Social Media
Light
Dark

Sähköautojen myynti Euroopassa: 2024 Trends and Insights (suuntaukset ja näkemykset)

Sales of EV in Europe: 2024 Trends and Insights

vuoden 2024 alussa keskityttiin innovointiin ja kestävyyteen. Tiukemmat ympäristösäännöt ja vähäpäästöisille ajoneuvoille myönnettävät taloudelliset helpotukset ovat saaneet yhä useammat eurooppalaiset ostamaansähköautoja. Latausasemien määrä on kasvanut dramaattisesti, mikä osoittaa näiden parannusten vaikutukset.

Norja on edelläkävijä

Norja on edelleen kiistaton Euroopan sähköautojen markkinajohtaja. Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä EV-myynti kasvoi vaikuttavasti, mikä osoittaa maan vahvan sitoutumisen vihreään teknologiaan. Pelkästään tammikuussa rekisteröitiin 4 717 sähköautoa, mikä vastaa hämmästyttävää 90,1 prosenttia kaikista uusien autojen rekisteröinneistä. Tämä kasvusuuntaus jatkui koko vuosineljänneksen ajan, ja maaliskuussa rekisteröitiin 16 811 uutta sähköautoa. Ensimmäisen vuosineljänneksen loppuun mennessä Norjassa oli rekisteröity noin 48 691 sähköautoa.

Sales of EV in Europe: 2024 Trends and Insights

Tiettyjen sähköautomallien suosio on olennainen tekijä tämän kasvun taustalla. Erityisesti Tesla Model Y johtaa edelleen Norjan markkinoita. Se on ollut jatkuvasti myydyin malli näinä aikoina, mikä on lujittanut sen mainetta norjalaisten asiakkaiden suosikkina. Norja on edelleen Euroopan sähköautoteollisuuden kärjessä suotuisan hallituksen lainsäädännön, kuluttajien vahvan tietoisuuden ja Tesla Model Y:n kaltaisten suosittujen sähköautomallien saatavuuden ansiosta.

Ruotsi on laskusuunnassa

Toisin kuin Norjassa havaittu huomattava kasvu, Ruotsin autoteollisuus supistui vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä. Henkilöautojen myynti laski 59 822 kappaleeseen, mikä on 5,5 % vähemmän kuin viime vuonna. Tämä laskeva suuntaus on vieläkin selvempi verrattuna viiden edellisen vuoden keskiarvoon, jolloin kokonaisvähennys oli 18 %. Ruotsin markkinoiden kehitys korostaa sen ongelmia, kun taloudelliset olosuhteet muuttuvat ja autoteollisuus kehittyy.

Ajoneuvojen myynnin yleisestä laskusta huolimatta sähköajoneuvojen osuus uusrekisteröinneistä pysyi vuosineljänneksen aikana tasaisena 31 prosentissa. Tämä tasaisuus osoittaa, että ruotsalaiset kuluttajat ovat edelleen kiinnostuneita sähköajoneuvoista, vaikka myytyjen ajoneuvojen kokonaismäärä on laskenut. Huolimatta automyynnin yleisestä laskusta sähköajoneuvojen (EV) osuus uusrekisteröinneistä pysyi tasaisesti 31 prosentissa vuosineljänneksen aikana. Tämä osoittaa, että ruotsalaiset kuluttajat ovat edelleen kiinnostuneita sähköajoneuvoista, vaikka myytyjen ajoneuvojen kokonaismäärä on laskenut.

Kun Ruotsi selviytyy näistä ongelmista, sen autoteollisuuden tulevaisuus riippuu todennäköisesti tasapainon löytämisestä kestävän kehityksen edistämisen ja uusiin taloudellisiin realiteetteihin sopeutumisen välillä.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa EV:t kasvavat merkittävästi

Yhdistyneen kuningaskunnan autoteollisuus osoitti huomattavaa vakautta ja kasvua vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä. Henkilöautojen myynti kasvoi 10,38 % 545 548 yksikköön, kun se vuonna 2023 oli samanaikaisesti 494 260 yksikköä. Tämä kasvu on erityisen merkittävää, kun otetaan huomioon autoteollisuuden kohtaamat suuremmat taloudelliset esteet, kuten nousevat lainakorot ja inflaatio. Näistä haasteista huolimatta ajoneuvojen tarjonnan paranemisella on ollut olennainen rooli teollisuuden piristämisessä ja myyntimäärien kasvattamisessa.

