Social Media
Light
Dark

Tesla Lithium kumppanuus Yahua Groupin kanssa

Johtava sähköajoneuvojen valmistaja Tesla allekirjoitti hiljattain uusitun sopimuksen kiinalaisen Yahua Industrial Groupin kanssa, mikä takaa jatkuvat litiumin toimitukset sen sähköautojen akkuja varten. Teslan kanssa tehty jatkettu sopimus sisältää merkittävän lisäyksen toimitettavan litiumin määrään, ja se ulottuu viideksi vuodeksi eli vuoteen 2030 asti.

Litium sähköautojen akuissa

Litium on erittäin reaktiivinen metalli, joka on tunnettu suuresta energiavarastointikyvystään ja keveydestään. Sitä käytetään sähköajoneuvojen käyttövoimana eri tavoin, muun muassa litiumioniakkujen (Li-ion) ja litium-rautafosfaattiakkujen (LiFePO4) avulla. Litiumioniakut ovat suosituin valinta, koska niiden energiatiheys on suuri, käyttöikä pitkä ja ne pystyvät lataamaan nopeasti.

  • Muihin akkutyyppeihin verrattuna litiumioniakkujen energiatiheys on huomattava. Sähköajoneuvojen mahdolliset omistajat hyötyvät tämän ominaisuuden ansiosta pidemmistä toimintasäteistä, sillä se vähentää toimintasäteen pelkoa.
  • Litiumioniakkujen kestävyys on merkittävä etu sähköautojen omistajille. Nämä akut kestävät lukuisia lataus- ja purkaussyklejä ennen kuin niissä ilmenee hajoamisen merkkejä.
  • Litiumioniakkujen avulla toimivien sähköautojen hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin perinteisten polttomoottoriautojen. Litiumioniakkujen käyttö lisää kestävyyttä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, mikä auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Teslan litiumhankinnan tiedot

Uudistetun sopimuksen mukaan Tesla ostaa huomattavan määrän akkuihin soveltuvaa litiumhydroksidia, yhteensä 207 000-301 000 tonnia. Hankinta-aika on 1. elokuuta 2023-31. joulukuuta 2030. Edellinen sopimus, joka oli voimassa vuoteen 2025 asti, koski 63 000-88 000 tonnin toimituksia viiden vuoden aikana, mikä on huomattavasti pienempi määrä.

Teslan joustava toimitussopimus

Yahua Industrial Group selvensi, että 94 000 tonnin vaihteluväli johtuu sopimuksen joustavuudesta. Kyseessä on pikemminkin puitesopimus kuin jäykkä toimitussopimus, koska toimitusten määrästä ja niihin liittyvistä hinnoista päätetään yhteisellä sopimuksella. Tämä mukautuvuus takaa saumattoman kumppanuuden ja antaa molemmille yrityksille mahdollisuuden mukautua muuttuviin markkinaolosuhteisiin.

Litiumin tuotanto ja käyttö

Yahualla on tällä hetkellä Kiinan Sichuanin maakunnassa sijaitseva litiumsuolojen tuotantolaitos, joka pystyy tuottamaan vuosittain jopa 73 000 tonnia litiumyhdisteitä. Se sisältää akkukäyttöön soveltuvaa litiumhydroksidia ja litiumkarbonaattia, jotka ovat sähköajoneuvojen akkujen keskeisiä komponentteja. Vuoden 2025 loppuun mennessä Yahua toivoo yli kaksinkertaistavansa tuotantokapasiteettinsa ja saavuttavansa 173 000 tonnia. Litiumkarbonaattia käytetään usein LFP-akkuihin, mutta litiumhydroksidia käytetään tyypillisesti NCM/NCA-akkuihin, jotka on todennäköisesti tarkoitettu Teslan pitkän kantaman ja suorituskyvyn variaatioihin.

Tesla Lithiumin vaikutus Yahua Groupin myyntiin

Tesla on Yahuan asiakkaiden keskuudessa suosittu valinta, ja sen osuus kiinalaisen yrityksen myynnistä on huomattava. Kiinalaisen talousraportin mukaan Tesla osti Yahualta materiaaleja 2,4 miljardilla juanilla (noin 370 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla) vuonna 2022 eli 17 prosentilla Yahuan kokonaismyynnistä.

Yahuan merkittäviä asiakkaita Teslan ja Future Venturesin lisäksi

Teslan lisäksi Yahuan muita merkittäviä asiakkaita ovat korealaiset akkuvalmistajat SK ja LG. Yhtiö aikoo toimittaa SK New Energylle 20 000-30 000 tonnia litiumhydroksidia vuosina 2023-2025 ja LG Energy Solutionille jopa 30 000 tonnia samalla ajanjaksolla. Lisäksi Yahua ja LG Energy Solution ovat tehneet yhteistyötä litiumhydroksidin tuottamiseksi Marokossa, mikä on osoitus litiumin toimitusmarkkinoiden tulevasta laajentumisesta ja monipuolistumisesta.

Akkujen kysyntä kasvaa, mikä edellyttää litiumin tarjonnan merkittävää lisäämistä Teslan uskomattoman yli 50 prosentin vuotuisen kasvun vuoksi. Yahuan kanssa tehdyn laajennetun sopimuksen ansiosta Tesla varmistaa vakaan ja johdonmukaisen litiumlähteen, joka on välttämätön sen kasvavan sähköautokannan tukemiseksi. Litiumin hinnat ja määrät riippuvat keskinäisistä sopimuksista, ja sopimuksen todellinen arvo voi vaihdella lasketusta 10,6 miljardista eurosta, mutta se vahvistaa Teslan sitoutumista kestävään ja vihreään liikenteeseen.


Vastaa