Social Media
Light
Dark

Verkoop van EV’s in Europa: Trends en inzichten voor 2024

Sales of EV in Europe: 2024 Trends and Insights

2024 begon met een focus op innovatie en duurzaamheid. Strengere milieuregels en financiële voordelen voor voertuigen met een lage uitstoot hebben meer Europeanen ertoe aangezet om elektrische voertuigen(EV’s) te kopen. Het aantal oplaadstations is drastisch toegenomen, wat het effect van deze verbeteringen aantoont.

Noorwegen loopt voorop

Noorwegen blijft de onbetwiste Europese marktleider voor elektrische voertuigen (EV). In het eerste kwartaal van 2024 was er een indrukwekkende stijging in de verkoop van EV’s, wat het sterke engagement van het land voor groene technologie aantoont. Alleen al in januari werden er 4.717 elektrische auto’s geregistreerd, goed voor een verbazingwekkende 90,1% van alle nieuwe autoregistraties. Deze stijgende trend zette zich het hele kwartaal door, met 16.811 nieuwe registraties van elektrische auto’s in maart. Aan het einde van het eerste kwartaal had Noorwegen ongeveer 48.691 elektrische voertuigen geregistreerd.

Sales of EV in Europe: 2024 Trends and Insights

De populariteit van specifieke EV-modellen is een essentiële factor achter deze stijging. Vooral de Tesla Model Y blijft de Noorse markt aanvoeren. Het is continu het best verkochte model geweest in deze periode, waardoor zijn reputatie als favoriet onder Noorse klanten is verstevigd. Noorwegen blijft de Europese elektrische auto-industrie aanvoeren dankzij gunstige overheidswetgeving, een sterk consumentenbewustzijn en de beschikbaarheid van populaire EV-modellen zoals de Tesla Model Y.

Zweden wordt geconfronteerd met een daling

In tegenstelling tot de aanzienlijke stijging in Noorwegen, kromp de Zweedse autosector in het eerste kwartaal van 2024. De verkoop van personenauto’s daalde tot 59.822 eenheden, een daling van 5,5% ten opzichte van vorig jaar. Deze dalende trend is nog duidelijker in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, met een totale daling van 18%. De prestaties van de Zweedse markt onderstrepen de problemen die het gevolg zijn van de veranderende economische omstandigheden en de ontwikkelingen in de auto-industrie.

Ondanks de algemene daling van de autoverkopen bleef het aandeel elektrische voertuigen (EV’s) in nieuwe registraties consistent op 31% tijdens het kwartaal. Dit toont aan dat Zweedse consumenten geïnteresseerd blijven in EV’s, ook al is het totale aantal verkochte voertuigen gedaald. Ondanks de algemene daling van de autoverkopen bleef het aandeel elektrische voertuigen (EV’s) in nieuwe registraties consistent op 31% tijdens het kwartaal. Dit toont aan dat Zweedse consumenten geïnteresseerd blijven in EV, ook al is het totale aantal verkochte voertuigen gedaald.

Terwijl Zweden door deze problemen navigeert, zal de toekomst van zijn auto-industrie waarschijnlijk afhangen van het vinden van een evenwicht tussen het aanmoedigen van duurzaamheid en het aanpassen aan de nieuwe economische realiteit.

Het VK vertoont aanzienlijke EV-groei

De Britse auto-industrie toonde een aanzienlijke stabiliteit en groei in het eerste kwartaal van 2024. De verkoop van personenauto’s steeg met 10,38% tot 545.548 eenheden, tegenover 494.260 eenheden tegelijkertijd in 2023. Deze groei is vooral significant gezien de grotere economische obstakels waar de auto-industrie mee te maken heeft gehad, zoals stijgende rente op leningen en inflatie. Ondanks deze uitdagingen heeft het verbeterde aanbod van voertuigen een essentiële rol gespeeld in het stimuleren van de industrie en het verhogen van de verkoopvolumes.

Als we de gegevens nader bekijken, zien we dat veel merken aanzienlijk zijn gegroeid op de Britse markt. BYD, een Chinese fabrikant van elektrische voertuigen, zag zijn verkoop met 3.658,82% stijgen. Andere merken, waaronder Volvo en Vauxhall, noteerden sterke verkoopstijgingen van respectievelijk 32,90% en 28,63%, wat een goede trend in de richting van groenere auto’s laat zien. Niet alle merken presteerden echter goed in deze periode. Tesla, bijvoorbeeld, zag een aanzienlijke daling van de verkoop met 33,34% op jaarbasis. Deze sterke daling van de marktprestaties van Tesla staat in contrast met de algemene gunstige trend in de Britse EV-markt.

Desondanks bleef de wereldwijde markt voor elektrische voertuigen groeien, hoe klein ook, met een toename van 0,1% vanaf het eerste kwartaal van 2023 tot 15,5%. Er ligt een schonere en duurzamere toekomst in het verschiet voor de auto-industrie nu het VK groene technologieën blijft toepassen.

Duitsland ziet gematigde groei in EV

In het eerste kwartaal van 2024 kende de Duitse automarkt een gematigde groei. Het land zag het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s met 4,2% stijgen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Door deze stijging steeg het aantal geregistreerde auto’s in de Europese Unie tot ruwweg 2,8 miljoen, waarvan Duitsland een aanzienlijk deel voor zijn rekening nam. De voortdurende groei van het aantal inschrijvingen van auto’s weerspiegelt een oplevende markt die wordt geholpen door economische stabiliteit en een stijgende interesse van consumenten in nieuwe voertuigen.