Tarkempi tarkastelu paljastaa, että lukuisat merkit kasvoivat merkittävästi Yhdistyneen kuningaskunnan markkinoilla. Kiinalaisen sähköajoneuvovalmistaja BYD:n myynti kasvoi 3 658,82 prosenttia. Muiden merkkien, kuten Volvon ja Vauxhallin, myynti kasvoi voimakkaasti 32,90 % ja 28,63 %, mikä osoittaa hyvää suuntausta kohti vihreämpiä autoja. Kaikki merkit eivät kuitenkaan menestyneet hyvin koko jakson aikana. Esimerkiksi Teslan myynti laski merkittävästi, 33,34 prosenttia edellisvuodesta. Tämä Teslan markkinasuorituksen jyrkkä lasku on ristiriidassa Yhdistyneen kuningaskunnan sähköautomarkkinoiden yleisen suotuisan suuntauksen kanssa.

Tästä huolimatta sähköajoneuvojen maailmanlaajuiset markkinat jatkoivat kasvuaan, joskin vähäistä, 0,1 prosentin kasvulla vuoden 2023 ensimmäisestä neljänneksestä 15,5 prosenttiin. Autoteollisuudelle on luvassa puhtaampi ja kestävämpi tulevaisuus, kun Yhdistynyt kuningaskunta jatkaa vihreiden teknologioiden käyttöönottoa.

Saksassa sähköautojen maltillinen kasvu

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Saksan automarkkinoilla nähtiin maltillista kasvua. Uusien autojen rekisteröinnit kasvoivat maassa 4,2 % verrattuna vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan. Tämä kasvu nosti Euroopan unionissa rekisteröityjen autojen määrän noin 2,8 miljoonaan, josta Saksan osuus on huomattava. Autojen rekisteröintien jatkuva kasvu kuvastaa elpyviä markkinoita, joita tukevat talouden vakaus ja kuluttajien kasvava kiinnostus uusia ajoneuvoja kohtaan.

Myytyjen autotyyppien koostumus paljastaa mielenkiintoisia suuntauksia Saksan markkinoilla. Akkukäyttöisten ajoneuvojen rekisteröinnit vähenivät jonkin verran, ja niiden markkinaosuus oli 13,9 prosenttia maaliskuussa 2023 ja 13 prosenttia maaliskuussa 2024. Sen sijaan hybridisähköajoneuvojen markkinaosuus kasvoi merkittävästi, 24,4 prosentista 29 prosenttiin samana ajanjaksona. Hybriditekniikka, jossa yhdistyvät perinteiset polttomoottorit ja sähkövoima, on yhä suositumpi kuluttajien keskuudessa, jotka ovat vielä haluttomia omaksumaan sähköautoja täysin.

Saksan alhainen kasvu vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä kuvastaa siirtymävaiheessa olevia markkinoita. Vaikka ongelmia on edelleen, kuten akkusähköautojen myynnin vähäinen väheneminen ja kausitekijöiden vaikutus, autojen rekisteröintien kokonaiskasvu ja hybridiajoneuvojen kasvava suosio osoittavat jatkuvaa siirtymistä kohti kestävyyttä.

Haasteet Espanjassa

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Espanjan automarkkinoilla oli suuria ongelmia, kuten autojen kokonaismyynnin huomattava lasku. Verrattuna vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon markkinat kärsivät 17 prosentin laskusta, kun autoja myytiin 183 500 kappaletta. Tämä jyrkkä lasku kertoo Espanjan talouden ja autoteollisuuden taustalla olevista haasteista, kuten talouden epävakaudesta, kuluttajien rajallisesta ostovoimasta ja mahdollisesti riittämättömästä tuesta uusien autojen käyttöönotossa.

Sähköautojen osalta Espanjan markkinoilla on ollut hyvin vähäistä kasvua. Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä myytiin 36 000 sähköautoa, mikä on 1 % enemmän kuin vuoden 2023 vastaavana ajanjaksona, jolloin myytiin 32 000 sähköautoa. Tämän seurauksena sähköajoneuvojen markkinaosuus kasvoi hieman vuoden 2023 10 prosentista 11 prosenttiin tämän vuosineljänneksen lopussa. Tämä hienoinen parannus osoittaa, että vaikka sähköistä liikkuvuutta kohtaan on jonkin verran kiinnostusta, se ei kehity yhtä nopeasti kuin muissa Euroopan maissa.

