Social Media
Light
Dark

Elon Musk XPRIZE-konkurrence til 100 millioner dollars byder velkommen til tre finalister fra Canada

Elon Musk $100 Million XPRIZE Competition Welcomes Three Finalists from Canada

Elon Musk har offentliggjort finalisterne til XPRIZE Carbon Removal-konkurrencen til 100 millioner dollars, som har til formål at løse det presserende problem med klimaforandringer. Blandt de 20 globale konkurrenter har tre kreative canadiske cleantech-virksomheder vist sig at være frontløbere. Disse hold fra Vancouver, Sherbrooke og Dartmouth repræsenterer et bredt spektrum af metoder til kulstoffjernelse og er klar til at påvirke kampen mod den globale opvarmning betydeligt.

Det presserende behov for kulstoffjernelse

Klimaforandringer er en massiv fare for menneskeheden. For at modvirke dette er XPRIZE Carbon Removal en historisk konkurrence. Denne konkurrence til 100 millioner dollars, som er finansieret af Elon Musk Foundation, tilbyder den største incitamentsbelønning i historien. Den forsøger at genskabe balancen i jordens kulstofkredsløb ved at skabe skalerbare metoder til kulstoffjernelse.

Klimamatematikken er klar. For at afbøde de værste virkninger af klimaforandringerne skal vi fjerne gigatons CO2. Inden 2050 forudser Det Internationale Panel for Klimaændringer (IPCC), at der skal fjernes omkring 10 gigaton CO2 netto om året. Hvis der ikke gribes ind, kan de globale temperaturer stige med 6 grader Celsius inden 2100.

Vi vil have teams til at bygge rigtige systemer, der kan gøre en målbar forskel på gigatonniveau. Uanset hvad det kræver. Tiden er afgørende

ELON MUSK

Den fireårige globale konkurrence

Elon Musk XPRIZE Carbon Removal-konkurrencen opfordrer deltagere fra hele verden til at komme med en bred vifte af ideer og løsninger, der er afgørende for at løse den komplicerede udfordring, som klimaforandringerne er. Ved at invitere en mangfoldig gruppe af deltagere sikrer konkurrencen, at flere perspektiver og nye ideer undersøges, hvilket er afgørende for at skabe effektiv teknologi til kulstoffjernelse.

– Universitetsgrupper

Akademiske institutioner er arnesteder for forskning og innovation. Universitetshold kan bruge deres ressourcer, erfaring og samarbejdsmiljøer til at skabe innovativ kulstoffjernelsesteknologi. Disse teams blander ofte erfarne instruktørers ekspertise med studerendes friske perspektiver.

– Studerende på gymnasiet

Unge hjerner giver tydelig kreativitet og passion. Gymnasiehold kan give nye ideer og teknikker. Denne konkurrence tilbyder en uddannelsesmulighed, der vil inspirere den fremtidige generation af forskere og miljøforkæmpere.

– Nystartede virksomheder og innovatører

Startups og individuelle opfindere spiller en vigtig rolle i denne konkurrence. De bringer ofte smidighed og ukonventionel tænkning til bordet. Deres evne til hurtigt at udvikle og tilpasse sig gør dem til ideelle kandidater til at skabe nye metoder til kulstoffjernelse.

– Små og mellemstore virksomheder

Disse virksomheder kan bruge deres eksisterende teknologier og forretningsstrukturer til at øge indsatsen for kulstoffjernelse. De har fordelen af at være etablerede enheder med ressourcer og erfaring, samtidig med at de bevarer evnen til at innovere.

– Organisationer i lokalsamfundet

Lokale og samfundsbaserede grupper kender deres respektive regioners unikke miljøudfordringer. Deres græsrodsekspertise kan resultere i praktiske og effektive metoder til kulstoffjernelse, der er tilpasset de lokale forhold.

– Familier eller enkeltpersoner

Enkeltpersoner og familier kan bidrage væsentligt til konkurrencen. Borgerforskere og dedikerede amatører har ofte den hengivenhed og opfindsomhed, der skal til for at skabe meningsfulde svar. Alle kan bidrage meningsfuldt til at bekæmpe klimaforandringer, uanset baggrund eller midler.

Konkurrencens faser og præmier

Elon Musk XPRIZE Carbon Removal-konkurrencen var opdelt i faser, og hver fase havde til formål at udfordre og evaluere de konkurrerende hold gradvist. Denne organiserede metode sikrede, at kun de mest levedygtige og gennemførlige muligheder blev forfulgt og i sidste ende identificerede de bedste teknologier til kulstoffjernelse i stor skala.

Fase 1: Milepælspræmier

Konkurrencens første fase var centreret om udvikling på et tidligt stadie og proof of concept. I løbet af denne runde skulle holdene demonstrere de vigtigste komponenter i deres metoder til kulstoffjernelse. Efter et års konkurrence vurderede dommerne alle indsendelser, der var modtaget indtil da. På baggrund af disse evalueringer vil dommerne tildele op til 15 milepælspriser på hver 1 million dollars. Disse priser fremhæver væsentlig udvikling og innovation og motiverer holdene til at forbedre deres ideer. Nogle tilskud kan dog være betingede, afhængigt af teamets demonstrerede engagement i at videreudvikle deres teknologier og konkurrere om hovedprisen.

