Social Media
Light
Dark

Elon Musk kondigt Dell’s samenwerking met xAI aan

Elon Musk Announces Dell's Partnership with xAI

Elon Musk heeft de intrigerende samenwerking van Dell met zijn bedrijf, xAI, onthuld om een revolutionaire supercomputer te maken. Deze samenwerking is bedoeld om Grok te verbeteren, de unieke AI-chatbot van xAI die concurreert met de populaire ChatGPT van OpenAI.

Grok: xAI’s antwoord op ChatGPT

De eerste generatie van het multimodale model, Grok-1.5V, werd in april door xAI geïntroduceerd. Het bedrijf benadrukte dat Grok de fysieke wereld begrijpt. Het AI-model overtrof zijn concurrenten in de RealWorldQA benchmark, die ruimtelijk begrip van de echte wereld meet.

Grok is ontwikkeld als reactie op de groeiende populariteit van ChatGPT, een product van OpenAI, dat mede is opgericht door Elon Musk. Grok, gebouwd op een breed taalmodel, kan verschillende visuele inputs verwerken. Hieronder vallen documenten, diagrammen, grafieken, schermafbeeldingen en foto’s, naast de tekstmogelijkheden.

Samenwerking met Super Micro Computer

Dell assembleert de helft van de racks voor de supercomputer die xAI bouwt. Dit maakt deel uit van de inspanningen om de mogelijkheden van Grok te verbeteren. In antwoord op een vraag over een andere medewerker noemde Elon Musk “SMC” Dat staat voor Super Micro Computer, een servermaker uit San Francisco. Super Micro Computer Inc. (NASDAQ) heeft de samenwerking met xAI en Reuters bevestigd. Het bedrijf staat bekend om zijn nauwe samenwerking met chipmakers zoals NVIDIA en zijn unieke vloeistofkoelingstechnologie.

Om precies te zijn assembleert Dell de helft van de racks in de supercomputer die xAI bouwt

– Elon Musk (@elonmusk) 19 juni 2024

We bouwen een Dell AI-fabriek met @nvidia om @grok aan te drijven voor @xai @elonmusk pic.twitter.com/2aTYLtCBup

– Michael Dell (@MichaelDell) 19 juni 2024

NVIDIA’s H100 GPU’s gebruiken

In juni onthulde xAI plannen om een supercomputer te maken die bekend staat als de “Gigafactory of Compute” Het is de bedoeling dat deze supercomputer in de herfst van 2025 operationeel is. Oracle (NYSE) is ook betrokken bij dit initiatief. Het doel is om de mogelijkheden van de Grok AI chatbot te verbeteren.

xAI’s toekomstige supercomputer zal worden aangedreven door maximaal 100.000 NVIDIA H100 GPU’s op basis van NVIDIA’s geavanceerde Hopper-architectuur. Deze GPU’s zijn bedoeld om geweldige prestaties te leveren voor AI en HPC workloads. Door gebruik te maken van zo’n enorm aantal H100 GPU’s zou deze supercomputer vier keer groter kunnen worden dan de belangrijkste bestaande GPU-clusters, waardoor hij in de voorhoede van de mogelijkheden voor AI-computing komt te staan.

De H100 GPU’s verbeteren de snelheid en efficiëntie aanzienlijk, waardoor gecompliceerde AI-modellen en enorme datasets sneller kunnen worden uitgevoerd. Deze enorme rekenkracht zal de mogelijkheden van Grok verbeteren, waardoor het complexere taken kan uitvoeren en gegevens sneller en nauwkeuriger kan analyseren.

Het Britse AI-supercomputerinitiatief

In november kondigde de Britse regering een investering van 225 miljoen pond aan in een supercomputer voor kunstmatige intelligentie. Deze inspanning is bedoeld om het Verenigd Koninkrijk te positioneren als wereldleider op het gebied van kunstmatige intelligentie. De Universiteit van Bristol zal de Isambard-AI computer ontwikkelen, die naar verwachting tien keer sneller zal zijn dan de huidige snelste machine in het Verenigd Koninkrijk. In de nabije toekomst is de Britse regering van plan om deze machine aan te sluiten op een andere onlangs aangekondigde supercomputer, Dawn, gevestigd in Cambridge.

De supercomputer Dawn, ontwikkeld door Dell en StackPC, zal worden aangedreven door meer dan 1000 CPU’s van Intel. Deze machines geven onderzoekers toegang tot 30 keer de capaciteit van de grootste publieke AI-rekenbronnen in het Verenigd Koninkrijk. Deze supercomputers kunnen geavanceerde AI-modellen evalueren, wat kan leiden tot doorbraken op het gebied van schone energie en de ontdekking van medicijnen.

De samenwerking tussen Dell, NVIDIA en xAI betekent een enorme stap voorwaarts in de ontwikkeling van AI. Met de investering van de Britse overheid in AI-supercomputers wordt de strijd om de leiding te nemen in AI-technologie heviger. Deze ontdekkingen zullen naar verwachting leiden tot belangrijke doorbraken in verschillende disciplines.

Geef een reactie