Myönteiset sähköautojen kehityssuuntaukset Ranskassa

Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Ranskan automarkkinoilla oli nähtävissä useita rohkaisevia kehityssuuntia, jotka osoittavat voimakasta elpymistä ja siirtymistä kohti vihreämpiä autoja. Uusien autojen rekisteröinnit kasvoivat 5,7 % ja olivat 444 903 kappaletta. Huolimatta pandemiaan liittyvistä keskeytyksistä ja toimitusketjuongelmista, jotka olivat aiemmin haitanneet markkinoita, tämä kasvu merkitsee huomattavaa parannusta viime vuoteen verrattuna.

Sähköajoneuvojen myynti kasvoi voimakkaasti

Yksi merkittävimmistä suuntauksista Ranskassa on sähköajoneuvomarkkinoiden merkittävä kasvu. Sähköautojen osuus kaikista uusien autojen rekisteröinneistä oli 18,9 prosenttia ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mikä on huomattava 11 prosentin kasvu vuoden 2023 ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna. Tämä nousu kuvastaa suurta kuluttajien liikettä kohti sähköistä liikkuvuutta, jota edistävät suotuisat hallituksen politiikat, kasvava yleinen tietoisuus ympäristöasioista ja laajemman EV-mallivalikoiman saatavuus. Täyssähköteollisuuden johdonmukainen nousu osoittaa Ranskan sitoutumista hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja kestävän liikenteen edistämiseen.

Sales of EV in Europe: 2024 Trends and Insights

Maaliskuun rekisteröinnit laskivat tilapäisesti

Erinomaisesta kehityksestä huolimatta uusien autojen rekisteröinnit laskivat maaliskuussa 2024 maaliskuuhun 2023 verrattuna 1,5 %, yhteensä 180 024 uutta autoa. Tämä pieni notkahdus ei kuitenkaan vähennä vuosineljänneksen yleistä menestystä. Se voi johtua ohimenevistä syistä, kuten kausivaihteluista tai markkinoiden sopeutumisesta hyvän alkuvuoden jälkeen. Vaatimaton lasku tulkitaan pikemminkin tyypilliseksi vaihteluksi kuin merkiksi laskusuuntauksesta.

Vertailukelpoinen kehitys EU:ssa

Euroopan unioniin verrattuna Ranskan automarkkinat kehittyivät paremmin kuin monissa muissa maissa, joissa uusien autojen rekisteröinnit vähenivät 12 prosenttia ensimmäisellä neljänneksellä. Ranskan joustavuus voidaan liittää sen talouden vahvaan elpymiseen ja sähkö- ja hybridiautojen jatkuviin kannustimiin. Nämä kannustimet ovat olleet ratkaisevia asiakkaiden kiinnostuksen ylläpitämisessä ja puhtaampien teknologioiden käyttöönoton edistämisessä. Ranskan automarkkinoiden myönteiset suuntaukset heijastavat laajempaa siirtymistä kohti kestävyyttä ja innovointia. Sähköajoneuvojen rekisteröintien valtava kasvu ja automyynnin kokonaiskasvu osoittavat, että markkinat ovat dynaamiset ja muuttuvat.

Italia kamppailee sähköautojen käyttöönoton kanssa

Italia kohtasi ongelmia sähköautojen alalla. Vaikka ajoneuvojen kokonaismyynti kasvoi 5,7 prosenttia vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä, EV-myynti laski 34,5 prosenttia ja muodosti vain 3,3 prosenttia markkinoista. Hybridiajoneuvot kasvoivat 8,9 %, ja niiden osuus markkinoista oli 39 %. Tämä viittaa siihen, että hybridit ovat suositumpia kuin täyssähköautot.

Vuoden 2024 ensimmäinen neljännes korosti Euroopan automarkkinoiden monipuolista ja muuttuvaa luonnetta. Saksassa kasvu oli vähäistä, mikä viittaa siirtymävaiheessa oleviin markkinoihin, kun taas Ranska osoitti joustavuutta vankalla sähköautojen myynnillä. Maanosa on siirtymässä tasaisesti vihreämpiin ja kestävämpiin liikkumisvaihtoehtoihin innovaation, kuluttajakysynnän ja tukevien säädösten vauhdittamana.

Vastaa