Social Media
Light
Dark

SpaceX tekee historiaa Polaris Dawnin kanssa

SpaceX Makes History with Polaris Dawn

SpaceX on jälleen kerran pidentänyt avaruustutkimuksen rajoja historiallisella Polaris Dawn -lennollaan. Tästä uraauurtavasta SpaceX:n ponnistuksesta, jota johti Jared Isaacman, tuli ensimmäinen yksityinen miehistö, joka teki avaruuskävelyn. Kehittyneiden teknologioidensa ja korkealentonsa ansiosta tämä tehtävä edustaa kaupallisen avaruustutkimuksen tulevaisuutta.

Nelihenkiseen miehistöön kuuluvat miljonääriyrittäjä Jared Isaacman, maksujenkäsittelyä kehittävän Shift4-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja, eläkkeellä oleva ilmavoimien everstiluutnantti Scott “Kidd” Poteet sekä SpaceX:n insinöörit Sarah Gillis ja Anna Menon.

SpaceX: SpaceX: Kaikkien aikojen ensimmäinen yksityinen avaruuskävely

Siviilimiehistö astui avaruusaluksen ulkopuolelle ensimmäistä kertaa avaruuskävelyn aikana. Jared Isaacman poistui Crew Dragon -avaruusaluksesta, mikä merkitsi virstanpylvästä yksityisille avaruuslennoille. Joukkue varustettiin SpaceX:n seuraavan sukupolven avaruuspuvuilla, jotka on suunniteltu miehistön ulkopuolista toimintaa (EVA) varten. Noin kaksituntisella avaruuskävelyllä arvioitiin uusien pukujen ominaisuuksia. Uraauurtava tapahtuma osoitti, että ihmiset voivat suorittaa haastavia avaruuslentoja. Musk totesi:
“Dragon kulkee toistuvasti yli 10 tuhannen satelliitin ja avaruusromun palasten kiertoratakorkeuksien läpi”,”

Pukujen testit ja turvallisuusprotokollat

Ennen historialliselle avaruuskävelylle lähtöä Polaris Dawnin miehistö noudatti useita tiukkoja turvatoimia suojellakseen turvallisuuttaan ankarassa avaruusympäristössä. Yksi tärkeimmistä toimista oli“esihengitystekniikka“, jossa hengitettiin puhdasta happea typen poistamiseksi verenkierrosta. Tämä vaihe oli ratkaisevan tärkeä, jotta vältettäisiin dekompressiosairaus, joka tunnetaan usein myös nimellä “kouristukset” ja jota voi esiintyä, kun elimistö siirtyy paineistetusta avaruusaluksesta avaruuden tyhjiöön. Lisäksi miehistö vähensi asteittain matkustamon painetta niin, että se lähestyi avaruusolosuhteita ennen luukun avaamista.

Uusien korkeuksien tutkiminen: 870 mailia Maan yläpuolella

Kapseli lähti matkaan varhain tiistaina Falcon 9 -raketin avulla Floridan Kennedy Space Centeristä. Tehtävänvalvontakeskuksessa riemuittiin, kun avaruusalus irrottautui onnistuneesti päämoottoristaan ja tarjosi ensimmäiset henkeäsalpaavat näkymät Maahan. Elon Musk, joka jakoi jännityksen, twiittasi riemukkaan kuvan X:ssä.

“Se on rehellisesti yksi lempinäkymistäni“, Mennon lisäsi. “Kun aurinko nousee horisontin yläpuolelle, koko maailma joko syttyy tai menee nukkumaan.” Ja tämän näkee tunti tunnilta, ja se on ihanaa. “Maapallomme on niin kaunis.”

Vaikka miehistö kiertää lähes kolme kertaa korkeammalla kuin Kansainvälinen avaruusasema, he eivät riko Apollo 13:n vuonna 1970 tekemää 248 000 mailin ennätystä. Apollo 13:n miehistö kulki tämän matkan kiertäessään Kuun ympäri suuren räjähdyksen jälkeen, joka johti hätäpaluuseen Maahan.

SpaceX Makes History with Polaris Dawn

Polaris Dawn -lennolla saavutettiin toinen merkittävä virstanpylväs, sillä se nousi 870 mailin korkeuteen, mikä on korkein ihmisen kiertoratalento sitten 1970-luvun Apollo-lentojen. Sisempi Van Allenin säteilyvyö altistaa astronautit suurienergisille hiukkasille. Tehtävän saavuttaminen tällä vyöhykkeellä osoittaa SpaceX:n edistymistä suojauksessa ja turvallisuusstandardeissa pitkän aikavälin avaruustutkimusta varten.

SpaceX: Space SpaceX: Valmistautuminen tulevaisuuteen

Tiimi sai kahden vuoden ajan intensiivistä koulutusta valmistautuakseen fyysisesti ja henkisesti operaatioon. Heidän koulutukseensa kuului satoja tunteja simulaattoreissa, jotka jäljittelivät avaruusaluksen ympäristöä ja olosuhteita, joita he kohtaisivat kiertoradalla. Näin henkilökunta oppi tuntemaan päivittäiset toiminnot ja mahdolliset hätätilanteet.

