Social Media
Light
Dark

Tesla wil Semi leveringen aan PepsiCo opvoeren

Tesla Plans to Ramp Up Semi Deliveries to PepsiCo

Tesla voert zijn pogingen op om de Tesla Semi-leveringen aan PepsiCo, zijn belangrijkste klant, te verhogen ter voorbereiding op de volumeproductie van de elektrische semi-truck. De Tesla Semi, die in 2017 werd onthuld met een initiële productiedoelstelling van 2019, is meerdere keren uitgesteld en de beperkte productie begint eind 2022. Ondanks deze obstakels begint de unieke elektrische vrachtwagen een impact te hebben op het bedrijf, met PepsiCo voorop als primaire exploitant van dit geavanceerde voertuig.

Vroege klanten en beperkte productie

Tesla en PepsiCo gebruiken de Tesla Semi al meer dan een jaar intern. Andere klanten zijn onlangs begonnen met het inzetten van elektrische semi trucks. Martin Brower en Sysco hebben de semi vorige maand in gebruik genomen. Daarnaast zijn Walmart en Costco begonnen met het testen van het voertuig.

Ondanks deze nieuwe klanten blijft het productievolume laag. Het bedrijf breidt zijn Gigafactory Nevada uit om een productielijn voor grote volumes mogelijk te maken. De volumefabricage staat gepland voor eind volgend jaar, met uitgebreide leveringen aan klanten in 2026.

PepsiCo: Tesla’s belangrijkste klant

PepsiCo blijft de belangrijkste klant van Tesla Semi. Dan Priestley, hoofd van het Semi-programma, sprak op de ACT Expo over de huidige status van het programma. Hij benadrukte dat de Semi een specifiek elektrisch platform heeft, waarmee het zich onderscheidt van oudere vrachtwagenfabrikanten.

De Tesla Semi heeft een bereik van 500 mijl en ondersteunt opladen met megawatt. Het maakt operationele pariteit tussen diesel- en elektrische trucks mogelijk. Klanten kunnen een dieseltruck vervangen door een Semi zonder dat er extra auto’s nodig zijn. Priestley verklaarde dat PepsiCo’s vloot van Tesla Semi’s gemiddeld 1,7 kilowattuur per mijl verbruikt, zelfs met zware drankladingen.

“Dit ontsluit de operationele gelijkwaardigheid tussen diesel en elektrisch. Er zijn geen ratio’s die je nodig hebt om elektrische trucks hetzelfde werk te laten doen als diesels. Ze kunnen één voor één worden ingeruild

Toezegging oplaadinfrastructuur

Priestley verzekerde de industrie van Tesla’s toewijding aan de laadinfrastructuur. Ondanks recente bezuinigingen op het oplaadteam is Tesla van plan om dit jaar meer dan 500 miljoen dollar te investeren in nieuwe superchargerlocaties. De organisatie wil een betrouwbare laadoplossing bieden voor grote vrachtwagens.

“Om heel duidelijk te zijn: opladen is de kern van Tesla. Dit jaar investeren we meer dan 500 miljoen dollar in nieuwe superchargerstations, waarmee we het netwerk uitbreiden. We zijn vastbesloten om onze klanten een geweldige superlaadervaring te bieden en we gaan diezelfde gedachtengang ook doortrekken naar de heavy-duty kant. We gaan ervoor zorgen dat elk voertuig dat we leveren een oplaadoplossing heeft die in verschillende smaken kan worden ondersteund.”

Tesla: Aankomende leveringen en toekomstplannen

Tesla heeft al Megachargers geïnstalleerd op locaties van PepsiCo. Er wordt echter gewerkt aan een openbaar netwerk dat vergelijkbaar is met het Supercharger-netwerk. Priestley zei dat Tesla van plan is om nog eens 50 Semi-voertuigen naar PepsiCo te sturen voor de productiestijging. Leveringen in grote volumes aan andere klanten worden pas verwacht in 2026, meer dan tien jaar na het debuut van de truck.

Tesla: Het succes van het pilotprogramma van PepsiCo

Het PepsiCo Tesla Semi pilotexperiment was succesvol. PepsiCo’s vloot van 21 Tesla Semi’s presteerde beter dan verwacht in de praktijk. Tijdens het ‘Run on Less’-evenement van de North American Council for Freight Efficiency presteerde de Tesla Semi beter dan zijn tijdgenoten op het gebied van dagelijks afgelegde kilometers.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vervoerden de Semi’s van PepsiCo grote ladingen drank, niet alleen lichte artikelen zoals chips. Tijdens het Run on Less-evenement legde een Tesla Semi op één dag 1.076 mijl af, inclusief drie snellaadstops. De meeste van deze kilometers werden afgelegd met een bruto voertuiggewicht in de buurt van de limiet van 82.000 kg voor emissievrije klasse 8-trucks.

Tesla bereidt zich voor om meer Semi’s te leveren aan PepsiCo en tegelijkertijd zijn productiecapaciteit te verhogen. Ondanks de vertragingen heeft de Semi uitstekende prestaties en operationele efficiëntie laten zien. Naar verwachting zal het elektrische voertuig, dat investeert in oplaadinfrastructuur en de productie opvoert, tegen 2026 een aanzienlijke impact hebben op de zware transportsector.

Geef een reactie