Social Media
Light
Dark

Elon Muskin 100 miljoonan dollarin XPRIZE-kilpailu toivottaa tervetulleeksi kolme finalistia Kanadasta

Elon Musk $100 Million XPRIZE Competition Welcomes Three Finalists from Canada

Elon Muskin 100 miljoonan dollarin XPRIZE Carbon Removal -kilpailu julkisti finalistit, jotka pyrkivät ratkaisemaan ilmastonmuutoksen kiireellisen ongelman. Kolme luovaa kanadalaista cleantech-yritystä on noussut 20 maailmanlaajuisen kilpailijan joukosta eturiviin. Nämä Vancouverista, Sherbrookesta ja Dartmouthista kotoisin olevat tiimit edustavat hiilenpoistomenetelmien laajaa kirjoa ja ovat valmiita vaikuttamaan merkittävästi ilmaston lämpenemisen vastaiseen taisteluun.

Hiilen poiston kiireellinen tarve

Ilmastonmuutos on valtava uhka ihmiskunnalle. Sen torjumiseksi XPRIZE Carbon Removal on historiallinen kilpailu. Tämä Elon Muskin säätiön rahoittama 100 miljoonan dollarin kilpailu tarjoaa historian suurimman kannustinpalkinnon. Siinä pyritään palauttamaan maapallon hiilenkierto tasapainoon luomalla skaalautuvia hiilenpoistomenetelmiä.

Ilmastomatematiikka on selvää. Ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten lieventämiseksi meidän on poistettava gigatonneittain hiilidioksidia. Kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) ennustaa, että vuoteen 2050 mennessä on poistettava vuosittain noin 10 gigatonnia hiilidioksidia. Ilman toimenpiteitä maapallon lämpötila voi nousta 6 celsiusastetta vuoteen 2100 mennessä.

Haluamme, että ryhmät rakentavat todellisia järjestelmiä, joilla on mitattavissa oleva vaikutus gigatonnin tasolla. Mitä tahansa se vaatiikin. Aika on ratkaisevan tärkeää

ELON MUSK

Nelivuotinen maailmanlaajuinen kilpailu

Elon Musk XPRIZE Carbon Removal -kilpailu kannustaa kilpailijoita ympäri maailmaa ja rohkaisee monenlaisia ideoita ja ratkaisuja, jotka ovat kriittisiä ilmastonmuutoksen monimutkaisen haasteen ratkaisemiseksi. Kutsumalla mukaan monipuolisen osallistujajoukon kilpailu varmistaa, että tutkitaan useita näkökulmia ja uusia ideoita, mikä on ratkaisevan tärkeää tehokkaan hiilenpoistoteknologian luomiseksi.

– Yliopistoryhmät

Akateemiset laitokset ovat tutkimuksen ja innovoinnin kasvualustoja. Yliopistoryhmät voivat hyödyntää resurssejaan, kokemustaan ja yhteistyöympäristöjään innovatiivisen hiilenpoistoteknologian luomiseksi. Näissä ryhmissä yhdistyvät usein kokeneiden opettajien asiantuntemus ja opiskelijoiden tuoreet näkökulmat.

– Lukio-opiskelijat

Nuoret mielet tarjoavat luovuutta ja intohimoa. Lukiotiimit voivat antaa uusia ideoita ja tekniikoita. Tämä kilpailu tarjoaa koulutusmahdollisuuden, joka inspiroi tulevaa tiedemies- ja ympäristösukupolvea.

– Startup-yritykset ja innovaattorit

Startup-yrityksillä ja yksittäisillä keksijöillä on tärkeä rooli tässä kilpailussa. Ne tuovat usein mukaan ketteryyttä ja epätavanomaista ajattelua. Niiden kyky nopeaan kehitykseen ja sopeutumiseen tekee niistä ihanteellisia ehdokkaita uusien hiilenpoistomenetelmien luomiseksi.

– Pienet ja keskisuuret yritykset

Nämä yritykset voivat käyttää olemassa olevaa teknologiaansa ja liiketoimintarakennettaan hiilenpoistopyrkimysten lisäämiseksi. Niiden etuna on se, että ne ovat vakiintuneita yksiköitä, joilla on resursseja ja kokemusta, mutta joilla on silti kyky innovoida.

