Social Media
Light
Dark

Markt voor elektrische auto’s in Europa: Gemengde trend in 2024

Electric Car Market in Europe: Mixed Trend in 2024

Elektrische auto’s worden gezien als de toekomst van de auto-industrie. Hoewel de stijging van de Europese verkoop van elektrische auto’s de voorspellingen door de jaren heen meestal heeft waargemaakt, schetsen nieuwe gegevens een ingewikkelder beeld. De eerste helft van 2024 liet een kleine daling zien in het aantal registraties van nieuwe elektrische auto’s.

Groei en daling in 2024

In 2023 hadden elektrische auto’s een marktaandeel van 15,7% in de EU, de EVA-landen en het VK. Dit aantal vertegenwoordigde een gestage groei van jaar tot jaar. In de eerste helft van 2024 was er echter een daling, met elektrische auto’s die slechts 13,9% van de nieuwe inschrijvingen voor hun rekening namen. Volgens de Europese Federatie van Autofabrikanten (ACEA) wijst deze daling op een verschuiving in de marktdynamiek die nader onderzoek verdient.

Elektrische auto’s: Impact van de Duitse markt

De Duitse markt heeft een enorme impact op de Europese trends. De afschaffing van subsidies voor de aankoop van elektrische auto’s in december 2023 resulteerde in een verbluffende daling van 47,6% in registraties in de laatste maand van het jaar. Hoewel de verkoop in de eerste helft van 2024 steeg tot 14,6% in juni, bleef deze onder het marktaandeel van 18,4% dat in 2023 werd bereikt. In de eerste helft van 2024 waren elektrische auto’s goed voor 12,5% van alle registraties in Duitsland. De daling in Duitsland, Europa’s grootste automarkt, had aanzienlijke gevolgen voor de hele Europese markt.

Andere dalende markten

Duitsland was niet het enige land dat een daling doormaakte. Het marktaandeel van elektrische auto’s daalde ook in Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Finland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, IJsland en Zwitserland. Elk van deze markten had te maken met unieke uitdagingen die bijdroegen aan de algemene daling in Europa.

Groei in Frankrijk

Ondanks het ongelijke succes van de Europese sectoren voor elektrische auto’s, springt Frankrijk eruit als een baken van groei en veerkracht. In de eerste helft van 2024 steeg het marktaandeel van elektrische auto’s in Frankrijk tot 17,3%, tegenover 16,8% in 2023. Ondanks de bredere bezorgdheid over de markt, toont deze consistente stijging de sterke toewijding van het land om over te stappen op elektrische mobiliteit.

Veel factoren hebben bijgedragen aan de huidige stijgende trend. Een belangrijke factor is de komst van meer betaalbare en toegankelijke modellen elektrische voertuigen. De Citroën ë-C3 en Renault 5 E-Tech hebben diverse kopers aangetrokken. Deze versies zijn bedoeld om betaalbaarder te zijn, waardoor de overstap naar elektrische voertuigen voor veel Franse gezinnen mogelijk wordt. Naarmate deze modellen op grotere schaal beschikbaar worden, zullen ze naar verwachting de verkoop van elektrische voertuigen in het land stimuleren.

Overheidsbeleid en stimuleringsmaatregelen spelen ook een cruciale rol in de groei van de Franse markt voor elektrische auto’s. De Franse overheid heeft de sector van elektrische voertuigen proactief ondersteund door middel van verschillende stimuleringsmaatregelen, waaronder subsidies en belastingvoordelen voor de aanschaf van elektrische auto’s. Deze maatregelen hebben de verkoop van elektrische voertuigen aantrekkelijker gemaakt. Deze maatregelen hebben elektrische voertuigen aantrekkelijker gemaakt voor consumenten, waardoor meer mensen worden aangemoedigd om over te stappen van traditionele auto’s met verbrandingsmotoren.

Franse mijlpaal

In december 2023 vierde Frankrijk een belangrijke mijlpaal van één miljoen inschrijvingen van elektrische voertuigen. Die maand bereikten elektrische auto’s een marktaandeel van 26,5%, een stijging van 35,4% ten opzichte van december 2022. De Tesla Model 3 voerde de verkoop aan, gevolgd door de Tesla Model Y en de MG4. De Peugeot 208 kwam naar voren als het beste binnenlandse model. Deze cijfers benadrukken de groeiende acceptatie van elektrische voertuigen in Frankrijk.

