Social Media
Light
Dark

Tesla ehdottaa robottiautoa, jossa on pyörivät ja makuuasennossa olevat istuimet

Tesla proposes a Robotaxi with Rotating and Reclining seats

Tesla on autoinnovaatioiden eturintamassa. Valmistaja on pyytänyt sääntelyviranomaisia sallimaan omituiset istuinkokoonpanot seuraaviin autoihinsa. Tämä ehdotus on enemmän kuin vain pieni muutos; se vihjaa tulevaisuuteen, jossa autot eivät ehkä tarvitse kuljettajaa. Tesla on esittänyt sääntelyviranomaisille pyynnön, joka koskee parannuksia automalleihin, jotka olisivat mahdollisia vain täysin autonomisella teknologialla.

Yhtiön äskettäinen hakemus Australian kansalliselle liikennekomissiolle (NTC) on merkittävä askel tähän suuntaan. Siinä pohditaan, miten nykyisiä säädöksiä voidaan joutua muuttamaan, jotta ne sopisivat kehittyvään ajoneuvoteknologiaan.

Miksi Tesla haastaa nykyiset säännökset

Tesla väittää hakemuksessaan, että nykyiset säännökset ovat liian rajoittavia. Yritys katsoo, että rajoitukset, joissa keskitytään auton perinteisiin hallintalaitteisiin, kuten ohjauspyörään ja polkimiin, voivat estää innovointia. Teslan visio sisältää autoja, joissa ei ehkä ole edes tällaisia hallintalaitteita. Se mahdollistaisi uudet ja epäsovinnaiset istuinyhdistelmät. Tesla toteaa:

“Tällä hetkellä emme usko, että ajoneuvon hallintalaitteet tai istuinten muotoilu ovat asianmukainen määrittäjä asiaan liittyville käyttäjävelvoitteille, ja olemme huolissamme siitä, että liian konservatiiviset vaatimukset aiheuttavat rasitteen innovaatiolle ajoneuvojen suunnittelussa, jonka sallii korkeamman automaation integrointi.”

Kääntyvät ja kääntyvät istuimet: Uusi normi?

Kääntyvien ja taaksepäin käännettävien istuinten käsite merkitsee muutosta autojen suunnittelussa. Tällä hetkellä ajoneuvojen sisätilat on rakennettu vastaamaan kuljettajan tarpeita. Siihen kuuluvat kiinteät istuimet, jotka osoittavat eteenpäin, jolloin kuljettaja voi vaivattomasti hallita autoa ja pitää samalla näkymän tielle. Kun kuitenkin siirrymme lähemmäs täysin autonomisia ajoneuvoja, vanhat suunnittelurajat ovat vanhentumassa.

Itsestään ajavan tekniikan myötä vaatimus istuinten suuntaamisesta eteenpäin poistuu. Tämä luo uusia vaihtoehtoja sisustussuunnittelulle. Esimerkiksi istuimet, jotka voivat kääntyä selkä menosuuntaan tai täysin taaksepäin, voivat mullistaa autokokemuksen täysin. Matkustajat voisivat olla mukavammin tekemisissä toistensa kanssa, mikä tekisi autosta entistä mukautuvamman tilan.

Teslan patentti ja robottiaxi-visio

Vuonna 2021 Tesla jätti patentin kääntyville etuistuimille. Tämä patentti sopii täydellisesti yhteen yhtiön autonomisten ajoneuvojen kunnianhimon kanssa. Tesla aikoo tuoda markkinoille Robotaxin, joka ei tarvitse ihmiskuljettajaa.

Robotaxi, jonka Tesla esittelee 10. lokakuuta, herättää paljon jännitystä. Vaikka yksityiskohdat ovat vielä rajalliset, ajoneuvosta puuttuvat tyypilliset hallintalaitteet, kuten polkimet ja ohjauspyörä. Tämä viittaa merkittävään muutokseen nykyisten autojen suunnittelussa.

Vaikutus ajoneuvojen suunnittelua koskeviin säännöksiin

Tesla ei ole vain toteuttamassa näitä mukautuksia Australiassa. Yhtiö tekee yhteistyötä myös sääntelyviranomaisten kanssa ympäri maailmaa. Tavoitteena on varmistaa, että robottiauto voi toimia laillisesti kaikilla yleisillä teillä. Sääntelyviranomaisten haasteena on nyt selvittää, miten nykyistä lainsäädäntöä voidaan muuttaa, jotta se soveltuu näihin uusiin ajoneuvomalleihin. Teslan suunnitelmat, kuten pyörivät istuimet, saavat sääntelyviranomaiset miettimään uudelleen, mitä itseajavien ajoneuvojen matkustajien turvallisuudelta vaaditaan.

Kuluttajille tämä saattaa merkitä mukavampaa ja mukautuvampaa matkustuskokemusta. Autot eivät ole enää vain kuljetusmenetelmä, vaan ne voivat toimia myös sosiaalisen kanssakäymisen, rentoutumisen ja jopa työnteon paikkana. Autojen suunnittelun tulevaisuus on todennäköisesti yhtä mielenkiintoinen kuin niiden käyttövoimana oleva teknologia.

Tesla näyttää tietä, ja Robotaxi on vasta alkua.

Vastaa