Social Media
Light
Dark

Sähköautomarkkinat Euroopassa: 2024

Electric Car Market in Europe: Mixed Trend in 2024

Sähköautoja on pidetty autoteollisuuden tulevaisuutena. Vaikka Euroopan sähköautojen myynnin kasvu on yleensä täyttänyt ennusteet vuosien mittaan, uudet tiedot antavat monimutkaisemman kuvan. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla uusien sähköautojen rekisteröinnit vähenivät hieman.

Kasvu ja lasku vuonna 2024

Vuonna 2023 sähköautojen markkinaosuus oli 15,7 prosenttia EU:ssa, EFTA-maissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tämä luku edusti tasaista kasvua vuodesta toiseen. Vuoden 2024 alkupuoliskolla tapahtui kuitenkin laskua, ja sähköautojen osuus uusista rekisteröinneistä oli enää 13,9 prosenttia. Euroopan autonvalmistajien liiton (ACEA) mukaan tämä lasku on osoitus markkinadynamiikan muutoksesta, jota on syytä tarkastella tarkemmin.

Sähköautot: Saksan markkinoiden vaikutus

Saksan markkinoilla on valtava vaikutus Euroopan kehityssuuntauksiin. Sähköautojen ostotukien poistaminen joulukuussa 2023 johti rekisteröintien huikeaan 47,6 prosentin laskuun vuoden viimeisenä kuukautena. Vaikka myynti kasvoi vuoden 2024 alkupuoliskolla ja oli kesäkuuhun mennessä 14,6 %, se jäi alle vuonna 2023 saavutetun 18,4 %:n markkinaosuuden. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla sähköautojen osuus kaikista rekisteröinneistä Saksassa oli 12,5 %. Saksan, Euroopan suurimman automarkkinan, lasku vaikutti merkittävästi koko Euroopan markkinoihin.

Muut taantuvat markkinat

Saksa ei ollut ainoa maa, joka koki laskusuhdanteen. Sähköautojen markkinaosuus laski myös Itävallassa, Bulgariassa, Kroatiassa, Suomessa, Kreikassa, Irlannissa, Italiassa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Kroatiassa, Slovakiassa, Sloveniassa, Suomessa, Ruotsissa, Islannissa ja Sveitsissä. Kullakin näistä markkinoista oli omat haasteensa, jotka vaikuttivat osaltaan Euroopan yleiseen laskuun.

Kasvu Ranskassa

Vaikka Euroopan sähköautoalojen menestys on ollut epätasaista, Ranska erottuu edukseen kasvun ja kestävyyden merkkipaaluna. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla Ranskan sähköautojen markkinaosuus kasvoi 17,3 prosenttiin, kun se vuonna 2023 oli 16,8 prosenttia. Laajemmista markkinahuolista huolimatta tämä johdonmukainen kasvu osoittaa maan vahvan sitoutumisen sähköiseen liikkuvuuteen siirtymiseen.

Monet tekijät ovat vaikuttaneet nykyiseen kasvusuuntaukseen. Yksi tärkeä tekijä on edullisempien ja helpommin saatavilla olevien sähköautomallien tulo. Citroën ë-C3 ja Renault 5 E-Tech ovat houkutelleet erilaisia ostajia. Näiden versioiden on tarkoitus olla edullisempia, mikä tekee sähköautoihin siirtymisestä helpommin mahdollista monille ranskalaisille perheille. Kun nämä mallit tulevat laajemmin saataville, niiden ennustetaan lisäävän sähköautojen myyntiä maassa.

Hallituksen politiikalla ja kannustimilla on myös ratkaiseva rooli Ranskan sähköautomarkkinoiden kasvussa. Ranskan hallitus on aktiivisesti tukenut sähköautosektoria erilaisilla kannustimilla, kuten sähköautojen hankintaan myönnettävillä tuilla ja verohelpotuksilla. Nämä toimenpiteet ovat tehneet sähköajoneuvoista houkuttelevampia kuluttajille, mikä on rohkaissut useampia ihmisiä vaihtamaan perinteiset polttomoottoriautot.

Ranskan virstanpylväs

Joulukuussa 2023 Ranskassa juhlittiin merkittävää virstanpylvästä, miljoona sähköauton rekisteröintiä. Tuossa kuussa sähköautojen markkinaosuus oli 26,5 prosenttia, mikä vastaa 35,4 prosentin kasvua joulukuusta 2022. Myyntiä johti Tesla Model 3, jota seurasivat Tesla Model Y ja MG4. Peugeot 208 nousi kotimaisen mallin kärkisijalle. Nämä luvut korostavat sähköautojen kasvavaa hyväksyntää Ranskassa.