– Yhteisön organisaatiot

Paikalliset ja yhteisöpohjaiset ryhmät tuntevat alueensa ainutlaatuiset ympäristöhaasteet. Niiden ruohonjuuritason asiantuntemus voi johtaa käytännöllisiin ja tehokkaisiin hiilenpoistomenetelmiin, jotka on räätälöity paikallisiin olosuhteisiin.

– Perheet tai yksityishenkilöt

Yksityishenkilöt ja perheet voivat edistää kilpailua merkittävästi. Kansalaistutkijoilla ja omistautuneilla harrastajilla on usein omistautumista ja kekseliäisyyttä luoda mielekkäitä vastauksia. Jokainen voi taustastaan tai varoistaan riippumatta antaa merkittävän panoksen ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Kilpailun vaiheet ja palkinnot

Elon Musk XPRIZE Carbon Removal -kilpailu oli jaettu vaiheisiin, ja jokaisen vaiheen tarkoituksena oli haastaa ja arvioida kilpailevia tiimejä vähitellen. Tällä organisoidulla menetelmällä varmistettiin, että vain toteuttamiskelpoisimmat ja toteutuskelpoisimmat vaihtoehdot etsitään ja että lopulta löydetään parhaat teknologiat laajamittaiseen hiilenpoistoon.

Vaihe 1: Välitavoitepalkinnot

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa keskityttiin alkuvaiheen kehitystyöhön ja konseptin osoittamiseen. Tällä kierroksella tiimien odotettiin osoittavan hiilenpoistomenetelmiensä merkittävät osat. Vuoden kestäneen kilpailun jälkeen tuomarit arvioivat kaikki siihen mennessä saadut ehdotukset. Arviointien perusteella tuomarit jakavat enintään 15 miljoonan dollarin suuruista välitavoitepalkintoa. Nämä palkinnot korostavat merkittävää kehitystä ja innovointia ja motivoivat tiimejä parantamaan ideoitaan. Jotkin apurahat voivat kuitenkin olla ehdollisia, riippuen tiimin osoittamasta sitoutumisesta teknologiansa kehittämiseen ja pääpalkinnon tavoitteluun.

Vaihe 2: Pääpalkinto ja jatkopalkinnot

Toinen vaihe kattaa neljän vuoden turnauksen loppuosan. Tänä aikana joukkueiden on laajennettava ideoitaan ja osoitettava niiden hyödyllisyys suuremmassa mittakaavassa. Tiimien on erityisesti

  • Osoitettava käytännön ratkaisu, jolla voidaan poistaa vähintään 1000 tonnia hiilidioksidia vuodessa.
  • Mallinnettava kustannuksensa, jotta ne voidaan skaalata 1 miljoonaan tonniin vuodessa.
  • Esitettävä selkeä ja kestävä lähestymistapa, jolla saavutetaan gigatonnin laajuinen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen tulevaisuudessa.

Neljän vuoden kuluttua tuomarit valitsevat voittajat sen perusteella, miten hyvin tiimit pystyvät täyttämään nämä vaatimukset ja miten hyvin niiden ideat vaikuttavat. Tämän vaiheen palkintojenjako on huomattava.

  • Yksittäinen pääpalkinnon voittaja saa 50 miljoonaa dollaria tehokkaimmasta ja skaalautuvimmasta hiilenpoistomenetelmästä.
  • 30 miljoonaa dollaria myönnetään enintään kolmelle toiselle sijalle sijoittuneelle palkinnon saajalle, mikä on tunnustus heidän huomattavista saavutuksistaan ja potentiaalistaan skaalautua tulevaisuudessa.

Lisäpalkinnot opiskelijaryhmille

Koska nuoremmat sukupolvet on tärkeää saada mukaan ilmastoratkaisuihin, Elon Muskin XPRIZE by Elon Musk palkitsi myös opiskelijatiimejä jopa 5 miljoonalla dollarilla. Nämä syksyllä 2021 jaettavat palkinnot oli suunniteltu rahoittamaan osallistumista kilpailuun tai kehittämään ratkaisevia tukiteknologioita. Tämä pyrkimys edistää opiskelijoiden osallistumista ja innovointia ja kehittää seuraavan sukupolven ilmastojohtajia ja tutkijoita.