De samenstelling van de soorten verkochte auto’s laat interessante tendensen op de Duitse markt zien. Het aantal inschrijvingen van batterij-elektrische voertuigen daalde enigszins, met een marktaandeel van 13,9% in maart 2023 en 13% in maart 2024. Daarentegen steeg het marktaandeel van hybride elektrische voertuigen aanzienlijk, van 24,4% naar 29% in dezelfde periode. Hybride technologie, die traditionele verbrandingsmotoren combineert met elektrische energie, wordt steeds populairder bij consumenten die nog steeds aarzelen om elektrische voertuigen volledig te omarmen.

De lage groei in Duitsland in het eerste kwartaal van 2024 weerspiegelt een markt in transitie. Hoewel er nog steeds problemen zijn, zoals een kleine daling van de verkoop van batterij-elektrische voertuigen en de impact van seizoensfactoren, tonen de algemene groei van het aantal inschrijvingen van auto’s en de groeiende populariteit van hybride voertuigen een voortdurende verschuiving in de richting van duurzaamheid.

Uitdagingen in Spanje

In het eerste kwartaal van 2024 had de Spaanse automarkt te kampen met grote problemen, waaronder een aanzienlijke daling van de totale autoverkoop. Vergeleken met dezelfde periode in 2023 daalde de markt met 17% en werden er 183.500 auto’s verkocht. Deze sterke daling wijst op onderliggende uitdagingen in de Spaanse economie en auto-industrie, zoals economische instabiliteit, beperkte koopkracht van de consument en mogelijk onvoldoende steun voor de adoptie van nieuwe auto’s.

Wat elektrische auto’s (EV’s) betreft, heeft de Spaanse markt een zeer minimale groei gekend. In Q1 2024 werden 36.000 elektrische voertuigen verkocht, een stijging van 1% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, toen 32.000 elektrische voertuigen werden verkocht. Hierdoor is het marktaandeel van elektrische voertuigen licht gestegen van 10% in 2023 naar 11% aan het einde van dit kwartaal. Deze lichte verbetering laat zien dat er weliswaar enige interesse is in elektrische mobiliteit, maar dat deze zich niet zo snel ontwikkelt als in andere Europese landen.

Positieve EV-trends in Frankrijk

In het eerste kwartaal van 2024 liet de Franse automarkt verschillende bemoedigende ontwikkelingen zien, wat wijst op een sterke opleving en een overgang naar groenere auto’s. Het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s steeg met 5,7% tot 444.903 eenheden. Ondanks pandemiegerelateerde onderbrekingen en problemen met de toeleveringsketen die de markt eerder hadden gehinderd, betekent deze groei een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Sterke stijging van de verkoop van elektrische voertuigen

Een van de opvallendste trends in Frankrijk is de aanzienlijke stijging van de markt voor elektrische voertuigen (EV). EV waren in het eerste kwartaal goed voor 18,9% van alle inschrijvingen van nieuwe auto’s, een opmerkelijke stijging van 11% ten opzichte van Q1 2023. Deze stijging weerspiegelt een grote consumentenbeweging in de richting van elektrische mobiliteit, gevoed door een gunstig overheidsbeleid, een groeiend publiek bewustzijn van milieukwesties en de beschikbaarheid van een bredere selectie van EV-modellen. De consistente opkomst van de volledig elektrische industrie toont aan dat Frankrijk zich inzet om de koolstofuitstoot te verlagen en duurzaam transport te stimuleren.

Sales of EV in Europe: 2024 Trends and Insights

Tijdelijke daling in inschrijvingen maart

Ondanks de uitstekende prestaties daalde het aantal nieuwe inschrijvingen in maart 2024 met 1,5% ten opzichte van maart 2023, met een totaal van 180.024 nieuwe auto’s. Deze bescheiden daling doet echter niets af aan het algehele succes van het kwartaal. Het kan te wijten zijn aan voorbijgaande redenen zoals seizoensgebonden schommelingen of aanpassingen van de markt na een goede start van het jaar. De bescheiden daling wordt eerder geïnterpreteerd als een typische fluctuatie dan als een indicatie van een neerwaartse trend.

Vergelijkende prestaties in de EU

In vergelijking met de Europese Unie presteerde de Franse automarkt beter dan tal van andere landen, waar het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s in het eerste kwartaal met 12% daalde. De veerkracht van Frankrijk kan worden gekoppeld aan het robuuste economische herstel en de voortdurende stimuleringsmaatregelen voor elektrische en hybride auto’s. Deze stimuleringsmaatregelen zijn van cruciaal belang geweest om de Franse auto-industrie te behouden. Deze stimuleringsmaatregelen zijn van cruciaal belang geweest om de interesse van klanten vast te houden en de overstap naar schonere technologieën te bevorderen. Positieve trends in de Franse automarkt weerspiegelen een grotere verschuiving naar duurzaamheid en innovatie. De enorme stijging van het aantal inschrijvingen van elektrische voertuigen en de algemene groei van de autoverkoop tonen een dynamische en veranderende markt.

Italië worstelt met het gebruik van elektrische voertuigen

Italië ondervond problemen in de sector van elektrische voertuigen. Ondanks een stijging van 5,7% in de totale verkoop van voertuigen in Q1 2024, daalde de verkoop van EV’s met 34,5%, goed voor slechts 3,3% van de markt. Hybride voertuigen kenden een groei van 8,9%, goed voor 39% van de markt. Dit suggereert een voorkeur voor hybrides boven volledig elektrische voertuigen.

Het eerste kwartaal van 2024 benadrukte de gediversifieerde en veranderende aard van de Europese automarkt. Duitsland liet een lage groei zien, wat duidt op een markt in transitie, terwijl Frankrijk veerkracht toonde met robuuste EV-verkopen. Het continent schakelt gestaag over naar groenere en duurzamere mobiliteitsopties, aangedreven door innovatie, consumentenvraag en ondersteunende regelgeving.

Geef een reactie