Social Media
Light
Dark

Tesla leidt de Zweedse automarkt in 2024

Tesla Leads Sweden's Auto Market in 2024

Tesla heeft uitdagingen overwonnen die de meeste bedrijven zouden hebben belemmerd en is nog steeds stevig gevestigd als marktleider op de Zweedse automarkt. Tesla is niet alleen blijven bestaan, maar is er ook in geslaagd om zijn marktaandeel in het land te vergroten ondanks een grote staking van de vakbond IF Metall. De verkoop is gestegen dankzij het toegewijde klantenbestand en de ongeëvenaarde selectie elektrische auto’s, vooral dankzij het succes van de Model Y.

Groeiende verkoop ondanks uitdagingen

in de eerste negen maanden van 2024 werden er in Zweden 16.478 Tesla’s verkocht. Vergeleken met dezelfde periode in 2023 betekent dit een stijging van 1%. Het marktaandeel van het bedrijf is gestegen van 7,8% naar 8,5%. Het blijft sterk ondanks de krimpende markt voor elektrische voertuigen (EV’s). In de EV-industrie is het marktaandeel 23,3%.

Voor Tesla in Zweden was september een belangrijke maand. Het bedrijf overtrof Volvo en werd het best verkopende merk met 4.793 verkopen. De verkoop van Tesla’s Model Y was het hoogst met 4.126 eenheden. Door dit succes hebben andere fabrikanten – vooral die in de EV-markt – het moeilijk gevonden om Tesla’s prestaties te evenaren.

Vakbondsstaking en Tesla’s reactie

De vakbond IF Metall leidde de Zweedse vakbondsstaking tegen Tesla eind 2023. Het grootste probleem was dat Tesla weigerde een collectieve arbeidsovereenkomst te ondertekenen, die de vakbond de bevoegdheid zou hebben gegeven om namens de werknemers van het bedrijf te onderhandelen. Omdat er maar een paar servicemedewerkers bij betrokken waren, leek de staking aanvankelijk beheersbaar. Maar toen veel vakbonden in het hele land – waaronder die voor havenpersoneel, elektriciens en zelfs schoonmaakpersoneel – hun steun betuigden door niet met Tesla te willen samenwerken, kreeg de staking snel meer aanhang.

Tesla heeft hard gereageerd op de staking. Het bedrijf heeft zich altijd verzet tegen vakbonden en heeft hetzelfde standpunt ingenomen in Zweden. Naar verluidt liet Elon Musk het Zweedse personeel van Tesla weten dat ze geen collectieve arbeidsovereenkomst mochten tekenen. In plaats van toe te geven aan de eisen van de vakbond, is Tesla erin geslaagd om de staking te omzeilen.

Invloed van de vakbond op de activiteiten

Tesla gaat nog steeds door, maar de staking heeft wel gevolgen gehad. Sommige vakbonden, zoals die van elektriciens en havenarbeiders, hebben geweigerd om met Tesla in zee te gaan. Als gevolg daarvan werd het bedrijf onder druk gezet om oplossingen te vinden. De druk nam toe toen werknemers van Gothenburg Power Company verklaarden dat ze niet langer Tesla-laadpunten zouden onderhouden.

Model Y’s dominantie in Zweden

In Zweden kwam Model Y als winnaar uit de bus. Tachtig procent van alle Tesla’s die in het hele land zijn verkocht, zijn Model Y-voertuigen. Het is het best verkochte voertuig met weinig tot geen concurrentie op de EV-markt. De verkoop van zelfs Tesla’s beter uitziende Model 3 blijft achter. Het overwicht van Model Y geeft aan hoe populair dit model is bij Zweedse consumenten. Dan Ives van Wedbush zei:

“Als we kijken naar de rest van het jaar met de verwachte opleving van de leveringsprestaties, blijven we vertrouwen hebben in Tesla’s vermogen om 1,8 miljoen leveringen te halen voor FY24, wat we zullen zien als een solide prestatie gezien de uitgebreide witte-knoopmomenten die we in de eerste helft van het jaar hebben gezien. Met het komende Robotaxi-evenement dat naar verwachting enkele opmerkelijke updates over het bedrijf zal geven rond FSD, AI en de toekomst van het bedrijf, is de volgende fase van het Tesla-groeiverhaal rond autonoom, Robotaxis en AI die zich het komende jaar zal afspelen voor het Tesla-ecosysteem.”

Toekomstperspectieven voor Tesla in Zweden

Analisten voorspellen dat Tesla binnenkort zijn leveringscijfers voor Q3 bekend zal maken en het goed zal doen. Als het in dit tempo doorgaat, zal het bedrijf in 2024 wereldwijd 1,8 miljoen eenheden afleveren. Ondanks de aanhoudende uitdagingen in Zweden vertoont het verkoopmomentum van Tesla geen tekenen van vertraging.

Tesla’s stijgende marktaandeel in Zweden bewijst de populariteit van zijn producten en krachtige merk. De vakbondsstakingen kunnen voor hindernissen zorgen, maar Tesla’s vermogen om over deze problemen te onderhandelen zonder substantiële verstoringen is indrukwekkend. Naarmate het jaar vordert, zal Tesla de Zweedse EV-markt blijven domineren.

Geef een reactie