Social Media
Light
Dark

Tesla johtaa Ruotsin automarkkinoita vuonna 2024

Tesla Leads Sweden's Auto Market in 2024

Tesla on selvinnyt haasteista, jotka olisivat haitanneet useimpien yritysten toimintaa, ja se on edelleen vankasti vakiinnuttanut asemansa Ruotsin automarkkinoiden markkinajohtajana. Tesla ei ole ainoastaan jatkanut toimintaansa, vaan se on myös onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan maassa IF Metallin ammattiliiton aloittamasta suurlakosta huolimatta. Sen myynti on kasvanut sen uskollisen asiakaskunnan ja vertaansa vailla olevan sähköautovalikoiman ansiosta, erityisesti Model Y:n menestyksen myötä.

Myynnin kasvu haasteiden keskellä

ruotsissa myytiin 16 478 Tesla-autoa vuoden 2024 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana. Vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna tämä tarkoittaa 1 prosentin kasvua. Yhtiön markkinaosuus on kasvanut 7,8 prosentista 8,5 prosenttiin. Se on edelleen vahva huolimatta sähköautojen (EV) supistuvista markkinoista. EV-teollisuudessa sen markkinaosuus on 23,3 %.

Syyskuu oli Teslalle Ruotsissa suuri kuukausi. Yhtiö ohitti Volvon ja nousi myydyimmäksi merkiksi 4 793 myynnillä. Eniten myytiin Teslan Model Y:tä, 4 126 kappaletta. Teslan menestyksen ansiosta muiden valmistajien – erityisesti sähköautomarkkinoilla toimivien – on ollut vaikea päästä Teslan tasolle.

Ammattiliiton lakko ja Teslan vastaus

IF Metall -ammattiliitto johti Teslan vastaista ruotsalaista ammattiliittolakkoa vuoden 2023 lopulla. Suurin ongelma oli se, että Tesla kieltäytyi allekirjoittamasta työehtosopimusta, joka olisi antanut liitolle valtuudet neuvotella yrityksen työntekijöiden puolesta. Koska mukana oli vain muutama huoltotyöntekijä, ulosmarssi vaikutti aluksi hallittavissa olevalta. Kun monet ammattiliitot eri puolilla maata – muun muassa satamatyöntekijöitä, sähköasentajia ja jopa siivouspalveluita edustavat liitot – kuitenkin osoittivat tukeaan kieltäytymällä työskentelemästä Teslan kanssa, se sai nopeasti vetoapua.

Tesla on vastannut lakkoon kovalla otteella. Yritys on aina vastustanut ammattiyhdistystoimintaa ja omaksunut saman kannan myös Ruotsissa. Raporttien mukaan Elon Musk ilmoitti Teslan ruotsalaisille työntekijöille, että he eivät saa allekirjoittaa työehtosopimusta. Sen sijaan, että Tesla olisi taipunut ammattiliiton vaatimuksiin, se on onnistunut kiertämään työnseisauksen.

Liiton vaikutus toimintaan

Tesla jatkaa edelleen toimintaansa, mutta lakolla on ollut vaikutusta. Jotkin ammattiliitot, kuten sähköasentajia ja satamatyöntekijöitä edustavat liitot, ovat kieltäytyneet yhteistyöstä Teslan kanssa. Tämän seurauksena yritys on joutunut etsimään ratkaisuja. Paine kasvoi, kun Göteborg Power Companyn työntekijät ilmoittivat, etteivät he enää huolla Teslan latauspisteitä.

Model Y:n valta-asema Ruotsissa

Ruotsissa Model Y nousi voittajaksi. Kaikista valtakunnallisesti myydyistä Tesla-autoista 80 prosenttia on Model Y -autoja. Se on myydyin ajoneuvo, jolla ei ole juuri lainkaan kilpailua EV-markkinoilla. Jopa Teslan paremman näköisen Model 3: n myynti jää jälkeen. Model Y:n ylivoima osoittaa, kuinka suosittu malli on ruotsalaisten kuluttajien keskuudessa. Wedbushin Dan Ives sanoi:

“Kun tarkastellaan loppuvuotta ja loppuvuoden toimitusten odotettua elpymistä, olemme edelleen luottavaisia Teslan kykyyn saavuttaa 1,8 miljoonaa toimitusta FY24:ssä, mitä pidämme vankkana saavutuksena, kun otetaan huomioon ensimmäisellä vuosipuoliskolla nähtyjen laajojen valkovuosien valkovuosihetket. Tulevan Robotaxi-tapahtuman odotetaan tarjoavan merkittäviä päivityksiä yrityksestä FSD:n, tekoälyn ja yhtiön tulevaisuuden ympärillä, joten Teslan kasvutarinan seuraava vaihe pyörii autonomisten, Robotaxin ja tekoälyn ympärillä pelaten Teslan ekosysteemille tulevan vuoden aikana.”

Teslan tulevaisuuden näkymät Ruotsissa

Analyytikot ennustavat, että Tesla julkistaa lähiaikoina Q3-toimituslukunsa ja pärjää hyvin. Jos se jatkaa tätä tahtia, yritys toimittaa 1,8 miljoonaa autoa maailmanlaajuisesti vuonna 2024. Ruotsissa jatkuvista haasteista huolimatta Teslan myyntivauhti ei osoita merkkejä hidastumisesta.

Teslan kasvava markkinaosuus Ruotsissa on osoitus Teslan tuotteiden ja voimakkaan brändin suosiosta. Ammattiliittojen lakot saattavat aiheuttaa esteitä, mutta Teslan kyky neuvotella näistä ongelmista ilman merkittäviä häiriöitä on vaikuttava. Vuoden edetessä Tesla jatkaa Ruotsin EV-markkinoiden hallintaa.

Vastaa