Fase 2: Den store pris og andenpræmierne

Den anden fase dækker resten af den fireårige turnering. I løbet af denne periode skal holdene udvide deres ideer og demonstrere deres anvendelighed i større skala. Specifikt skal holdene

  • Demonstrere en praktisk løsning til at eliminere mindst 1000 tons CO2 årligt.
  • Modellere deres omkostninger for at skalere op til 1 million tons om året.
  • Præsentere en klar og bæredygtig tilgang til at opnå CO2-reduktion i gigatonneskala i fremtiden.

Efter fire år vil dommerne vælge vinderne ud fra deres evne til at opfylde disse krav og den samlede effekt af deres ideer. Belønningen for denne fase er betydelig.

  • Vinderen af hovedprisen får 50 millioner dollars for den mest effektive og skalerbare metode til kulstoffjernelse.
  • der uddeles 30 millioner dollars til op til tre sekundære vindere som anerkendelse af deres enorme resultater og potentiale for fremtidig skalering.

Yderligere præmier til studenterhold

I erkendelse af vigtigheden af at engagere yngre generationer i klimaløsninger tildelte XPRIZE by Elon Musk også studenterhold op til 5 millioner dollars. Disse priser, der blev givet i efteråret 2021, var designet til at finansiere deltagelse i konkurrencen eller udvikle vigtige støtteteknologier. Denne indsats fremmer de studerendes engagement og innovation og udvikler den næste generation af klimaledere og forskere.

Det er ikke for sent at bruge menneskelig kreativitet, innovation og konkurrence til at omskrive vores historie og skabe en bedre fremtid for os alle på denne planet, som vi kalder vores hjem.

ANOUSHEH ANSARI – administrerende direktør for XPRIZE

Tre finalister – canadiske cleantech-startups

Tre canadiske cleantech-startups er kommet i nyhederne. De er blandt de 20 finalister til XPRIZE Carbon Removal-udfordringen. Musk Foundation har finansieret denne fireårige konkurrence for at forhindre klimaforandringer. Der tilbydes et fantastisk incitament på 100 millioner dollars til iværksættere, der kan opsamle og binde kuldioxid (CO2) fra atmosfæren eller havene. Disse hold skabte nye ideer til fjernelse af kuldioxid (CDR) inden for fire områder: luft, hav, land og klipper.

Canadas repræsentation fra kyst til kyst

Canada er godt repræsenteret i denne konkurrence. Finalisterne omfatter startups fra Vancouver, Sherbrooke og Dartmouth.

Arca i “Rocks”-sporet

Arca, der har hovedkvarter i Vancouver, koncentrerer sig om “rocks”-sporet. Deres nye strategi omfatter antændelse af magnesiumsilikat i mineaffald. Denne metode udvinder kulstof fra luften. Arcas medstifter og videnskabelige chef, Greg Dipple, siger:“99 procent af jordens kulstof er lagret i klipper.” Arca forsøger at fremskynde kulstofmineraliseringen ved at omdanne kulstof til sten.

Skyrenu i “Air”-sporet

Skyrenu fra Sherbrooke, Quebec, konkurrerer på “luft”-banen. De anvender en DAC-metode (Direct Air Capture) med en karbonatiseringsproces. Denne metode bruger behandlet asbestmineaffald. Skyrenu samarbejder også med Deep Sky om at udvikle infrastruktur i stor skala i hele Canada.

Planetary Technologies i “Ocean”-sporet

Planetary Technologies, der ligger i Dartmouth, falder ind under kategorien “oceaner”. De har skabt en OAE-teknik (Ocean Alkalinity Enhancement). Denne metode fjerner kulstof fra atmosfæren og sænker den lokale surhedsgrad i havet. Den behandler vandet med et syreneutraliserende middel og overvåger processen via et netværk af tanke, sensorer og pumper.

Udvælgelse og præmier

XPRIZE valgte finalisterne ud fra deres præstationer inden for drift, bæredygtighed og omkostninger. Programmet har allerede uddelt 5 millioner dollars til 23 studenterhold og 15 millioner dollars til 15 “milepælsvindere” Yderligere 30 millioner dollars vil blive udbetalt til finalisterne i april 2025.

Tidligere succeser

Det er ikke første gang, canadiske iværksættere har udmærket sig i konkurrencer om kulstofopsamling. I 2021 vandt Dartmouth’s CarbonCure Technologies hovedpræmien på 7,5 millioner USD i NRG COSIA Carbon XPRIZE. De indfangede og omdannede industrielle CO2-emissioner til nyttige produkter.

Rejsen til april 2025 er kritisk for mange canadiske startups. Deres innovationer har potentiale til at ændre klimaforandringerne markant. Verden vil følge med i deres forsøg på at nå deres mål for CO2-reduktion og potentielt vinde hovedpræmien.

Skriv et svar