Social Media
Light
Dark

T-Mobile tekee ensimmäisen langattoman hätäilmoituksen Starlink-satelliitin kautta

T-Mobile Makes First Wireless Emergency Alert via Starlink Satellite

T-Mobile ja SpaceX ovat ottaneet suuria edistysaskeleita langattomassa hätätiedottamisessa. Äskettäisessä testissä ne lähettivät onnistuneesti langattoman hätäilmoituksen (Wireless Emergency Alert, WEA) SpaceX:n Starlink-satelliittien kautta. Tämä on ensimmäinen kerta Yhdysvaltojen historiassa, kun satelliittijärjestelmä on lähettänyt tällaisen hälytyksen. Testi on osa T-Mobilen laajempaa suhdetta SpaceX:n kanssa, joka alkoi vuonna 2022. Kumppanuuden tavoitteena on laajentaa mobiiliyhteyksiä syrjäseuduille. Starlinkin matalalla Maan kiertoradalla olevat satelliitit toimivat kiertoradan matkapuhelinmastoina.

Aluksi tarkoituksena on mahdollistaa tekstiviestien lähettäminen satelliitin välityksellä. Äänipuheluita ja internetpalveluja laajennetaan vähitellen, jolloin matkaviestinpalvelut kattavat myös alueet, joilla ei ole perinteisiä matkapuhelinmastoja.

Ensimmäisen satelliittipohjaisen WEA:n merkitys

WEA-testi luo ennakkotapauksen tulevaisuuden hätätiedonvälitykselle. Kello 17.13 PT lähetettiin varoitus Maasta 349 kilometrin (217 mailin) päässä kiertoradalla olevaan Starlink-satelliittiin. Tämän jälkeen satelliitti lähetti viestin tietylle maantieteelliselle alueelle, ja T-Mobilen älypuhelin vastaanotti sen muutamassa sekunnissa.

Tämä kokeilu osoittaa, miten satelliitit voivat kiertää perinteisen infrastruktuurin, kuten matkapuhelinmastojen, ja lähettää pelastavia tietoja syrjäisiin paikkoihin.

Miksi satelliittipohjaisilla hätäilmoituksilla on merkitystä

Satelliittipohjaiset hätäilmoitukset voivat auttaa täyttämään merkittäviä kattavuusvajeita. Aiemmat luonnonkatastrofit, kuten vuoden 2018 Camp Fire Kaliforniassa, ovat tuhonneet matkapuhelinmastoja, minkä vuoksi monet kansalaiset eivät ole voineet olla yhteydessä pelastushenkilöstöön tai läheisiinsä. Satelliittipohjainen järjestelmä olisi voinut pelastaa ihmishenkiä varmistamalla, että hälytykset tavoittavat syrjäseuduilla asuvat henkilöt. T-Mobile totesi:
“Läpimurto avaa 500 000 neliökilometriä harvaan asuttua, vuoristoista ja/tai asumiskelvotonta maata eri puolilla maata kriittisille, hengenpelastaville hätähälytyksille.”

Kun Starlink laukaisee lisää satelliitteja, satelliittien avulla toimivat varoitukset kattavat usein vuoristoisia, harvaan asuttuja tai vaikeapääsyisiä alueita.

Betatestaus ja tuleva laajentuminen

T-Mobile aikoo suorittaa pitkän beta-testauksen ennen palvelun myymistä julkisesti. T-Mobilen yksinoikeuden jälkeen Yhdysvalloissa palvelu on aikanaan myös muiden operaattoreiden saatavilla. Kanadan kaltaiset maat ovat valmiita ottamaan palvelun käyttöön, sillä Rogers on tehnyt sopimuksen SpaceX:n kanssa satelliittipuhelinpalvelujen toimittamisesta kaukaisiin paikkoihin. Yhtiö sanoi:


“Kun näin tapahtuu, T-Mobile aikoo testata palvelua beetatestissä ennen sen kaupallista käyttöönottoa.”

Kun Starlink-satelliitteja on tarkoitus asentaa lisää, T-Mobilen satelliitti-älypuhelinpalvelu laajenee, mikä takaa paremmat yhteydet kaikille sijainnista riippumatta.

Vastaa