Vielä ei ole liian myöhäistä käyttää ihmisten luovuutta, innovointia ja kilpailua historiamme uudelleenkirjoittamiseksi ja paremman tulevaisuuden luomiseksi meille kaikille tällä planeetalla, jota kutsumme kodiksi.

ANOUSHEH ANSARI – XPRIZEn toimitusjohtaja

Kolme finalistia Kanadan Cleantech Startup -yritykset

Kolme kanadalaista cleantech-startup-yritystä on päässyt uutisiin. Ne ovat XPRIZE Carbon Removal -haasteen 20 finalistin joukossa. Musk-säätiö on rahoittanut tätä nelivuotista kilpailua ilmastonmuutoksen estämiseksi. Huikea 100 miljoonan dollarin kannustin on tarjolla yrittäjille, jotka pystyvät ottamaan talteen ja sitomaan hiilidioksidia (CO2) ilmakehästä tai valtameristä. Nämä tiimit loivat uusia hiilidioksidin poistoideoita (CDR) neljällä alalla: ilmassa, meressä, maalla ja kivissä.

Kanadan rannikolta rannikolle -edustus

Kanada on hyvin edustettuna tässä kilpailussa. Finalistien joukossa on startup-yrityksiä Vancouverista, Sherbrookesta ja Dartmouthista.

Arca “Rocks”-radalla

Vancouverissa pääkonttoriaan pitävä Arca keskittyy “rocks”-radalle. Heidän uudenlaiseen strategiaansa kuuluu magnesiumsilikaatin sytyttäminen kaivoksen jätteissä. Menetelmällä erotetaan hiiltä ilmasta. Arcan toinen perustaja ja tiedepäällikkö Greg Dipple sanoo, että“99 prosenttia maapallon hiilestä on varastoituna kiviin” Arca yrittää kiihdyttää hiilen mineralisoitumista, jolloin hiili muuttuu kiveksi.

Skyrenu “Air”-radalla

Quebecin Sherbrookesta kotoisin oleva Skyrenu kilpailee “ilma”-radalla. He käyttävät suoraa ilman talteenottomenetelmää (Direct Air Capture, DAC), johon liittyy kivihiiliprosessi. Menetelmässä käytetään käsiteltyjä asbestikaivoksen jätteitä. Skyrenu tekee myös yhteistyötä Deep Skyn kanssa kehittääkseen laajamittaista infrastruktuuria koko Kanadassa.

Planeettateknologiat “Ocean”-linjalla

Dartmouthissa sijaitseva Planetary Technologies kuuluu “valtameret”-luokkaan. He loivat Ocean Alkalinity Enhancement (OAE) -tekniikan. Tämä menetelmä poistaa hiiltä ilmakehästä ja alentaa meren paikallista happamuutta. Se käsittelee vettä happamuudensäätöaineella ja valvoo prosessia säiliöiden, antureiden ja pumppujen verkoston avulla.

Valinta ja palkinnot

XPRIZE valitsi finalistit toiminnan, kestävyyden ja kustannusten perusteella. Ohjelma on jo myöntänyt 5 miljoonaa dollaria 23 opiskelijatiimille ja 15 miljoonaa dollaria 15 “virstanpylväsvoittajalle” Toiseksi sijoittuneille maksetaan huhtikuussa 2025 vielä 30 miljoonaa dollaria.

Aiemmat onnistumiset

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kanadalaiset yrittäjät ovat menestyneet hiilidioksidin talteenottokilpailuissa. Vuonna 2021 Dartmouthin CarbonCure Technologies voitti 7,5 miljoonan dollarin pääpalkinnon NRG COSIA Carbon XPRIZE -kilpailussa. He ottivat talteen ja muuttivat teollisuuden hiilidioksidipäästöt hyödyllisiksi tuotteiksi.

Matka huhtikuuhun 2025 on kriittinen monille kanadalaisille startup-yrityksille. Niiden innovaatioilla on mahdollisuus muuttaa ilmastonmuutosta merkittävästi. Maailma seuraa, kuinka ne yrittävät saavuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteensa ja mahdollisesti voittaa pääpalkinnon.

Vastaa