begin van het nieuwe jaar de lonen voor zijn werknemers in de Amerikaanse productiefabrieken verhoogd. Deze stap volgt op de succesvolle stakingen van de vakbond United Automotive Workers (UAW) tegen belangrijke autofabrikanten, die resulteerden in historische loonsverhogingen voor vakbondsmedewerkers. Loonsverhogingen in de hele industrie Na …
Tesla verhoogt lonen na stakingen autobonden
Tesla, de gigant van elektrische auto’s, heeft onlangs aan het begin van het nieuwe jaar de lonen voor zijn werknemers in de Amerikaanse productiefabrieken verhoogd. Deze stap volgt op de succesvolle stakingen van de vakbond United Automotive Workers (UAW) tegen belangrijke autofabrikanten, die resulteerden in historische loonsverhogingen voor vakbondsmedewerkers.
Loonsverhogingen in de hele industrie
Na indrukwekkende stakingen van zes weken tegen de “grote drie” autofabrikanten – Ford, General Motors (GM) en Stellantis – zorgde de UAW voor loonsverhogingen. Vervolgens verhoogden niet bij een vakbond aangesloten autofabrikanten zoals Hyundai, Honda en Toyota in november de lonen voor hun fabrieksarbeiders in de VS.
Tesla’s reactie
Tesla heeft dit voorbeeld nu gevolgd door de lonen voor zijn Amerikaanse fabrieksarbeiders, waaronder productiemedewerkers, materiaalverwerkers en kwaliteitsinspecteurs, te verhogen. Hoewel de specifieke loonsverhogingen onbekend zijn, beschreef Tesla ze op een flyer in zijn fabriek in Fremont, Californië, als een “loonsverhoging voor marktaanpassing”.
UAW-president Shawn Fain gaf commentaar op Tesla’s besluit om de lonen te verhogen en vergeleek het met andere autofabrikanten die niet bij een vakbond zijn aangesloten. Fain erkende de positieve stap, maar stelde dat Tesla’s loonsverhoging niet voldeed aan wat het bedrijf zich kon veroorloven en wat autowerkers verdienden.
Vakbondsinspanningen en toekomstplannen
Fain sprak zijn vertrouwen uit in het vermogen van de UAW om betere voorwaarden te bedingen en verwees daarbij naar de historische overwinning op de Grote Drie. Hij onthulde plannen om zich te richten op de “Big Five of Big Six” in de volgende ronde van contractonderhandelingen in 2028, met als doel om vakbonden op te richten voor bedrijven als Tesla, Volkswagen en andere fabrieken in de Verenigde Staten die geen vakbondscontract hebben.
Het standpunt van CEO Elon Musk
Ondanks de inspanningen om een vakbond op te richten, heeft Elon Musk, CEO van Tesla, zich altijd verzet tegen vakbonden en ze als corrupt bestempeld. Musk is van mening dat Tesla’s aandelenprogramma voor werknemers, waarbij werknemers aandelen van het bedrijf krijgen, waardevoller is dan mogelijke loonsverhogingen of veiligheidsverbeteringen waarover door de vakbonden is onderhandeld. Musk nodigde de UAW uit om in 2022 een vakbondsstemming te houden in de fabriek in Fremont, wat impliceert dat Tesla-werknemers waarschijnlijk geen vakbond willen vormen.
Tesla’s beslissing om de lonen te verhogen is in overeenstemming met een grotere trend in de industrie die wordt gevoed door succesvolle vakbondsstakingen. Hoewel de stap werd verwelkomd, blijven de discussies over vakbonden doorgaan, met werknemers, vakbondsleiders en leidinggevenden van het bedrijf die allemaal een andere mening zijn toegedaan. De toekomstige dynamiek van arbeidsrelaties in de auto-industrie is onzeker, wat de weg vrijmaakt voor mogelijke ontwikkelingen in de komende jaren.
Subscribe to Our Newsletter
Keep in touch with our news & offers