Social Media
Light
Dark

Elon Musk ilmoittaa Dellin ja xAI:n kumppanuudesta

Elon Musk Announces Dell's Partnership with xAI

Elon Musk on paljastanut Dellin ja hänen yrityksensä xAI:n välisen kiehtovan yhteistyön vallankumouksellisen supertietokoneen luomiseksi. Yhteistyön tarkoituksena on parantaa Grokia, xAI:n ainutlaatuista tekoäly-chatbotia, joka kilpailee OpenAI:n suositun ChatGPT:n kanssa.

Grok: xAI:n vastaus ChatGPT:lle

Ensimmäisen sukupolven multimodaalisen mallin, Grok-1.5V:n, xAI esitteli huhtikuussa. Yhtiö korosti Grokin ymmärrystä fyysisestä maailmasta. Tekoälymalli päihitti kilpailijansa RealWorldQA-benchmarkissa, joka mittaa reaalimaailman avaruudellista ymmärrystä.

Grok kehitettiin vastauksena Elon Muskin perustaman OpenAI:n ChatGPT:n kasvavaan suosioon. Laajan kielimallin varaan rakennettu Grok pystyy käsittelemään erilaisia visuaalisia syötteitä. Tähän kuuluvat tekstivalmiuksien lisäksi asiakirjat, kaaviot, taulukot, kuvakaappaukset ja kuvat.

Yhteistyö Super Micro Computerin kanssa

Dell kokoaa puolet xAI:n rakentaman supertietokoneen telineistä. Se on osa pyrkimystä parantaa Grokin ominaisuuksia. Vastauksena kysymykseen toisesta yhteistyökumppanista Elon Musk viittasi “SMC:hen” Se tarkoittaa Super Micro Computeria, San Franciscossa sijaitsevaa palvelinvalmistajaa. Super Micro Computer Inc. (NASDAQ) on vahvistanut yhteistyön xAI:n ja Reutersin kanssa. Yhtiö on tunnettu tiiviistä yhteistyöstään NVIDIAn kaltaisten piirivalmistajien kanssa ja ainutlaatuisesta nestejäähdytysteknologiastaan.

Tarkalleen ottaen Dell kokoaa puolet telineistä, jotka tulevat xAI:n rakentamaan supertietokoneeseen

– Elon Musk (@elonmusk) June 19, 2024

Rakennamme Dellin tekoälytehtaan @nvidian kanssa @xai:lle @elonmusk pic.twitter.com/2aTYLtCBup @grok:lle @xai:lle @elonmusk pic.twitter.com/2aTYLtCBup

– Michael Dell (@MichaelDell) June 19, 2024

Hyödyntämällä NVIDIAn H100-näytönohjaimia

Kesäkuussa xAI julkisti aikomuksensa luoda supertietokone, joka tunnetaan nimellä “Gigafactory of Compute” Tämän supertietokoneen on tarkoitus olla toiminnassa syksyllä 2025. Myös Oracle (NYSE) on mukana tässä aloitteessa. Tarkoituksena on parantaa Grok AI-chatbotin ominaisuuksia.

xAI:n tulevan supertietokoneen voimanlähteenä toimii jopa 100 000 NVIDIAn huippuluokan Hopper-arkkitehtuuriin perustuvaa NVIDIA H100 GPU:ta. Näiden GPU:iden on tarkoitus tarjota suurta suorituskykyä tekoäly- ja HPC-työkuormille. Näin suuri määrä H100-grafiikkasuorittimia saattaa tehdä tästä supertietokoneesta neljä kertaa suuremman kuin merkittävimmät nykyiset grafiikkasuorittimien klusterit, mikä nostaa sen tekoälyn laskentakapasiteetin eturintamaan.

H100-grafiikkasuorittimet parantavat huomattavasti nopeutta ja tehokkuutta, mikä mahdollistaa monimutkaisten tekoälymallien ja massiivisten tietokokonaisuuksien nopeamman suorittamisen. Tämä massiivinen laskentateho parantaa Grokin kykyjä, jolloin se voi käsitellä monimutkaisempia tehtäviä ja analysoida dataa nopeammin ja tarkemmin.

Yhdistyneen kuningaskunnan tekoälyn supertietokoneita koskeva aloite

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ilmoitti marraskuussa 225 miljoonan punnan investoinnista tekoälyn supertietokoneeseen. Tämän pyrkimyksen tarkoituksena on nostaa Yhdistynyt kuningaskunta maailmanlaajuiseksi johtavaksi tekoälyalan toimijaksi. Bristolin yliopisto kehittää Isambard-AI-tietokoneen, jonka ennustetaan olevan kymmenen kertaa nopeampi kuin Yhdistyneen kuningaskunnan nykyinen nopein kone. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus aikoo lähitulevaisuudessa yhdistää tämän koneen toiseen hiljattain julkistettuun supertietokoneeseen, Dawniin, joka sijaitsee Cambridgessa.

Dellin ja StackPC:n kehittämässä Dawn-supertietokoneessa on yli 1 000 Intelin prosessoria. Näiden koneiden avulla tutkijat saavat käyttöönsä 30-kertaisen kapasiteetin Yhdistyneen kuningaskunnan suurimpiin julkisiin tekoälylaskentaresursseihin verrattuna. Näillä supertietokoneilla voidaan arvioida kehittyneitä tekoälymalleja, jotka johtavat läpimurtoihin puhtaan energian ja lääkekeksintöjen alalla.

Dellin, NVIDIAn ja xAI:n yhteistyö on valtava edistysaskel tekoälyn kehittämisessä. Kun Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus investoi tekoälyn supertietokoneisiin, taistelu tekoälyteknologian johtoasemasta kiihtyy. Näiden löytöjen odotetaan johtavan merkittäviin läpimurtoihin eri tieteenaloilla.

Vastaa