Social Media
Light
Dark

SpaceX skriver historie med Polaris Dawn

SpaceX Makes History with Polaris Dawn

SpaceX har endnu engang flyttet grænserne for udforskning af rummet med sin historiske Polaris Dawn-mission. Denne banebrydende SpaceX-indsats, ledet af Jared Isaacman, blev den første private besætning, der gennemførte en rumvandring. Med sine avancerede teknologier og flyvning i stor højde repræsenterer denne mission fremtiden for kommerciel udforskning af rummet.

Besætningen på fire personer omfatter millionær-iværksætteren Jared Isaacman, grundlægger og CEO af betalingsformidlingsvirksomheden Shift4, den pensionerede oberstløjtnant i luftvåbnet Scott “Kidd” Poteet og SpaceX-ingeniørerne Sarah Gillis og Anna Menon.

SpaceX: Den første private rumvandring nogensinde

En civil besætning trådte for første gang uden for et rumskib under en rumvandring. Jared Isaacman førte an og forlod Crew Dragon-rumfartøjet, hvilket markerede en skelsættende milepæl i private rumflyvninger. Holdet var udstyret med SpaceX’s næste generation af rumdragter, der er bygget til ekstravehikulære aktiviteter (EVA’er). Den ca. to timer lange rumvandring evaluerede de nye dragters evner. Den banebrydende begivenhed viste, at det er muligt for mennesker at udføre udfordrende rummissioner. Musk udtalte:
“Dragon vil rejse gentagne gange gennem kredsløbshøjder på over 10.000 satellitter og stykker af rumaffald,”

Test af dragter og sikkerhedsprotokoller

Inden Polaris Dawn-besætningen gik i gang med den historiske rumvandring, fulgte de flere strenge sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte deres sikkerhed i det barske rummiljø. En af nøgleoperationerne var“prebreathe“-teknikken, som bestod i at indånde ren ilt for at fjerne kvælstof fra blodbanen. Denne fase var afgørende for at forhindre dekompressionssyge, ofte kendt som “the bends”, som kan opstå, når kroppen skifter fra et rumfartøj under tryk til rummets vakuum. Desuden reducerede besætningen gradvist trykket i kabinen for at tilnærme sig forholdene i rummet, før de åbnede lugen.

Udforskning af nye højder: 870 kilometer over jorden

Kapslen lettede tidligt tirsdag, drevet frem af en Falcon 9-raket fra Floridas Kennedy Space Center. Der udbrød jubel i kontrolcentret, da rumskibet med succes løsrev sig fra sin hovedmotor og gav det første betagende syn af Jorden. Elon Musk, som delte begejstringen, tweetede et jubelbillede på X.

“Det er helt ærligt en af mine yndlingsudsigter,” tilføjede Mennon. “Når solen topper over horisonten, lyser hele verden enten op eller falder i søvn.” Og man får lov til at se det time efter time, og det er vidunderligt. “Vores jord er så smuk.”

Selvom besætningen vil cirkle næsten tre gange højere end den internationale rumstation, vil de ikke slå Apollo 13-rekorden på 248.000 km, der blev sat i 1970. Apollo 13-besætningen tilbagelagde denne afstand, mens de slyngede sig rundt om Månen efter en stor eksplosion, der førte til en nødretur til Jorden.

SpaceX Makes History with Polaris Dawn

Polaris Dawn-missionen opnåede en anden bemærkelsesværdig milepæl, da den nåede en højde på 870 km, den højeste menneskelige kredsløbsflyvning siden Apollo-missionerne i 1970’erne. Det indre Van Allen-strålingsbælte udsætter astronauter for højenergipartikler. Missionens præstation i denne zone viser SpaceX’s fremskridt inden for afskærmning og sikkerhedsstandarder for langsigtet udforskning af rummet.

SpaceX: Forberedelse til fremtiden

Holdet modtog intensiv træning over to år for at forberede sig fysisk og følelsesmæssigt på operationen. Deres træning omfattede hundredvis af timer i simulatorer, der gengav rumfartøjets miljø og de forhold, de ville møde i kredsløb. Det gjorde medarbejderne fortrolige med den daglige drift og potentielle nødsituationer.

Ud over simulationsarbejdet deltog teamet i forskellige fysisk krævende opgaver. Faldskærmsudspring var en af disse øvelser, som efterlignede oplevelsen af frit fald og forberedte astronauterne på vægtløshed i rummet. De deltog også i dykning, som simulerer følelsen af bevægelse i omgivelser med lav tyngdekraft, hvilket gav dem mulighed for at træne koordination og mobilitet i lighed med det, de ville opleve under aktiviteter i rummet.

Udholdenhedstræning og videnskabelige eksperimenter

For at udvikle udholdenhed og modstandskraft tog besætningen endda op på en vulkan i Ecuador, hvor de testede deres fysiske form og evne til at fungere under udfordrende forhold. Ud over træning har Polaris Dawn et betydeligt videnskabeligt fokus. Missionen omfattede 36 eksperimenter for at udvide viden inden for mange rumvidenskabelige områder. Et berømt eksperiment involverer afprøvning af kontaktlinser med mikroelektronik for at overvåge ændringer i øjets tryk og form i rummet, hvilket fører til vores forståelse af, hvordan langvarig rumflyvning påvirker menneskers sundhed.

Laserbaseret satellitkommunikation

En af missionens primære teknologier var laserbaseret satellitkommunikation. Dette system, der er forbundet med Starlink-satellitkonstellationen, har til formål at øge kommunikationshastigheden i rummet. Denne forbedring er afgørende for potentielle langtidsrejser til andre verdener.

Test af avancerede rumdragter til fremtidige rumvandringer

En anden vigtig del af missionen var at teste SpaceX’s næste generation af rumdragter, der er bygget specifikt til ekstravehikulære aktiviteter (EVA’er). Disse dragter er mere moderne og mindre klodsede end klassiske NASA-dragter, hvilket giver mulighed for bedre bevægelse og brugbarhed. Astronauterne kan bedre engagere sig i deres omgivelser takket være hjelmkameraer og heads-up-skærme. Dragterne har også øget ledmobilitet, som blev testet under rumvandringen. På trods af de hårde forhold fungerede dragterne beundringsværdigt uden større problemer. Disse undersøgelser er afgørende for at skabe mere brugbare rumdragter til fremtidige kommercielle rumrejser.

Tre missioner under Polaris-programmet

Polaris Dawn er kun begyndelsen. Det er den første af tre Polaris-missioner. Den sidste mission bliver den første bemandede flyvning med SpaceX’s Starship, en prototype på en raket, der er planlagt til bosættelse på Mars. Disse missioner vil flytte grænserne for privat rumfart og bringe menneskeheden tættere på at opdage nye verdener.

Finansiel investering i fremtidens rumfart

Jared Isaacman, en fintech-milliardær, har foretaget betydelige investeringer i Polaris-initiativet. Han investerede efter sigende 200 millioner dollars i Inspiration4-missionen i 2021, som banede vejen for Polaris Dawn. Hans engagement i at fremme kommerciel rumforskning afspejler den øgede interesse for og investering i den private rumsektor.

Polaris Dawn er en vigtig milepæl for den kommercielle rumsektor. Denne mission, som omfatter den første private rumvandring og innovative teknologitests, baner vejen for fremtidig udforskning af Månen, Mars og andre steder. Missionens succes viser, hvor vigtig en rolle private virksomheder som SpaceX vil spille i den fremtidige udforskning af rummet.

“Derhjemme har vi alle en masse arbejde at gøre, men herfra ser det ud som en perfekt verden,” – Isaacman

Skriv et svar