T-Mobile en SpaceX hebben grote stappen gezet op het gebied van draadloze noodcommunicatie. Tijdens een recente test hebben ze met succes een Wireless Emergency Alert (WEA) verzonden via de Starlink-satellieten van SpaceX. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de VS dat een satellietsysteem een dergelijk alarm heeft verzonden. Deze test maakt deel …
T-Mobile maakt eerste draadloze noodoproep via Starlink satelliet
T-Mobile en SpaceX hebben grote stappen gezet op het gebied van draadloze noodcommunicatie. Tijdens een recente test hebben ze met succes een Wireless Emergency Alert (WEA) verzonden via de Starlink-satellieten van SpaceX. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de VS dat een satellietsysteem een dergelijk alarm heeft verzonden. Deze test maakt deel uit van T-Mobile’s grotere relatie met SpaceX, die in 2022 begon. Het doel van de samenwerking is om mobiele connectiviteit uit te breiden naar afgelegen gebieden. De satellieten in een lage baan om de aarde van Starlink dienen als celtorens in de ruimte.
In eerste instantie is het de bedoeling om sms’en via de satelliet mogelijk te maken. Spraakoproepen en internetdiensten zullen geleidelijk worden uitgebreid, waardoor mobiele dekking mogelijk wordt, zelfs in gebieden zonder traditionele zendmasten.
De betekenis van de eerste satellietgebaseerde WEA
De WEA-test schept een precedent voor de toekomst van noodcommunicatie. Om 5:13 PM PT werd er vanaf de aarde een waarschuwing verzonden naar een Starlink-satelliet op 349 kilometer afstand in een baan om de aarde. Deze satelliet stuurde het bericht vervolgens naar een specifiek geografisch gebied, waar het binnen enkele seconden werd ontvangen door een T-Mobile smartphone.
Dit experiment laat zien hoe satellieten de traditionele infrastructuur, zoals zendmasten, kunnen omzeilen om levensreddende informatie naar afgelegen plaatsen te sturen.
Waarom satellietgebaseerde noodwaarschuwingen belangrijk zijn
Satellietgebaseerde noodwaarschuwingen kunnen aanzienlijke gaten in de dekking helpen dichten. Eerdere natuurrampen, zoals de Camp Fire in Californië in 2018, hebben mobiele zendmasten vernietigd, waardoor veel burgers niet in staat waren om te communiceren met hulpverleners of dierbaren. Een satellietgebaseerd systeem had levens kunnen redden door ervoor te zorgen dat alarmen mensen op afgelegen locaties bereikten. T-Mobile verklaarde:
“De doorbraak stelt de 500.000 vierkante mijl aan dunbevolkt, bergachtig en/of onbewoonbaar land in het hele land open voor kritieke, levensreddende noodalarmsignalen”
Naarmate Starlink meer satellieten lanceert, zullen satellietwaarschuwingen ook plaatsen bestrijken die vaak bergachtig, dunbevolkt of ontoegankelijk zijn.
Bètatests en toekomstige uitbreiding
T-Mobile is van plan om langdurige bètatests uit te voeren voordat de dienst publiekelijk wordt verkocht. Na een exclusieve termijn met T-Mobile in de Verenigde Staten, zal de dienst uiteindelijk ook beschikbaar worden voor andere carriers. Landen als Canada zijn klaar om de dienst te gaan gebruiken, omdat Rogers een overeenkomst heeft getekend met SpaceX om satelliettelefoondiensten te leveren op afgelegen plaatsen. Het bedrijf zei:
“Als dat gebeurt, is T-Mobile van plan om de dienst te betatesten voordat het commercieel wordt gelanceerd.”
Met de geplande installatie van meer Starlink-satellieten zal T-Mobile’s satelliet-naar-smartphone dienst zich uitbreiden, waardoor iedereen betere toegang krijgt, ongeacht de locatie.
Subscribe to Our Newsletter
Keep in touch with our news & offers