Markkinat eivät kuitenkaan ole vailla haasteita. Kiinalaiset sähköautomallit, jotka ovat kasvattaneet suosiotaan kilpailukykyisen hinnoittelunsa ja innovatiivisten ominaisuuksiensa ansiosta, joutuvat nyt kohtaamaan uusia veroja Ranskassa. Tämä voi vaikuttaa niiden myyntiin ja muuttaa kilpailutilannetta. Tämän seurauksena sähköautojen hinnoittelu ja markkinadynamiikka Ranskassa voivat pian muuttua.

Hybridiautot kasvussa

Muiden kuin ladattavien hybridiajoneuvojen myynti kasvoi merkittävästi, kun taas sähköautojen tulokset olivat vaihtelevia. Niiden markkinaosuus nousi 29,9 prosenttiin vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla vuoden 2023 26,4 prosentista. Tämä kehitys johtuu suurelta osin bensiini- ja dieselmoottoreiden miedoista hybridisointijärjestelmistä, jotka luokitellaan tavallisten hybridiajoneuvojen rinnalle. Toisaalta pistokehybridiautojen markkinaosuus laski 7,7 prosentista vuonna 2023 7,1 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä.

Markkinajohtajat

Norja säilyttää johtoasemansa markkinaosuudessa, sillä 82,4 prosenttia vuonna 2023 rekisteröidyistä autoista on sähköautoja. Islanti seuraa 50,1 prosentin osuudella. Vaikka Saksan markkinaosuus on näitä maita alhaisempi, se johtaa myyntimääriä: vuonna 2023 toimitettuja autoja on 524 219 kappaletta, mikä vastaa yli neljännestä kaikista Euroopan sähköautojen rekisteröinneistä. Tämä korostaa Saksan ratkaisevaa asemaa Euroopan sähköautomarkkinoilla.

Teslan maailmanlaajuinen valta-asema

Tesla saavutti huikean virstanpylvään vuonna 2023 myymällä ennätykselliset 1,8 miljoonaa autoa, mikä on 38 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Tämä huikea kehitys osoittaa Teslan kyvyn skaalata valmistusta ja täyttää sähköautojen maailmanlaajuinen kysyntä. Tesla säilytti koko vuoden ajan markkinajohtajan asemansa ja oli jatkuvasti myyntimäärän ykkönen. Tämä johtoasema oli ilmeinen vuoden 2023 jokaisella vuosineljänneksellä, paitsi viimeisellä, jolloin kiinalainen autonvalmistaja BYD ohitti Teslan hetkeksi. Tästä huolimatta Teslan suorituskyky pysyi erinomaisena, ja suuret myyntiluvut osoittivat sen pitkän aikavälin suosiota ja markkinavoimaa.

Yhtiö on keskittynyt valmistuskapasiteettinsa kasvattamiseen perustamalla gigatehtaita tärkeille alueille maailmanlaajuisesti, kuten Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Saksaan. Näiden laitosten ansiosta Tesla on voinut lisätä tuotantokapasiteettia ja samalla alentaa kustannuksia ja parantaa kilpailuetuaan.

Electric Car Market in Europe: Mixed Trend in 2024

Uraauurtava innovaatio ja teknologia

Teslan määräävä asema perustuu edelleen innovointiin. Yritys jatkaa sähköautoteknologian rajojen ylittämistä akkujen läpimurroista itseohjautuvuuteen. Teslan ajoneuvot, kuten Model 3 ja Model Y, tunnetaan pitkän toimintasäteen, korkean suorituskyvyn ja huipputeknologian ansiosta. Nämä ominaisuudet ovat tehneet Teslasta ensisijaisen valinnan monille ihmisille, jotka haluavat siirtyä sähköautoihin.

Vakiintuneiden autonvalmistajien ja uusien toimijoiden lisääntynyt kilpailu sähköajoneuvomarkkinoilla luo jatkuvia haasteita. BYD, Rivian ja Volkswagenin ja General Motorsin kaltaiset perinteiset titaanit pyrkivät entistä voimakkaammin saavuttamaan markkinaherruuden. Näistä esteistä huolimatta Teslan vahva merkkiuskollisuus, innovatiivisuus ja strateginen asemointi antavat sille vankan perustan menestyä kilpailussa.

Euroopan sähköajoneuvomarkkinat ovat siirtymässä haastaviin aikoihin. Joissakin maissa, kuten Ranskassa, on tapahtunut edistystä, kun taas toisissa maissa on valtavia vaikeuksia. Uusien mallien käyttöönotto ja muutokset valtion lainsäädännössä vaikuttavat merkittävästi markkinoiden tulevaisuuteen. Markkinoiden kypsyessä on kiehtovaa seurata, miten eri maat sopeutuvat ja mitä uusia suuntauksia syntyy.

Vastaa