Social Media
Light
Dark

Tesla peruu Gigafactory-neuvottelut Valencian kanssa tietovuodon jälkeen

Espanja, Euroopan toiseksi suurin autonvalmistaja, aikoo hyödyntää Euroopan unionin COVID-kannustinrahastoa, jolla kannustetaan autonvalmistajia investoimaan sähköajoneuvojen ja -akkujen tuotantoon. Koska EU aikoo luopua perinteisillä polttomoottoreilla varustetuista ajoneuvoista, Espanja näkee tilaisuuden asemoida itsensä sähköajoneuvojen valmistuksen keskukseksi. Itä-Espanjassa sijaitsevassa Valenciassa on jo nyt Ford-yhtiön autotehdas, joka aikoo aloittaa sähköajoneuvojen valmistuksen siellä.

Odottamattomana käänteenä Tesla on päättänyt vetäytyä Espanjan Valencian aluehallituksen kanssa käytävistä neuvotteluista, jotka koskevat Gigafactoryn kehittämistä. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun tiedot neuvotteluista vuotivat tiedotusvälineille, mikä sai Teslan lopettamaan neuvottelut.

Aiemmin tässä kuussa Valencian aluehallituksen edustaja kertoi Reutersille, että aluehallitus oli käynyt keskusteluja ja keskusteluja tuntemattoman yrityksen kanssa “merkittävästä investoinnista autoalalle”, mutta kieltäytyi antamasta lisätietoja keskustelujen luottamuksellisuuden vuoksi. Neuvottelujen luottamuksellisuus kuitenkin vaarantui, kun tieto näistä keskusteluista tuli julkisuuteen. Tämä salassapitovelvollisuuden rikkominen ilmeisesti suututti Teslan ja aiheutti keskustelujen kariutumisen. Tämän seurauksena Valenciaa ei enää harkita Teslan Gigafactoryn mahdolliseksi sijoituspaikaksi.

Valencia vedetään pois ehdokaslistalta

Valencian haaveet Teslan tulevan Gigafactoryn sijoittamisesta ovat kariutuneet vuotaneiden neuvottelujen vaikutuksesta. On syytä huomata, että Teslan ja Valencian aluehallinnon välillä ei ole tehty virallista sopimusta, vaikka neuvottelut olivat kuulemma täydessä vauhdissa. Teslan päätökseen on saattanut vaikuttaa myös se, että Espanjan presidentti Pedro Sánchez ei ilmeisesti osallistunut neuvotteluihin, sillä hän ei voinut puuttua asiaan Euroopan unionin monenkeskisiä kokouksia koskevan kiellon vuoksi Espanjan tulevien parlamenttivaalien alla.

Maailmanlaajuinen kilpailu Teslan Gigafactorysta kiristyy

Muut maat tarttuvat tilaisuuteen houkutella tätä massiivista investointia, kun Valencian mahdollisuudet isännöidä Teslan gigatehdasta pienenevät. Ranska on hypännyt mukaan kilpailuun, ja presidentti Emmanuel Macron tapasi Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin keskustellakseen mahdollisesta yhteistyöstä. Musk tapasi Italian pääministerin Giorgia Melonin Euroopan-vierailullaan. Lisäksi pääministeri Narendra Modin tapaamisen jälkeen Intia nousi ehdokkaaksi sen jälkeen, kun Musk lupasi merkittäviä investointeja maahan.

Nykytilanteen huomioon ottaen vaikuttaa epätodennäköiseltä, että Tesla jatkaisi kiinnostustaan Gigafactoryn perustamiseen Valenciaan. Paljastetut neuvottelut ja niiden myöhempi katkeaminen ovat luoneet huomattavia esteitä tulevalle yhteistyölle. Presidentti Ximo Puigin johtama Valencian aluehallitus pyrkii entistä voimakkaammin houkuttelemaan kansainvälisiä investointeja muilta yrityksiltä. Espanjan vetäydyttyä mahdollisuuksien luettelosta ( ) Portugali on noussut mahdolliseksi ehdokkaaksi Teslan toisen eurooppalaisen gigatehtaan sijoituspaikaksi ( ), ja monet maat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa.

Espanjan valmistautuessa vaaleihin Valencian aluehallituksen on tehostettava ponnistelujaan ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi, samalla kun Tesla etsii vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja Gigafactorylle. Teslan investointikilpailu jatkuu, ja Gigafactoryn sijaintiin liittyvä draama kiehtoo edelleen.


Vastaa