Simulointityön lisäksi tiimi osallistui erilaisiin fyysisesti rasittaviin tehtäviin. Laskuvarjohyppy oli yksi tällainen harjoitus, joka jäljitteli vapaan pudotuksen kokemusta ja valmisti astronautteja painottomuuteen avaruudessa. He osallistuivat myös sukeltamiseen, joka simuloi liikkeen tuntemusta matalassa painovoimassa ja antoi heille mahdollisuuden harjoittaa koordinaatiota ja liikkuvuutta, jotka muistuttavat sitä, mitä he kokisivat avaruusalusten ulkopuolella tapahtuvan toiminnan aikana.

Kestävyysharjoittelu ja tieteelliset kokeet

Kestävyyden ja sietokyvyn kehittämiseksi miehistö jopa nousi Ecuadorissa tulivuorelle, jossa testattiin heidän fyysistä kuntoaan ja kykyään toimia haastavissa olosuhteissa. Koulutuksen lisäksi Polaris Dawnilla on merkittävä tieteellinen painopiste. Tehtävään kuului 36 koetta, joilla laajennettiin tietämystä monilla avaruustieteen aloilla. Eräässä kuuluisassa kokeessa testattiin mikroelektroniikalla varustettuja piilolinssejä, joiden avulla seurataan silmänpaineen ja -muodon muutoksia avaruudessa, mikä auttaa ymmärtämään, miten pitkäaikainen avaruuslento vaikuttaa ihmisen terveyteen.

Laserpohjainen satelliittiviestintä

Yksi avaruuslennon ensisijaisista teknologioista oli laserpohjainen satelliittiviestintä. Tämän Starlink-satelliittiryhmään liitetyn järjestelmän tarkoituksena on lisätä avaruusviestinnän nopeutta. Tämä parannus on ratkaisevan tärkeä mahdollisille pitkäaikaisille matkoille muihin maailmoihin.

Kehittyneiden avaruuspukujen testaus tulevia avaruuskävelyjä varten

Toinen kriittinen osa tehtävää oli SpaceX:n seuraavan sukupolven avaruuspukujen testaaminen, jotka on rakennettu nimenomaan avaruuskävelyjä varten. Nämä puvut ovat nykyaikaisempia ja vähemmän tilaa vieviä kuin perinteiset NASA-puvut, mikä mahdollistaa paremman liikkumisen ja hyödyllisyyden. Kypäräkameroiden ja heads-up-näyttöjen ansiosta astronautit voivat paremmin tutustua ympäristöönsä. Puvuissa on myös avaruuskävelyn aikana testattuja nivelten liikkuvuutta parantavia laitteita. Vaikeista olosuhteista huolimatta puvut toimivat erinomaisesti, eikä suurempia ongelmia havaittu. Nämä tutkimukset ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta voidaan luoda entistä käyttökelpoisempia avaruuspukuja tulevia kaupallisia avaruusmatkoja varten.

Kolme Polaris-ohjelmaan kuuluvaa tehtävää

Polaris Dawn on vasta alkua. Se on ensimmäinen kolmesta Polaris-lennosta. Viimeinen operaatio on SpaceX:n Starship-raketin ensimmäinen miehitetty lento, joka on Marsin asuttamista varten suunniteltu raketin prototyyppi. Nämä operaatiot laajentavat yksityisen avaruuslentämisen rajoja ja tuovat ihmiskunnan lähemmäs uusien maailmojen löytämistä.

Taloudellinen investointi avaruusmatkailun tulevaisuuteen

Fintech-miljardööri Jared Isaacman on tehnyt merkittäviä sijoituksia Polaris-aloitteeseen. Hänen kerrotaan sijoittaneen 200 miljoonaa dollaria vuoden 2021 Inspiration4-lentoon, joka loi pohjan Polaris Dawnille. Hänen sitoutumisensa kaupallisen avaruustutkimuksen edistämiseen kuvastaa lisääntynyttä kiinnostusta ja investointeja yksityiseen avaruussektoriin.

Polaris Dawn on merkittävä virstanpylväs kaupalliselle avaruusalalle. Tämä operaatio, johon sisältyy ensimmäinen yksityinen avaruuskävely ja innovatiivisia teknologiakokeita, pohjustaa tietä Kuun, Marsin ja muiden alueiden tulevalle tutkimukselle. Tämän tehtävän onnistuminen osoittaa, miten tärkeitä SpaceX:n kaltaiset yksityiset yritykset ovat tulevaisuuden avaruustutkimuksessa.

“Kotona meillä kaikilla on paljon työtä tehtävänä, mutta täältä käsin näyttää täydelliseltä maailmalta” – Isaacman

Vastaa