De markt is echter niet zonder uitdagingen. Chinese elektrische automodellen, die populairder zijn geworden dankzij hun concurrerende prijzen en innovatieve functies, krijgen nu te maken met nieuwe belastingen in Frankrijk. Dit kan hun verkoop beïnvloeden en het concurrentielandschap veranderen. Als gevolg hiervan kunnen de prijzen en de marktdynamiek voor elektrische auto’s in Frankrijk binnenkort veranderen.

Hybride auto’s in de lift

De verkoop van niet-oplaadbare hybride voertuigen steeg aanzienlijk, terwijl de resultaten voor elektrische voertuigen gemengd waren. Hun marktaandeel steeg van 26,4% in 2023 naar 29,9% in de eerste helft van 2024. Deze ontwikkeling is grotendeels te danken aan de mild hybridization systemen voor benzine- en dieselmotoren, die naast de reguliere hybride voertuigen worden geclassificeerd. Aan de andere kant zagen plug-in hybride auto’s hun marktaandeel dalen van 7,7% in 2023 naar 7,1% in 2024.

Marktleiders

Noorwegen behoudt zijn voorsprong in marktaandeel, met 82,4% elektrische auto’s in 2023. IJsland volgt met 50,1%. Ondanks een lager marktaandeel dan deze landen, leidt Duitsland in verkoopvolume, met 524.219 geleverde eenheden in 2023, goed voor meer dan een kwart van alle Europese registraties van elektrische auto’s. Dit onderstreept de cruciale rol van Duitsland in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Dit benadrukt de cruciale rol van Duitsland in de Europese markt voor elektrische voertuigen.

Wereldwijde dominantie van Tesla

Tesla heeft in 2023 een verbluffende mijlpaal bereikt met de verkoop van een recordaantal van 1,8 miljoen auto’s, een stijging van 38% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze geweldige ontwikkeling toont Tesla’s capaciteit om de productie op te schalen en aan de wereldwijde vraag naar elektrische auto’s te voldoen. Gedurende het hele jaar behield Tesla zijn positie als marktleider, met een constante eerste plaats in verkoopvolume. Dit leiderschap was duidelijk in elk kwartaal van 2023, behalve in het laatste, toen Tesla kort werd voorbijgestreefd door de Chinese automaker BYD. Desondanks bleven de prestaties van Tesla uitstekend, met grote verkoopcijfers die de populariteit op lange termijn en de kracht van de markt aantoonden.

Het bedrijf heeft zich geconcentreerd op het vergroten van zijn productiecapaciteit door gigafabrieken te vestigen in belangrijke gebieden over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, China en Duitsland. Deze faciliteiten hebben Tesla in staat gesteld om de productiecapaciteit te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen en het concurrentievoordeel te verbeteren.

Electric Car Market in Europe: Mixed Trend in 2024

Baanbrekende innovatie en technologie

Tesla’s dominantie wordt nog steeds gedreven door innovatie. Het bedrijf blijft de grenzen van de elektrische autotechnologie verleggen, van doorbraken op het gebied van batterijen tot mogelijkheden om zelf te rijden. Tesla’s auto’s, waaronder de Model 3 en Model Y, staan bekend om hun lange actieradius, hoge prestaties en geavanceerde technologie. Deze kenmerken hebben Tesla tot een topkeuze gemaakt voor veel mensen die willen overstappen op elektrische voertuigen.

De toegenomen rivaliteit tussen gevestigde autofabrikanten en nieuwe spelers op de markt voor elektrische voertuigen zorgt voor voortdurende uitdagingen. BYD, Rivian en traditionele titanen zoals Volkswagen en General Motors voeren allemaal hun inspanningen op om de markt te domineren. Ondanks deze hindernissen vormen Tesla’s sterke merkentrouw, innovatiekracht en strategische positionering een solide basis voor succes in het competitieve landschap.

De Europese markt voor elektrische voertuigen gaat een uitdagende tijd tegemoet. Terwijl sommige landen, zoals Frankrijk, vooruitgang boeken, kampen andere met enorme moeilijkheden. De introductie van nieuwe modellen en veranderingen in de overheidswetgeving zullen een grote invloed hebben op de toekomst van de markt. Naarmate de markt volwassener wordt, zal het fascinerend zijn om te zien hoe verschillende landen zich aanpassen en welke nieuwe trends er ontstaan.

Geef een reactie